Thijssen ziet eerste titel als trendbreuk

Voor het eerst in zijn carrière heeft Kees Thijssen (27) de nationale damtitel veroverd. Dit resultaat zag de winnaar als een trendbreuk en hij sprak dan ook over zichzelf in de derde persoon....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Ondanks de ruime voorsprong van vier punten na elf ronden, was concentratie tot het laatst toe nodig. In de voorlaatste ronde kreeg Thijssen 'zwaar weer' te verduren van de onttroonde kampioen Martin Dolfing. Deze kwam tot een voorbeeldige aanval nadat Thijssen een combinatiemogelijkheid laat had onderkend en noodgedwongen de terugtocht had moeten aanvaarden.

In de analysezaal volgden de ploegmakkers van damvereniging Hiltex de zorgwekkende partij van Thijssen. Maar het volwassen spel van Thijssen kan tegenwoordig tegen een stootje. Hij speelde rustig de opbouwzetten die gespeeld moesten worden, en berekende bovendien uitermate scherp de afwikkelingen naar het eindspel.

Dolfing kreeg zelfs geen winstkans en complimenteerde Thijssen na afloop. 'Vorig jaar had je deze stand misschien verloren, maar nu zat er helemaal niets voor me in.'

De partij tegen Dolfing was de laatste grote beproeving voor Thijssen. Omdat de meest directe achtervolgers, Ron Heusdens en Rob Clerc, op remise bleven steken kon in de slotronde alleen Gérard Jansen nog gelijk komen. En uitgerekend tegen hem moest Thijssen in de slotronde aantreden. Hoewel de opening grote strijd deed vermoeden, verwaterde de stand en werd na vier uur tot een puntendeling besloten.

WK-ganger Jansen eindigde daarmee als derde. Hij boekte in dit toernooi naast vijf overwinningen een ongebruikelijk groot aantal nederlagen: drie. Jansen die bij het EK 2002 in Domburg van zich deed spreken met de derde plaats, wil zijn spel voor het WK op enkele punten aan nader onderzoek onderwerpen.

Meer over