Thijssen aan kop bij NK dammen

Na zijn overwinning op Alex Mathijsen is Kees Thijssen (27) alleen koploper geworden bij het NK dammen. Concurrent Ron Heusdens speelde remise met WK-ganger Gérard Jansen....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

De spanningen in de partij tussen Mathijsen en Thijssen liepen vanaf de opening direct hoog op en kwamen snel tot ontlading. Al na dertig zetten moest de witspeler opgeven nadat hij een combinatie had overzien. 'Zijn eerste zet verraste me al', aldus Thijssen na afloop. 'Maar ik ben beloond voor de risico's die ik heb genomen.'

De rustdag van maandag duurde lang voor de Amsterdamse grootmeester, die bij elke partij aan de goede kant van het bord zat en zo een gezonde wedstrijdspanning had opgebouwd. Op de rustdag worstelde Thijssen met de vraag of hij tegen medekoploper Ron Heusdens nu wel of geen gouden kans had gemist in de prachtige stand die hij zondag op het bord had getoverd.

Thijssen: 'Voor mijn gevoel moest ik vandaag helemaal opnieuw beginnen. Maar gelukkig fiets en zwem ik elke dag. Daardoor voel ik me in tegenstelling tot in andere toernooien helemaal niet moe.'

Als het scenario van Thijssen uitkomt, is een barrage om de titel zeker binnen handbereik. Hij heeft goede hoop op een winstpartij tegen debutant Bas Messemaker of anders tegen Cor van Dusseldorp. Daarna is het zaak om niet van Martin Dolfing en Gérard Jansen te verliezen.

Voor zijn naaste tegenstrever Ron Heusdens daarentegen ziet Thijssen de nodige problemen om de stand gelijk te trekken. Heusdens zal minimaal één maar waarschijnlijk twee partijen moeten winnen tegen Prosman, Wiering, Van den Akker en Winkel.

Rob Clerc voegde zich bij Auke Scholma en Gérard Jansen die zich op twee winstpartijen afstand van Thijssen bevinden. Vanuit een klassieke stand compliceerde de achtvoudige titelhouder het spel door zich te laten opsluiten. Tegenstander Johan Wiering kon in tijdnood geen afdoende oplossing vinden en keek na de vijftigste zet tegen een stand aan waarbij de witte dam alles eraf dreigde te slaan.

Oud-kampioenen Martin Dolfing en Erno Prosman zijn te ver achterop geraakt door fouten in eerdere partijen. Zij remiseerden tegen respectievelijk Sven Winkel en Auke Scholma.

Meer over