Nieuwstreintweet

Thierry Baudet wordt niet vervolgd om ‘treintweet’

Kamerlid Thierry Baudet wordt niet vervolgd vanwege zijn ‘treintweet’. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam besloten na het beoordelen van aangiftes tegen hem wegens discriminatie.

Thierry Baudet tijdens de presentatie van de kandidaten van Forum voor Democratie (FVD) voor de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld ANP

Op 31 januari van dit jaar twitterde de politiek leider van Forum voor Democratie dat vriendinnen van hem waren lastiggevallen door vier Marokkanen in een trein. Vervolgens riep hij in de tweet ook op om het land te redden en op Forum voor Democratie te stemmen. 

Snel daarna meldden getuigen dat er iets heel anders was gebeurd: de vriendinnen wilden hun vervoersbewijzen niet laten zien toen controleurs van de NS daarom vroegen. Baudet  liet daarna weten dat hij ‘te snel en te stevig’ had gereageerd. Er werd niettemin vier keer aangifte tegen hem gedaan. Het OM noemt de tweet nu niet strafbaar.

Het OM laat woensdag weten zorgvuldig de criteria van de Hoge Raad ten aanzien van groepsbelediging te hebben bestudeerd. ‘Op basis daarvan is het OM van mening dat de tweet inhoudelijk onvoldoende concreet is om te kunnen oordelen dat er een negatieve conclusie over Marokkanen als groep wegens hun ras wordt getrokken.’

Ook vindt het OM dat de tweet in strafrechtelijke zin niet de grenzen overschrijdt van wat een politicus moet kunnen zeggen in een maatschappelijk of politiek debat.

Lees verder:

Journalist Chris Aalberts loopt al sinds de oprichting mee met FvD. Inmiddels is Baudet niet meer zo blij met hem.

Meer over