Theresa May wil positie versterken, maar er kan nog veel gebeuren

Een zege van Theresa May op 8 juni kan de kans op een 'soft Brexit' vergroten, maar niets is zeker.

De Britse premier Theresa May voor de aankondiging van de vervroegde verkiezingen. Beeld afp
De Britse premier Theresa May voor de aankondiging van de vervroegde verkiezingen.Beeld afp

Europese Unie-chef Donald Tusk vergeleek het met een Hitchcock-thriller terwijl de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon sprak van een 'enorme politieke misrekening'. Zeker is dat de Britse premier Theresa May met haar verrassende aankondiging van nieuwe verkiezingen - die woensdag waarschijnlijk de vereiste instemming krijgt van het Britse Lagerhuis - zich opnieuw presenteert als een leider die resolute besluiten niet uit de weg gaat.

Haar aankondiging kwam mede als een verrassing omdat ze herhaaldelijk heeft verklaard géén vervroegde verkiezingen te willen. Dat die er nu toch komen, ziet May blijkbaar als een noodzaak: om haar legitimiteit als leider van de Tories te versterken én de parlementaire oppositie flink te verzwakken.

Het beoogde effect: een sterkere positie binnen de partij zelf en een sterkere positie in de onderhandelingen met de Europese Unie over uittreding.

May zal zich gesterkt voelen door de peilingen en ander onderzoek dat erop wijst dat de achterban van Labour onder Jeremy Corbyn 'implodeert op een manier die uniek is in de geschiedenis', zoals een vorser het omschreef. Onder alle bevolkingsgroepen doet May het veel beter dan Corbyn. De vooruitzichten voor een (veel) grotere Tory-meerderheid dan de huidige 17 zetels lijken dus goed.

Binnenlandse critici beschuldigen May ervan met dit besluit de maatschappelijke tegenstellingen over Brexit aan te wakkeren en de Remoaners (zoals ze spottend door Brexiteers genoemd worden) buitenspel te zetten. Een klinkende zege van May kan echter net zo goed de kans op een softe Brexit vergroten. De premier zal met een ruimere meerderheid in het parlement immers niet langer de gevangene zijn van de eurosceptici in haar partij. Deze hoop valt ook in sommige Europese hoofdsteden te beluisteren.

Voor al dit soort conclusies is het evenwel te vroeg. Hoe, bijvoorbeeld, zullen de pro-Europese Liberal Democrats het doen? May neemt een redelijk veilige gok, maar er kan nog veel gebeuren tussen nu en 8 juni. Wel zeker is dat de Europese politieke agenda dit jaar nog zwaarder belast wordt. Het feest van de democratie - en van de politieke onzekerheid.

Meer over May en de Brexit

Theresa Maybe
Vervroegde verkiezingen: grote gok of briljante zet? (+)

Tijgervrouw
Het Britse antwoord op Merkel, zo noemde onze correspondent Theresa May. Lees hier het profiel terug.

'Dageraad van onafhankelijkheid'
De voorstanders hadden niet vrolijker kunnen zijn toen premier May eindelijk het startsein voor de Brexit gaf. Maar veel Britten verkeren in diepe rouw (+).

'Brexit is Brexit'
Of toch niet? Kunnen de Britten nog af van de artikel 50-procedure of is het proces onomkeerbaar?

Meer over