Volkskrant Avond16 januari

Theresa May overleeft motie van wantrouwen | We moeten veel meer doen aan zingeving, zegt filosoof Maarten Coolen

Redactie
Theresa May tijdens de bijeenkomst in het Britse Lagerhuis. Beeld AFP
Theresa May tijdens de bijeenkomst in het Britse Lagerhuis.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Angst voor Jeremy Corbyn redt Theresa May: motie van wantrouwen niet aangenomen
Theresa May kan aanblijven. Een dag nadat haar regering de grootste nederlaag uit de Britse politieke geschiedenis heeft geleden, verwierp het Lagerhuis een vertrouwensmotie die Jeremy Corbyn had ingediend. 325 kamerleden toonden hun steun aan wat de Labour-leider had omschreven als een ‘zombieregering’, tegenover 306 parlementariërs die May weg willen sturen. Met zijn actie heeft Corbyn voor eenheid gezorgd binnen de Conservatieve Partij, maar deze zal slechts tijdelijk zijn.

Amerikaanse militairen gedood bij aanslag in Syrische stad Manbij; straat vol bloed, puin en brandende auto’s
Zeker vier Amerikaanse militairen zijn woensdag om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag in de Syrische stad Manbij. De verantwoordelijkheid is opgeëist door Islamitische Staat (IS). Enkele weken geleden maakte de Amerikaanse president Trump nog bekend dat hij alle Amerikaanse troepen uit Syrië wil terugtrekken omdat IS daar is verslagen.

#MeToo-virus treft ook VN: 1 op de 3 medewerkers had intern last van seksueel grensoverschrijdend gedrag
Het #MeToo-virus heeft nu ook de Verenigde Naties besmet. Na een reeks schandalen over seksueel misbruik door VN-blauwhelmen in conflictgebieden, verschuift de aandacht naar misstanden binnen de organisatie zelf. Eenderde van de VN-medewerkers heeft de afgelopen twee jaar last gehad van seksueel grensoverschrijdend gedrag door collega’s op de werkvloer of elders, zo blijkt uit onderzoek.

Voor het eerst kweken wetenschappers bloedvatenstelsels in lab
Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om cellen in een schaaltje uit te laten groeien tot complete bloedvatenstelsels met aders, slagaders en haarvaatjes. De gekweekte bloedvaten, met menselijke cellen als bouwmateriaal, bleken bovendien prima te functioneren in muizen.

Video van de dag

Vrouwen van het Chinese vasteland kopen onwijs veel cosmetica in Hong Kong. Wat gaan ze ermee doen? Fotodetective Hans Aarsman legt de foto onder de loep.

Tv-tips

Andere tijden special reist om 21.10 uur op NPO 2 terug naar de ‘duizelingwekkende jaren’ tussen 1910 en 1920. Het zijn de jaren van de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van de moderne samenleving met steeds meer auto’s en elektrische straatverlichting. Meer geschiedenis om 22.55 uur op NPO 2 met de documentaire Mother of Beauty over modellen in het naoorlogse Amerika. De modellen die nog leven blikken terug. Meer tips vindt u hier.

Uit de krant van morgen

Mkb houdt hart vast bij harde Brexit, tijdrovende douaneprocedures liggen op de loer
Bij een harde Brexit liggen ingewikkelde douaneprocedures in het verschiet. Grote bedrijven hebben daarover vaak voldoende kennis in huis. Maar in het mkb wemelt het van de ondernemingen die een groot deel van hun omzet uit Groot-Brittannië halen, en die nog nooit eerder met een douane te maken hebben gehad. Voor hen dreigt een diepe plons in het onbekende.

Deze jonge kadetten uit Kosovo zijn volgens Servië een groot gevaar
Kosovo heeft eind 2018 zijn ­eigen ­leger opgericht. Buurland Servië ziet dat als een ontoelaatbare daad van agressie. Komen er op de Balkan oude geesten vrij? De Volkskrant gaat als eerste krant ter wereld langs bij de Kosovaarse militairen.

Kosovo veiligheidstroepen trainen op de militaire basis in Ferizaj, Kosovo. Beeld Zolin Nicola
Kosovo veiligheidstroepen trainen op de militaire basis in Ferizaj, Kosovo.Beeld Zolin Nicola

Linda de Mol verhuist naar Talpa. Met het wegkapen van de sterren van RTL slaat John de Mol een dubbelslag: ‘Dit is een meesterzet’
Het houdt maar niet op, al die boegbeelden van RTL die overstappen naar SBS. Na onder anderen Johan Derksen, Gordon en Wendy van Dijk haalde zenderbaas John de Mol woensdag de grootste troef binnen: zijn zus Linda. Ze stapt per 1 juli over naar SBS 6, waar ze haar RTL-successen Miljoenenjacht, Weet ik Veel en Linda’s Zomerweek gaat presenteren, naast Oh Wat een Jaar óf Ik Hou van Holland.

Econoom Josh Ryan-Collins: ‘Stijgende huurprijzen zijn een sociale én economische ramp’
Meer bouwen? De voor steeds meer Nederlanders onbetaalbare huizenprijzen zullen er niet door dalen, stelt de dwarse Britse econoom Josh Ryan-Collins. De sleutel tot ons woonprobleem ligt volgens hem elders: bij het grote geld.

Filosoof Maarten Coolen: ‘Met een mindfulnesscursus leg je het probleem weer bij het individu neer’
De woorden ‘stress’ of ‘werkdruk’ vallen niet, als cultuurfilosoof Maarten Coolen (75) over burn-outs spreekt. Volgens hem is de mens met een burn-out existentieel opgebrand: het verhaal over wie hij is stokt. Je hebt het gevoel dat je niemand meer bent. In plaats van allemaal in ons eentje de Happinez lezen, zouden we collectief aan zingeving moeten doen.

null Beeld Olf de Bruin
Beeld Olf de Bruin

De kassabon van Bonnie en Clyde in Tubbergen
Sylvia Witteman schrijft over Jan en Jolanda, de ‘Bonnie en Clyde’ van Nederland. Het stel reisde door Nederland en verbleef in hotels, maar betaalde de rekening nooit. Zo ook in hotel MarCant in Tubbergen. ‘Met uitgestreken gezichten hadden Henk en Jolanda daar bovendien meegedaan aan het ‘plaatselijke beachvolleybaltoernooi’ (zijn er stranden in Twente?) en ‘amicaal aangeschoven bij de wekelijkse nazit voor het personeel’. De brutaliteit!’

Meer over