There's Something About Mary, Enemy of the State, Gravity

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Cameron Diaz in There's Something About Mary. Beeld
Cameron Diaz in There's Something About Mary.Beeld

There's Something About Mary (Bobby en Peter Farrelly, 1998)
RTL 8, 20.30-23.00 uur.

In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw wisten ze in Hollywood precies hoe je een goede romantische komedie maakt. Snelle, gevatte en suggestieve dialogen, verwerkt in een virtuoos wirwarplot rond een man en een vrouw die elkaar niet kunnen uitstaan (of toch ook wel, of toch ook niet?), maar die uiteindelijk een droomkoppel vormen. Dat alles opgediend door smakelijke sterren als Cary Grant, Irene Dunne en Katharine Hepburn. Als je het zo zegt, klinkt het niet wezenlijk anders dan de formule van de hedendaagse romkom en toch zijn er maar weinig moderne films die erin slagen de esprit van de oude screwballkomedie naar een hedendaags plan te tillen.

Een van de weinige uitzonderingen is There's Something About Mary van de gebroeders Farrelly (Dumb & Dumber). In hun misschien wel beste film vertellen de Farrelly's het heerlijk gestoorde verhaal over de onweerstaanbare titelheldin die alle mannen om haar het hoofd op hol brengt. De timide Ted (Ben Stiller) is sinds high school gek op Mary (Cameron Diaz) en zoekt haar weer op. Dat had hij voor zijn eigen gemoedsrust - en die van vele anderen - beter niet kunnen doen. De hernieuwde kennismaking tussen Ted en Mary is het begin van een reeks idiote misverstanden, waarbij de Farrelly's platte humor combineren met romantiek. Tegenover de zoetige liedjes die Jonathan Richman en zijn kompanen zingen, terwijl ze doodgemoedereerd ergens in een boom zitten, staat de vermaarde scène waarin Mary per abuis sperma in haar haar smeert. Een klassieker op zich. Diaz, Stiller en Matt Dillon als Teds grootste concurrent Healy zijn voortreffelijk.

Enemy of the State (Tony Scott, 1998)
Veronica, 20.30-23.10 uur.

Bijzonder hoe een filmpersonage soms weet te overleven van de ene film naar de andere. Neem de door Gene Hackman gespeelde afluisterexpert Harry Caul uit Francis Ford Coppola's The Conversation (1974). Een in zijn triestheid mateloos fascinerende figuur, van zijn doorzichtige regenjas, dikke bril en klagende saxofoonspel tot het kale betonhol waarin hij zijn werk verricht. In Enemy of the State speelt Hackman wederom een solitaire afluisterexpert die eveneens zo'n dik zwart montuur op zijn neus draagt én in een kaal betonhol werkt. Dan kun je dus makkelijk denken dat het om hetzelfde personage gaat, ook al heet Harry Caul nu Edward 'Brill' Lyle. Mooi voer dus om je als filmliefhebber in vast te bijten. Maar Enemy of the State, waarin advocaat Dean (Will Smith) zijn leven niet meer zeker is als hij halsoverkop in een duister overheidscomplot belandt, blijft ook zonder die achtergrondkennis een onderhoudende paranoiathriller die je aan het denken zet.

Gravity (Alfonso Cuarón, 2013)
HBO 3, 17.00-18.30 uur.

Twee astronauten, George Clooney en Sandra Bullock, werken aan een routineklus als hun spaceshuttle onherstelbaar beschadigd raakt. Haar zuurstof is bijna op, zijn raketrugzak is zo goed als leeg en het dichtstbijzijnde ruimtestation is 100 kilometer verderop. Allicht is het niet aan dit simpele verhaal te danken dat de film zeven Oscars won. Vanaf het klassieke, 13 minuten durende openingsshot is de spanning constant, doorsneden met ijzingwekkende momenten. Cuarón en Birdman-cameraman Emmanuel Lubezki presenteren de ruimte als een combinatie van duizelingwekkende oneindigheid, verlammende doodsangst, maar ook: overdonderende schoonheid.

Meer over