Theocratentax

Kan het me eigenlijk schelen of Michiel Boersma, de topman van Essent, 542 duizend euro verdient of 875 duizend of 1,8 miljoen?...

Misschien een interessante gewetensvraag om aan jezelf te stellen, maar ik ben er gauw mee klaar: het laat me totaal onverschillig.

De Volkskrant noemde nog een paar andere mannen die bij firma’s als Heineken, Aegon, Shell, ING, Unilever, Ahold, Reed Elsevier, Fortis, Philips en VNU qua loon tussen de 2,3 en 6,4 miljoen per jaar toucheren.

Zouden ze bij het hongerend volk gevoelens van haat oproepen, zoals acteurs die een schurk hadden gespeeld vroeger bij de artiesteningang wel eens met bloempotten en knuppels schijnen te zijn opgewacht door bezoekers van het schellinkje?

Geen idee.

Zo weet ik bijvoorbeeld ook niet of een door mevrouw Jongerius van de FNV voorgestelde kleptocratentax het in menig mens aanwezig mengsel van nijd, woede en wrok enigszins van z’n kookpunt af kan brengen.

Waarom verdienen zulke ‘topmannen’ zo belachelijk veel? Niet omdat ze in juridische zin de samenleving zouden bestelen. Wat ik wel eens gehoord heb, is dat ze hun salaris uitonderhandelen bij types als Wim Kok die bij grote ondernemingen op het loongebouw passen. Dus als ik morgen bij een Wim Kok-achtige binnenstap, ik eis vijftigduizend euro per column en die man zet, net zo verstrooid als Cees Verhoeven soms was, z’n paraaf, kom ik vanaf overmorgen in de buurt van 7 miljoen op jaarbasis.

Wat verdien ik dan?

Wat de gek ervoor heeft gegeven.

En vrágen is toch geen diefstal?

Eigendom was diefstal.

Allerlei vrienden van de Michiel Boersma, die het tienvoudige van Balkenende opstrijkt maar die niemand ooit ’s avonds met een loodgieterstas heeft zien thuiskomen, hebben bovendien allang uitgerekend dat je van al het geld dat we via een fiscaal tarief kleptocratengewijs van de rijken kunnen terugstelen, voor de minima in Nederland wekelijks misschien nét een gratis boterham met hagelslag zou kunnen bekostigen.

Ik heb intussen een vrome oplossing voor al het geld dat het topvolk te veel verdient dus nooit opgegeten krijgt, en beter aan de samenleving kan teruggeven.

Zijn er nog bezienswaardige roomse kerken waar je een kaars kunt branden?

Nee.

Ik heb het zelf uit een sterk anticlericaal sentiment altijd verdomd te doen, maar als opvoeder, vader en grootvader heb ik mijn kinderen en kleinkinderen nooit al te erg willen lastigvallen met m’n antipapisme, en ze daarentegen alle eerbied proberen bij te brengen voor de monumentale en picturale pracht en praal die je nooit bij de gereformeerden vindt zodat je wel naar de katholieken toe móet.

En misschien heeft het ze verder niet al te veel geleerd – maar kaarsjes aansteken en in zo’n halve zandbak steken, herinneren ze zich allemaal als het leukste uitje uit hun jonge jaren: ‘Pappa, gaan we zondag weer naar de kerk?’

Maar zijn er nog bezienswaardige roomse kerken waar je een kaars kunt branden?

Nee dus. Ik heb het laatste jaar onderzoek gedaan in zowel heel Frankrijk als in Rome zèlf, en overal behelpen ze zich, god betere ’t, met waxinelichtjes – alsof de kruisiging indertijd een kwestie is geweest van zinloos geweld.

Nou zullen er ongetwijfeld gehaaide theologen zijn die de gebeurtenissen van 2000 jaar geleden op die manier naar zich toe willen actualiseren – maar wees dan consequent, en leg al die bedehuizen dan meteen ook maar vol met kinderbriefjes, bloementuiltjes en speelgoedbeesten.

En terwijl ik het opschrijf, denk ik: o, mijn god, had ik het maar voor me gehouden, want maar drie devote kijkers van het katholieke actualiteitenprogramma Kruispunt hoeven het vandaag gelezen te hebben, en Reims, Chartres en de Sint Pieter liggen volgend jaar bezaaid met knuffels.

Kaarsen!

Van elke ton die Michiel Boersma verdient, gaat voortaan negentigduizend euro als theocratentax naar de stearinefabriek.

Meer over