Opinie

Theo Maassen reageert op Hans Teeuwen: 'Erdogan wegzetten als luie minnaar is een leugen'

De ingezonden brieven van maandag 25 april.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Satire

Jonathan van het Reve neemt het in zijn column (V, 23 april) op voor Hans Teeuwen. Hij stelt dat satire niets 'moet'. Helemaal mee eens, maar de vraag lijkt mij gerechtvaardigd of alles wat hardop uitgesproken wordt door een humorist automatisch onder de noemer satire valt. Onze vrijheid van meningsuiting is te belangrijk om constant als excuus misbruikt te worden mensen standrechtelijk te beledigen.

De heer Erdogan wegzetten als een zelfzuchtige en luie minnaar is niet alleen lafhartig en respectloos, het is bovenal een onversneden leugen. Ik heb de heer Erdogan leren kennen als een uiterst bedreven, onbaatzuchtige pijper die er letterlijk geen genoeg van krijgt.

Dat Hans Teeuwen niet oraal bevredigd is door hem zegt waarschijnlijk meer over het primaire geslachtsorgaan van deze geinponem dan over de ethos van het ons zo bevriende staatshoofd.

Theo Maassen, Eindhoven

Brief van de dag: Waar die alcoholwalm vandaan komt

'Waarom pakweg 1 op de 10 artsen in de loop van zijn loopbaan verslaafd raakt' (Sir Edmund, 23 april) en 'Verslaafde artsen krijgen hulp', kopte de Volkskrant (Ten eerste, 21 april). 'Erg hè, dat die dokters zo verslaafd zijn', krijg ik vervolgens te horen.

De artikelen wekken de suggestie dat veel dokters hun heil zoeken in drank en drugs en dat ze geen hulp zoeken omdat ze anders hun baan verliezen. Of dit zo is weten we niet. Nederlandse cijfers ontbreken. Er is niets gemeten, dus er valt niets te weten. Waarom dan wel dit nieuws? Wat is er nieuw aan? Artsenfederatie KNMG biedt met het project ABS-artsen al sinds 2011 hulp aan artsen met verslavingsproblemen.

Dit wordt uitgebreid met een monitoringsprogramma van vijf jaar. Geweldig, maar rechtvaardigt dit een dergelijke kop? Ik kan weer de hele dag uit leggen dat de alcoholwalm in mijn spreekkamer komt uit de fles met handendesinfectans en niet uit een andere fles.

Pieter Barnhoorn, huisarts, Leiden

Tot slaaf gemaakten

In de Volkskrant van 22 april stelt Sadesh Mahesh uit Leiden voor om de geschiedenis te verdraaien door Harrïet Tubman, het nieuwe gezicht op het 20 dollar biljet, niet langer 'slavin' te noemen, maar 'tot slaaf gemaakte'.

Dat is onjuist, want Tubman is niet in de VS tot slaaf gemaakt. Haar voorvaderen zijn in Afrika door de Afrikanen tot slaaf gemaakt en Tubman heeft die status via geboorte geërfd.

Nederland wordt toch ook niet bevolkt door zeventien miljoen 'tot Nederlanders gemaakten'. Het overgrote deel van de Nederlanders heeft die nationaliteit geërfd van hun ouders - net als Tubman de status van slavin. Laten we de term 'tot Nederlander gemaakten' en 'tot slaaf gemaakten' reserveren voor personen, die deze nationaliteit of die status tijdens hun leven hebben gekregen.

Piet Emmer, Leiden

Harrïet Tubman. Beeld epa
Harrïet Tubman.Beeld epa

Tot slaaf gemaakten (2)

De heer Mahesh bepleit het gebruik van de term 'slaafgemaakten' in plaats van 'slaven'. Het gaat hem erom te benadrukken wat de Afrikaanse medemens is aangedaan door de (blanke) kolonisator.

Van alle misstanden is slavernij een van de meest verwerpelijke. Het is echter van alle tijden en gaat niet alleen om Afrikanen. En de slavenmakers waren niet altijd blanken, maar bijvoorbeeld andere Afrikanen van vijandige stammen, die ze naar de markt brachten, waar ze vervolgens werden verhandeld. Als de heer Mahesh er een blank/zwart probleem van maakt, is dat veel te simpel.

Toen de slavernij werd afgeschaft, zijn er maar weinig voormalige slaven teruggekeerd naar Afrika. Kennelijk werd door de meesten een andere afweging gemaakt. En daar zijn we blij mee, anders hadden we geen Ella Fitzgerald, Stevie Wonder of Prince gehad, geen jazz, geen blues, geen hiphop. Ik moet er niet aan denken.

Tenslotte : slachtofferschap is niet erfelijk en eenieder is verantwoordelijk voor z'n eigen daden.

Als u vindt dat wij de term slaafgemaakten moeten gebruiken, dan zou je ook moeten aangeven door wie dat dan is gedaan. Moeten we het dan hebben over 'door blanken, zwarte slaafgemaakten', 'door zwarten, zwarte slaafgemaakten' ?

Zullen we dat maar niet doen?

Reynier Pronk, Heemstede

Borst of fles

Borstvoeding (V, 23 april) is inderdaad wel eens een gedoe en kost zeker tijd. Maar dat geld toch ook voor het bereiden, geven en na afloop weer schoonmaken van de fles.

En zeg nou zelf, zou jij zes maanden lang, elk eetmoment weer, dezelfde magnetronmaaltijd willen eten, zonder ooit enige variatie in voedingsstoffen en smaak?

Irene Lakeman, Rhoon

null Beeld Linelle Deunk
Beeld Linelle Deunk

130 km op de A58

Rijd je vanuit Breda op de A58 richting Eindhoven, een zeer drukke route waar je zelfs 120 mocht, krijg je bij Tilburg/Hilvarenbeek te maken met snelheid makend invoegend verkeer richting 's- Hertogenbosch dat twee banen naar links moet en dus jouw route kruist. Als invoeger heb ik hier automobilisten de verschrikkelijkste capriolen uit zien halen om elkaar maar niet te raken en niet voor niets staan hier vrijwel dagelijks files door ongelukken.

Onlangs is ook op dit gevaarlijke punt de snelheid verhoogd naar 130 km per uur. Onbegrijpelijk en levensgevaarlijk. Hoe kan het dat je hier als minister medeverantwoordelijk voor wilt zijn ? Bij zelfs een vermoeden van extra onveiligheid ligt een normaal mens hier van wakker. Mevrouw Schultz slaapt rustig verder.

G. Remmers, Tilburg

null Beeld anp
Beeld anp

Gedicht Zaventem

Sir Edmund van 23 april werd opgeluisterd door een buitengewone bijdrage van onze onvolprezen dichter Remco Campert. Het gedicht Zaventem is zeer ontroerend, raak en de slotzin (en schaf religie af) is mij uit het hart gegrepen.

Eric Sjoerds, Rotterdam

Meer over