Theo Janse: een ware tovenaar van de techniek

Hij was een ware tovenaar van de techniek. Jarenlang verzorgde technicus Theo Janse uitzendingen voor alle omroepen.

Theo Janse. Beeld .
Theo Janse.Beeld .

In de begindagen van de televisie kon er nog een geintje worden uitgehaald. Theo Janse was technicus toen er nog maar een paar honderd tv-toestellen in Nederland waren, waarvan er één stond in een snackbar tegenover studio Irene. Door het raam kon Janse de eigenaar zien. Een keer veroorzaakte hij opzettelijk een storing om te kijken hoe de snackbarhouder erop zou reageren. Heel Nederland - nou ja, het deel dat tv had - kon ervan meegenieten.

Janse overleed 4 augustus op 83-jarige leeftijd in het Limburgse Gennep, waar hij de laatste zeven jaar woonde. Hij werkte van 1955 tot 1987 voor de (toenmalige) NTS als technicus, later als hoofdbeeldtechnicus.

Janse was de zoon van een Hilversumse pindakaasfabrikant. Vanaf zijn prille jeugd had hij een fascinatie voor techniek. Als dienstplichtig militair werkte hij met zendapparatuur op het militair-technisch centrum in Naarden. Hij voltooide een hogere technische opleiding aan onderwijsinstituut Rens & Rens.

Schakeltechnicus

Na zijn diensttijd kwam hij in dienst bij Philips in Hilversum, maar de strikt hiërarchische structuur lag hem niet. Hij reageerde daarom op een personeelsadvertentie van de NTS, de Nederlandse Televisie Stichting, waar hij een baan kreeg als schakeltechnicus. Op dat moment werden alle uitzendingen nog live uitgezonden. Hij deed onder meer de allereerste afleveringen van de kinderserie Swiebertje. Bekende regisseurs als Theo Ordeman, Walter van der Kamp, Rien van Wijk en Bob Rooyens wisten Janse al snel te vinden. Hij werkte mee aan legendarische programma's als Zo is het toevallig ook nog eens een keer, Voor de vuist weg en de marathonuitzending Open het dorp. Zijn reputatie van tovenaar met techniek raakte wijd en zijd bekend. Als er een storing was tijdens een belangrijke uitzending werd hij steevast gebeld. Binnen een kwartier wist Theo Janse elke verbinding te herstellen. Als technicus kon hij ook bijzondere effecten creëren, zoals die bij Moef ga ga, het muziekprogramma van de AVRO. Theo Janse was in 1968 nauw betrokken bij de eerste Nederlandse kleurentelevisie-uitzendingen vanuit Studio III in Hilversum. Zijn werk was zijn hartstocht en jarenlang verzorgde hij talloze uitzendingen voor alle omroepen: kerkdiensten, concerten en verkiezingsdebatten.

Dochter

Begin jaren zeventig trouwde hij met zijn grote liefde, Anne Olieslagers. Op de ochtend van de trouwdag meldde hij zijn aanstaande dat ze de komende jaren vermoedelijk wel het een en ander zou meemaken. Er was geen woord aan gelogen. In 1984 kwam ineens een schuchter meisje met de naam Marielle binnenstappen. Zij vertelde zijn dochter te zijn. Ze was verwekt tijdens een eerdere kortstondige relatie.

Janse had thuis aan de Loosdrechtseweg in Hilversum zijn eigen garagebedrijf, wat later zou uitgroeien tot de Auto Sleutel Klub van de publieke omroep. Zelf reed hij een Alfa Romeo, waarvan hij de topsnelheid wist op te voeren tot 320 kilometer per uur. In amper 12 minuten kon hij van Hilversum op en neer naar Amersfoort.

Een familiekwaal, hoge bloeddruk, speelde hem op een gegeven moment parten. Zelf wist hij een elektronische bloeddruk-meter van Amerikaanse makelij te bemachtigen, waarmee hij onder het motto: My pressure, my pleasure driemaal daags zijn bloeddruk opnam en noteerde in een grafiek. Wanneer hij zich met het diagram bij de specialist meldde, staarde deze verbluft naar het document. 'Voor iemand zoals u kan ik weinig betekenen meneer', zei de man. 'U weet zélf wel wat het beste is.'

Meer over