THEATER

Tournee..

De Vlaamse productie Diep in het bos door Het muziek Lod werd vorig jaar geselecteerd voor het Theaterfestival. Schrijver Eric de Volder vond de basis voor 'Diep in het bos' in de zaak Dutroux. Vrijdag in Groningen (Grand Theatre), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), op 30 maart in Enschede (Twentse Schouwburg), op 4 april in Utrecht (Stadsschouwburg).

Carrousel speelt als laatste voorstelling Vita & Virginia, over de schrijfsters Virginia Woolf (1822-1941) en Vita Sackville-West (1892-1962), die op gevorderde leeftijd een stormachtige liefdesrelatie met elkaar aan gaan. Met Nettie Blanken en Trudy de Jong, geregisseerd door matin van Veldhuizen. Vrijdag in Leiden (LAKtheater), op 26 en 27 maart in Groningen (Stadsschouwburg), op 28 maart in Arnhem (Schouwburg), op 29 en 30 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

Hans Croiset regisseerde bij Het Toneel Speelt Vondels Lucifer. Met Paul Hoes, Rudolf Lucieer, Marcel Ott en veel jonge acteurs. Vanavond in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), vrijdag in Drachten (De Lawei).

Het Leven van Galileï van Brecht door het Nationale Toneel in regie van Ger Thijs. Thijs speelt zelf de zestiende-eeuwse geleerde Galileo Galileï, die in conflict komt met de kerk. Vrijdag, zaterdag en zondagmiddag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), op 28 maart in Maastricht (Theater aan het Vrijthof).

Den Uyl of De vaandeldragers van Don Duyns en Jan Pieter Koch door Growing Up in Public. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), dinsdag in Gouda (Goudse Schouwburg), woensdag in Enschede (Concordia).

Gerardjan Rijnders schreef Remember me!, een tekst over 'oude mensen, fysieke aftakeling en de vreemde schoonheid van het sterven'. Door Fact, in regie van Arie de Mol. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), op 23 en 24 maart in Utrecht (Schouwburg), van 27 t/m 31 maart in Amsterdam (Bellevue).

Frank Houtappels bewerkte Theo van Goghs film Blind date tot een toneelstuk. Liz Snoijink en Peter Tuinman spelen de twee geliefden die elkaar zijn kwijt geraakt maar elkaar niet willen loslaten. Vrijdag in Leiden (Leidse Schouwburg), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), 26 maart in Purmerend (De Purmaryn), 27 maart in Zaandam (Zaantheater), op 28 maart in Alkmaar (De Vest).

Blokhut is een familiedrama door Alex d'Electrique met Sam Bogaerts, Aat Ceelen, René van 't Hof e.a. Na de dood van hun moeder blijven de zoons en hun vader in verbijstering achter. Vanavond in Amstelveen (De Griffioen), vrijdag in Nijmegen (Theater Lux), zaterdag in Breda (Chassé), op 27 maart in Zwolle (Odeon), op 28 maart in Alkmaar (De Vest).

Dekontaminaciju is een toneelstuk van Paul Pourveur voor Keesen & Co over drie vrouwen die hun leven drastisch willen veranderen: ze stranden op het vliegveld van Belgrado. Een regie van Willibrord Keesen. Vanavond in Apeldoorn (Gigant), zaterdag in Groningen (Kruithuis), op 28 maart in Velp (Kunsthuis).

Anne-Wil Blankers speelt de alles overheersende moeder in Het Huis van Bernarda Alba van Lorca bij het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseerde voorts o.a. Pleuni Touw, Christine Ewert en Thekla Reuten. Vrijdag in Breda (Chassé), zaterdag in Middelburg (Stadsschouwburg), op 27 maart in Lichem (Schouwburg), op 28 maart in Veenendaal (Lampegiet).

Hafid Bouazza schreef The Massacre at Paris op basis van een 16de-eeuwse tekst van Christopher Marlowe over de Bartholomeusnacht. De eerste regie van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam met uitbundige kostuums van Walter van Beirendonck. Op 23 en 24 maart in Rotterdam (Schouwburg), op 26 en 27 maart in Utrecht (Stadssschouwburg).

Amsterdam

Bewegingstheater Bewth speelt een reeks daglichtvoorstellingen in de verkoopvestiging van kantoormeubelfabriek Koninklijke Ahrend NV in Zuid Oost (Laarderhoogweg 12). Uitgangspunt was de imposante collectie kantoormeubilair. Elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur, t/m 1 april. Reserveren tel. 020-6826650.

Den Haag

In De onverstandigen sterven uit probeert de machtige en succesvolle ondernemer Quilt uit het keurslijf te breken dat maatschappij en milieu opleggen. Karel Muller vertaalde dit stuk van Peter Handke, Jules Terlingen regisseerde. Première vrijdag in het Appeltheater; voorstellingen tot en met 12 mei.

Rik van Uffelen speelde in 1984 de rol van de oorlogsmisdadiger Adolf Eichman. De voorstelling is gebaseerd op gesprekken en ontmoetingen die Eichmann vlak voor zijn executie voerde met zijn familie, advocaten en bewakers. Nu speelt Van Uffelen 'Eichmann' weer, t/m 7 april bij het Nationale Toneel.

Eindhoven

Het land is de eerste locatievoorstelling van Zuidelijk Toneel Hollandia, die wordt gespeeld in het voormalige Van Gend & Loos-gebouw aan de Fuutlaan. Floor Huygen regisseerde Elsie de Brauw, Peter Paul Muller en Nina Deuss in dit liefdesdrama van Martin Crimp. Vanavond t/m 28 april; aanvang om 20.30 uur, maaltijd vanaf 18.30 uur.

Haarlem

Bij mugmetdegoudentand debuteert televisiedocumentairemaker Michiel van Erp ('Lang leve de Victorie', 'Ons genoegen' VARA) als theaterregisseur. Mexico The Paradise in Me met Maureen Teeuwen en Malou Gorter, première op 28 maart in de Toneelschuur.

Een hechte Samenzwering van Ineke ter Heege door Theatergroep De Kern gaat over de levenslange vriendschap tussen de twee totaal verschillende zussen Virginia Woolf en Vanessa Bell. Première woensdag in de Stadsschouwburg.

Maastricht

Theatermakers Emanual Muris en Luc van Esch bedienen zich in hun theaterwerk van absurdistische beeldtaal. Bij het Huis van Bourgondië maakten ze samen met Bart Danckaert de voorstelling Kapel, geïnspireerd op de schilderijen van Mark Rothko. Première vrijdag in het Huis van Bourgondië, voorstellingen t/m 7 april.

Rotterdam

Van Reek en Ten Bosch presenteren vanavond Feminine Follies of de matras, niet in de Krijn Boon Studio want die is door brandschade voorlopig onbruikbaar, maar in de Fact-studio.

In Calypso 2001 (Mauritsweg 5) vanavond t/m zaterdag een culinaire theatervoorstelling, Coupe Royale. Met 'vreemde gerechten en dampende verhalen' door 'gekke koks en krankzinnige acteurs'. Een co-productie van de Vlaamse groep Blauw Vier, het TIME-Festival en Rotterdam 2001.

Utrecht

Sletjes (Van Stal deel 1) van Ine te Rietstap door Huis a/d Werf gaat over goed zijn en slet worden en over slet zijn en goed worden. Première vrijdag, voorstellingen t/m 29 maart; tournee.

Growing up in Public positioneerde de nieuwe productie O Mio Sole - de wereld volgens Galilei in het Museum van Speelklok tot Pierement, ter ere van het 365-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht. Een muzikaal theaterspektakel waaraan tachtig mensen deelnemen met een hoofdrol van de Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei (1564-1642).

Meer over