THEATER

Tournee..

Anne-Wil Blankers speelt de moeder in Het Huis van Bernarda Alba van Lorca bij het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseerde voorts o.a. Pleuni Touw, Angelique de Bruijne, Christine Ewert en Thekla Reuten. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), zaterdag in Zeist (Figi Theater), dinsdag in Assen (De Kolk), woensdag in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Het Syndicaat heeft Bacher hernomen, van Woensels interpretatie van Goethe's 'Faust', in regie van Danielle Wagenaar. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Tilburg (De Vorst), maandag in Bilthoven (De Werkplaats), 8 februari in Amsterdam (De Krakeling).

Hans Croiset regisseerde bij Het Toneel Speelt Vondels Lucifer. Met Paul Hoes, Rudolf Lucieer, Marcel Ott en veel jonge acteurs. Vanavond t/m zondag(middag) in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Tilburg (Schouwburg), woensdag in Hoorn (Het Park), 8 februari in Amersfoort (De Flint).

Regisseur Johan Simons laat de hoofdpersoon in Woyzeck ronddartelen in een groot waterbassin waar hij wordt bestudeerd door wetenschappers. Een voorstelling van Zuidelijk Toneel Hollandia met Bert Luppes, Chris Nietvelt, Carola Arons, Fedja van Huêt e.a. Op 7 februari in Apeldoorn (Orpheus), 8 februari in Enschede (Twentse Schouwburg), 9 en 10 februari in Eindhoven (Stadsschouwburg).

InDependance neemt Paters in Congo in reprise, een voorstelling van Guido Kleene over een oude, moedige missionaris in de binnenlanden van de Congo. Gespeeld door Kleene en Hans Man in 't Veld, vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati), 8 februari in Apeldoorn (Gigant), 9 februari in Doetinchem (Gruitpoorttheater).

Frank Houtappels bewerkte Theo van Goghs film Blind date tot een toneelstuk. Liz Snoijink en Peter Tuinman spelen de twee geliefden die elkaar zijn kwijt geraakt maar elkaar niet willen loslaten. Vrijdag in Oosterhout (De Bussel), zaterdag in Nieuwegein (De Kom), dinsdag in Dronten (De Meerpaal), 7 februari in Hoofddorp (De Meerse), 8 februari in Gouda (Schouwburg).

Helmert Woudenberg doet in De Hemel uit de doeken hoe het precies is gegaan met Adam en Eva en met Kain en Abel. Vrijdag in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 7 februari in Tilburg (Schouwburg), 8 februari in Breda (Chassé Theater).

In Zussenhelft spelen Bodil de la Parra en Wimie Wilhem twee zusjes die ziekelijk afhankelijk van elkaar zijn. Een tekst van Bodil de la Parra. Vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), 7 en 8 februari in Leiden (LAKtheater).

De Vlaamse theatergroep De Tijd speelt Bal van de pompiers van Max Frisch. Met Warre Borgmans als het burgermannetje Biedermann, dat wordt belaagd door pyromane indringers die het op zijn huis hebben gemunt. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), dinsdag in Gouda (Schouwburg), 7 februari in Hasselt (Cultureel Centrum), 10 februari in Leiden (Schouwburg).

Ionesco's klassieker De kale zangeres door het Muztheater, vanavond in Ede (De Reehorst), 5 t/m 7 februari in Amsterdam (Bellevue).

Blokhut is een familiedrama door Alex d'Electrique met Sam Bogaerts, Aat Ceelen, René van 't Hof e.a. Na de dood van hun moeder blijven de zoons en hun vader in verbijstering achter. Vanavond t/m 3 februari in Amsterdam (Frascati), 8 februari in Leeuwarden (De Harmonie), 9 februari in Enschede (Concordia).

Wild Grrrrl van Rebecca Prichard, vanavond in Deventer (Schouwburg), vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Houten (De Kring), woensdag in Haaksbergen (Het Assink), 8 februari in Drachten (De Lawei).

Leitmotiv door het Canadese gezelschap Les Deux Mondes vertelt het verhaal van een vrouw die in oorlogstijd man en kind moet achterlaten. Een visueel spektakel met muziek van Michel Robidoux. Vanavond in Haarlem (Stadsschouwburg), vrijdag tot slot in Delft (De Veste).

De familievoorstelling van het RO Theater, 5000 Vingers, kwam tot stand i.s.m. Vis à Vis. Een jongetje wordt in zijn droom ontvoerd door zijn griezelige pianoleraar. Op 3 en 4 februari in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Drachten (De Lawei), 10 en 11 februari in Heerlen (Stadsschouwburg).

Drift is een nieuw mimegezelschap, bestaande uit Yahya Gaier, Joris Leijtens en Loes van der Pligt. In de gelijknamige voorstelling binden drie onbekenden de strijd met elkaar aan om de ruimte waar ze zich bevinden. Vanavond1 februari in Goes ('t Beest), vrijdag in Utrecht (Huis a/d Werf), 6 februari in Arnhem (Schouwburg), 7 februari in Rotterdam (Lantaren/Venster), 8 t/m 11 februari in Amsterdam (Het Veem Theater).

Amsterdam

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg van 6 t/m 10 februari Margreet Blanken met de solo Etty, naar de dagboeken van Etty Hillesum.

In De Brakke Grond op 6 en 7 februari het Vlaamse gezelschap Stan met La Carta, naar 'El castillo de la carta cifrada' van Javier Tomeo.

Baas slaat man is een bewegingsvoorstelling door Kassys in regie van Liesbeth Gritter. Vanavond en vrijdag om 21 uur in het Gasthuis; te zien is ook een film over het repetitieproces.

'Disco Pigs' van de Ierse schrijver Enda Walsh vertaalde Marcel Otten tot Diskoobigge. Arnoud Bos en Maria Kraakman of Jeroen Spitzenberger en Heike Wisse spelen de 17-jarige Beer en Big die onafscheidelijk en gewelddadig zijn. Een regie van Frans Strijards bij De Theater Compagnie. Vanavond t/m 7 februari in het Rozentheater.

Straks is een lunchpauzevoorstelling van Saskia Rinsma waarin twee vrouwen de draad van hun vriendschap proberen op te pakken. Een regie van Arjo Viet. Vandaag t/m 11 februari om 12.30 uur in Bellevue.

Bewegingstheater Bewth speelt een reeks daglichtvoorstellingen in de verkoopvestiging van kantoormeubelfabriek Koninklijke Ahrend NV in Zuid Oost (Laarderhoogweg 12). Uitgangspunt was de imposante collectie kantoormeubilair. Elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur, t/m 1 april. Reserveren tel. 020-6826650.

Arnhem

Peer Wittenbols maakte een nieuwe vertaling van Shakespeare's Koning Lear voor de eerste voorstelling van Toneelgroep Oostpool, het resultaat van een fusie tussen de toneelvoorziening Theater van het Oosten en De Federatie. Rob Ligthert regisseerde o.a. Hans Hoes, Oda Spelbos, Juul Vrijdag en meer dan veertig figuranten uit Arnhem en omgeving. Vanavond t/m 3 maart om 20 uur in de Eusebiuskerk.

Den Haag

Josée Ruiter speelt Louis Couperus, een grote ziel, een solo die ze zelf schreef op basis van zijn boeken. Vanavond t/m 25 februari in Literair Theater Branoul.

In het Appeltheater vanavond t/m zondag, en op 9 en 10 februari Minetti door Toneelgroep De Appel in regie van Aus Greidanus. Met Eric Schneider als de oude Minetti, die ervan droomt nog eens King Lear te spelen.

Haarlem

Katelijne Damen speelt in Elizabeth en Essex de Engelse koningin Elizabeth I, die op latere leeftijd een verhouding begint met de jonge graaf van Essex (Peter Van den Eede). Een voorstelling van Cie. De Koe, vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur.

Rotterdam

Hotel Modern en de Rotterdamse Schouwburg produceren De Grote Oorlog, een 'live animatiefilm'. Herman Helle, Pauline Kalker en Arlène Hoornweg installeren een miniatuur-filmset waar door middel van minicamera's het verhaal wordt getoond van de gewone soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Arthur Sauer zorgt voor de muziek en de geluiden. Vanavond t/m 10 februari in de Schouwburg.

Meer over