Theater

T'nl (Trouw en de Liefde) van Birgitta Hacham, een stuk over trouw en liefde, geschreven op basis van interviews van Hacham met vijftien mannen....

Köprü Turkije Festival, van 13 t/m 28 februari, dit samenwerkingsverband tussen Stadsschouwburg Utrecht, Theater Zuidplein Rotterdam en het Volksbuurtmuseum in Den Haag biedt onder meer: in het Haagse Volksbuurtmuseum Turks voor beginners door De Opkomst (15 februari) en In de schaduw van mijn vader door Rast (21 t/m 28 februari); in de Stadsschouwburg Utrecht o.a. Geen ja, noch nee door Umut/thEAter EA (16 februari om 15.30u) en de muziektheaterproductie Dansend verlangen naar je verleden van Galip Tiyazro door de Rotterdamse Dans Academie (16 februari, 20 uur; in Theater Zuidplein Dansend verlangen naar je verleden van Galip Tiyazro door de Rotterdamse Dans Academie (14 en 15 februari).

Show van en door Het Gevolg/de zweep. Voorstelling gebaseerd op de komst van een stagiaire, die het gezelschap nieuw leven inblaast. Vrijdag in De Vorst in Tilburg.

Tuin der Onschuldigen, naar de roman van Kristien Hemmerechts, in een bewerking en regie van de veelbelovende Annechien Koerselman. Nora keert met haar twee zussen terug naar hun geboortedorp. Tot en met 23 februari in Literair Theater Branoul in Den Haag.

De Tweede Stem, luchtheaterproductie van en door Het Volksoperahuis. Over Greet die in haar huwelijk met Herman letterlijk en figuurlijk de tweede stem zingt. Met o.a. Kathenka Woudenberg en Jef Hofmeister. Regie: Rogier Schippers. Tot en met 28 februari om 12.30 uur in Theater Bellevue in Amsterdam.

Tamtam, Toneelgroep Amsterdam houdt tot eind februari huis in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Grote producties worden hernomen, Barmhartige Samaritanen (13 en 14 februari) en Ballet/Snaren (16, 17 en 18 februari), en er zijn voorproefjes van nieuwe voorstellingen, discussies en initiatieven van jonge spelers. Tijdens het Toneelbordeel op 13, 19, 20, 26 en 27 februari (steeds om 18 uur) 'ontvangen' TA-acteurs publiek individueel in hun kleedkamer, waar men wordt getracteerd op een mono- of dialoog.

Gloed van Sándor Márai, in een bewerking van Ger Thijs. Ursul de Geer regisseert Eric Schneider, Dries Smits en Heleen Pimentel in dit stuk over vriendschap, liefde, wraak, trouw en schuld. Op 14 februari in Stadsschouwburg Eindhoven, 15 februari in De Flint in Amersfoort, 18 februari in de Goudse Schouwburg, 19 februari in de Rotterdamse Schouwburg.

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Klassiek drama over jaloezie met Hans Kesting als Othello en Roelant Fernhout als Jago. Regie: Ivo van Hove. Vertaling: Hafid Bouazza. Extra voorstellingen op 19 en 20 februari in Stadsschouwburg Amsterdam; tournee vanaf 4 maart.

Schicklgruber alias Adolf Hitler van Neville Tranter door Stuffed Puppet Theatre. De laatste uren van Hitler en consorten, verbeeld door virtuoos poppenspel. Op 18 en 19 februari in het Laktheater in Leiden,

Lola, Lola van Fassbinder door Het Vervolg. Broeierig melodrama over liefde en leugens in een kleine stad, geregisseerd door Léon van der Sanden. Tot en met 22 februari in het Derlon Theater in Maastricht.

Vraagzucht van Jolente De Keersmaeker door Toneelspelersgezelschap Stan. Voorstelling gebaseerd op de dagboekaantekeningen van de Zwitserse schrijver Max Frisch (1911-1991). Vanavond en vrijdag in het Grand Theatre in Groningen.

Arturo Ui van Bertolt Brecht door het Noord Nederlands Toneel, satirische gangstershow waarin Hitler op de korrel wordt genomen. Regie: Marc Becker en André Studt. Vanavond in Stadsschouwburg Nijmegen, vrijdag in De Metropole in Almere-Stad, zaterdag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht.

The complete works of William Shakespeare door The Reduced Shakespeare Company. 37 Stukken van Shakespeare teruggebracht tot 97 vrolijke minuten toneel. Engelstalig, enige Shakespeare-basiskennis is wel aan te raden. Vanavond in de Stoep in Spijkenisse, vrijdag in het Munttheater in Weert, zaterdag in het Chassé Theater in Breda, 17 februari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, 18 februari in de Muzeval in Emmen.

Het Jachtgezelschap van Thomas Bernhard door het Vlaamse Kaaitheater. Regie: Peter de Kraaij. Vanavond in de Brakke Grond in Amsterdam, 14 en 15 februari in de Rotterdamse Schouwburg.

Droom in de Herfst van Jon Fosse door Toneelgroep Oostpool. Een man ontmoet zijn oude geliefde op een kerkhof. Regie: Lidwien Roothaan. Tot en met 30 maart in Huis Oostpool in Arnhem.

Festen van Thomas Vinterberg door De Ploeg. Theaterbewerking van de film. Met vader en zoon Römer, Titus Tiel Groenestege, Genia de Groot, Saskia Temmink en de drie leden van Niet Uit Het Raam. Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen. Tijdens de zeventigste verjaardag van vader Klingelfeldt wordt een aantal onverkwikkelijke familiaire ontboezemingen gedaan. Vanavond in De Veste in Delft, vrijdag in De Lawei in Drachten, zaterdag in de Twentse Schouwburg in Enschede, 18 februari in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel.

Blue Remembered Hills van Dennis Potter door De Roovers. Toneelversie naar de gelijknamige BBC-productie. Potter geloofde niet in kinderlijke onschuld. Daarom schreef hij voor dat de zeven kinderrollen door volwassenen moeten worden gespeeld. Vanavond in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Hedda Gabler van Ibsen door De Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans. Over Hedda die moppert op haar man, een pantoffelheld, terwijl ze heimelijk droomt over de held uit haar jonge jaren. Met Tjitske Reidinga en Carice van Houten. Zaterdag in de Lawei in Drachten, 19 februari in Stadsschouwburg Eindhoven.

Caravaggio van Jeroen van den Berg door Els Inc. Een voorstelling over ambitie, roem, jaloezie en verraad - 'Leve het conformisme!'. Regie: Arie de Mol. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, vrijdag en zaterdag in Theater Kikker in Utrecht.

Meer over