Theater

Eva, this is my life van en door Daphne de Bruin van Growing Up in Public. Gepireerd door het oudste verhaal van de wereld over de vrouw der vrouwen, herschept De Bruin de mythe van Eva....

Proust 3 - De Kant van Charlus door het Ro Theater, derde deel in een reeks die Guy Cassiers (met Eric de Kuyper) maakt naar de romancyclus A la recherche du temps perdu van Marcel Proust. Vorig jaar gingen de delen 1 en 2 in premi. In deel 3 maakt Marcel kennis met de wereld van de liefde, de aristocratie en de kunst. Met o.a. Joop Keesmaat, Steven van Watermeulen, Marlies Heuer en Katelijne Damen. Tot en met 30 mei om 19.30 uur in de Rotterdamse Schouwburg.

De Verborgen Stad, theatermakers, kunstenaars en architecten geven hun prikkelende commentaar tijdens De Verborgen Stad, twee kunstroutes langs vier verborgen plekken in Den Bosch. Dit project van Bosch Architectuur Initiatief en Theater Bis toont de stad vanuit een onbekend perspectief middels theater, tekst, dans, film, performances en installaties. Van 20 t/m 22 mei (20u), 16 en 23 mei (14u). Reserveren via Theater Bis, tel. 073-6131363.

De varkensfabriek van en door Mohammed Azaay en Karin el Guennouni, die zestien personages voor hun rekening nemen. Over een varkensfabriek die wordt bevolkt door een multicultureel personeelsbestand van Turken, Marokkanen, Nederlanders en een Surinamer. Regie: Leopold Witte. Lunchtheater, t/m 30 mei om 12.30 uur in Bellevue in Amsterdam.

Henry van Peter de Graef door Theatergroep Karen's Way. Een komische vertelling over een ambtenaar, Henry genaamd, die mensen in zijn omgeving barstende koppijn bezorgt. Regie: Coen van Onselen. Tot en met 29 mei in Zwembad de Regentes in Den Haag.

Mijn bitterzoet Lombok door het Stut Theater, voorstelling over Lombok, in het kader van het 100-jarig bestaan van de Utrechtse wijk Lombok, t/m 23 mei in West Side, Groeneweg 54-c in de wijk Lombok in Utrecht; tournee. Tel. 030-2311801.

Entertaining Mister Sloane van 'angry young man' Joe Orton door het Vlaamse Theater Antigone. Portret van een ontwricht gezin, waar iedereen erop uit is zijn eigen behoeften te bevredigen. Vanavond in Plaza Futura in Eindhoven, 25 en 26 mei in de Brakke Grond in Amsterdam, 27 mei in Theater a/h Spui in Den Haag.

Lysistrata van Aristophanes door de Theatercompagnie. Griekse komedie in een eigentijdse bewerking van Gustav Ernst. Dit keer gaat de oorlog om de olie. Theu Boermans regisseert o.a. Sabri Saad El Hamus en Marisa van Eyle. Tot en met 5 juni in de Theatercompagnie in Amsterdam.

Naspel van Brian Friel naar een tekst van Tsjechov door Het Nationale Toneel. Eric Vos regisseert Will van Kralingen en Eric Schneider. Tot en met 22 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

4 Zusters door De Tijd naar het boek The Brown Sisters. Regie: Lucas Vandervost. Claire Swyzen schreef de tekst, die deels is gebaseerd op gesprekken met de uitvoerende actrices Antje De Boeck, Mieke De Groote, Els Dottermans en Chris Thys. Vanavond in de Utrechtse Stadsschouwburg, 21 en 22 mei in de Toneelschuur in Haarlem, 25 mei in Schouwburg de Kring in Roosendaal, 1 en 2 juni in de Rotterdamse Schouwburg.

De Getemde Feeks van Shakespeare door Het Vervolg, in een bewerking van Erik-Ward Geerlings. Regie: Matthijs R Tot en met 5 juni in het Derlon Theater in Maastricht.

Bitter Lemon door Theater Het Hof, 'bitterzoete' komedie van Dimitri Frenkel Frank. De huwelijksproblemen van een academisch echtpaar komen in een stroomversnelling als de vrouw een ongeschoolde arbeider mee naar huis neemt. Regie: Joop van der Linden. Tot en met 12 juni in Theater Het Hof in Arnhem.

De Wet van Engel door Cie. De Koe. Het leven is als een bedrijf, een moordende concurrentiestrijd in de zoektocht naar succes, geld, macht en geluk. Zondag in Lantaren/Venster in Rotterdam, 26 en 27 mei in de Brakke Grond in Amsterdam.

Bash van Neil Labute door het Nationale Toneel. Maaike de Lange regisseert deze Werkhuis-voorstelling over bekentenissen die de donkere kanten van de menselijke natuur onthullen. Reprise. Tot en met 22 mei in Het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Richard III van Shakespeare door ZT Hollandia met Fedja van Huin de titelrol. Johan Simons regisseert verder o.a. Frieda Pittoors, Aus Greidanus junior en Frank Lammers. In Shakespeares oeuvre is Richard III hstuk over het ultieme kwaad. Van 20 t/m 22 mei in Stadsschouwburg Amsterdam, 27 mei in het Chassheater in Breda.

Demonen van Lars Nordoor Het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseert Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Marie-Louise Stheins en Dries Vanhegen. Vier mensen houden elkaar gevangen in het web van het huwelijk. Vrijdag in de Hofnar in Valkenswaard, 22 mei in Fortis Theater a/d Schie in Schiedam, 24 en 25 mei in Stadsschouwburg Amsterdam, 26 mei in Stadsschouwburg Eindhoven.

Omstanders van Toon Tellegen, coproductie van de Toneelschuur met Carla Mulder, Ria Eimers en Joep Onderdelinden. Regie: Lidwien Roothaan. Het verhaal van twee vrouwen en een man die verdrinkt. Tot en met 29 mei in Frascati in Amsterdam.

Hoogtezon door ZT Hollandia, naar De Toverberg van Thomas Mann. Tot en met 29 mei in de vroegere eet-en feestzaal van het onlangs gerestaureerde sanatorium Zonnestraal in Hilversum.

Valse Wals - Bankstel - Zucht van en door Orkater, drieluik over de vervelingsterreur binnen het huwelijksleven. Met Ria Marks en Titus Tiel Groenestege. Van 26 t/m 29 mei in het LAKtheater in Leiden.

Koning Lear van Shakespeare door De Wetten van Kepler. Familietragedie over vaders/dochters en vaders/zonen. Regie: Dominique Hoste. Vanavond t/m 22 mei in Tilburg (De Vorst).

Kopstoot van Roddy Doyle door Aluin. In een buurtcafinden twee kenners elke maand de strijd aan in een pubquiz. Regie: Erik Snel. Vanavond in het Chassheater in Breda, 21 mei in het Witte Theater in IJmuiden, 22 mei in de Schakel in Heerhugowaard, 25 mei in Stadsschouwburg Utrecht, 26 mei in Schouwburg Venray, 27 mei in de Leidse Schouwburg, 28 mei in Theater Zuidplein in Rotterdam, 29 mei Stadsschouwbrug Groningen.

Met grote blijdschap, toneelversie van de gelijknamige film van Lodewijk Crijns en Kim van Kooten. Regie: Porgy Franssen. Vanavond in het Stadstheater in Zoetermeer, 21 mei in de Leest in Waalwijk, 22 mei in Stadsschouwburg Utrecht, 24 mei in Stadsschouwburg Eindhoven, 27 mei in het Kennemer Theater in Beverwijk, 28 mei in de Rijswijkse Schouwburg.

Meer over