Theater

Een Sterke Afgang van en door Ger Thijs, die als schouwburgdirecteur het publiek meeneemt door de wandelgangen van de Stadsschouwburg Amsterdam....

Company of Angels, the story of Charlotte Salomon door het Engelse Horse + Bamboo Theatre, poppentheater op basis van meer dan duizend gouaches van de joodse kunstenaar Charlotte Salomon, die slachtoffer werd van de holocaust. Op 2 oktober in de Speeldoos in Vught, 3 oktober in Schouwburg Tilburg, 4 oktober in CK Theater in Roermond, 7 oktober in Parkstad in Heerlen, 8 oktober in Stadsschouwburg Sittard.

Eden van Eugene O'Brien door Het Groote Hoofd. Tragikomedie over twee mensen die elkaar ooit eeuwige trouw hebben gezworen. Met Xander Straat en Ariane Schluter. Regie: Anny van Hoof. Tot en met 5 oktober in Theater Bellevue in Amsterdam, première vanavond.

De Klucht van de Molenaar van Bredero door Theatergroep De Kale. Klucht waarin een molenaar het niet zo nauw neemt met de huwelijkstrouw. Regie: Victor van Swaay. Reprise. Vanavond in Cultura in Ede, vrijdag in De Speeldoos in Baarn, zaterdag in het Posthuis in Heerenveen, dinsdag in De Maagd in Bergen op Zoom, woensdag in het Stadstheater in Zoetermeer.

Groninger Studenten Theater Festival, de 1ste editie biedt een dwarsdoorsnede wat er in Nederland aan studententheater wordt gemaakt. Met voorstellingen van o.a. De Theaterbeesten (UvU), Alles is drama (Maastricht), De Uni (Groningen) en Phuton (Amsterdam). Van 8 t/m 12 oktober in het Universiteitstheater en de Usva (www.studententheaterfestival.nl).

Onder vrouwen, reprise van muzikale NNT-voorstelling door Wimie Wilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra. Drie vrouwen rekenen keihard af met 'de man'. Tot en met 4 oktober in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Het licht in de ogen van Ger Thijs door Hans Croiset en Annet Nieuwenhuijzen, die met deze voorstelling hun vijftig-jarig toneeljubileum vieren. Tot en met zondag in het Nieuwe de la Mar Theater, woensdag in de Goudse Schouwburg, 10 t/m 13 oktober in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Tartuffe van Molière door Het Nationale Toneel. Over hoe de religieuze oplichter Tartuffe zich een weg baant in het huishouden van de rijke koopman Organ. Regie: Jürgen Gosch. Met o.a. Will van Kralingen, Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen. Vanavond in De Maaspoort in Venlo, zaterdag in Schouwburg Deventer, 7 oktober in de Agnietenhof in Tiel, 8 oktober in 't Speelhuis in Helmond.

Weestfeek!: het atelier van 't Barre Land, de Snijzaal op het Veeartsenijterrein in Utrecht, is gerestaureerd en dat viert de groep t/m 5 oktober met De Bruiloft van Tsjechov en later in de maand met Hoofd zonder geweld naar Canetti.

Ora et labora door Els Inc. naar het gelijknamige boek van Herman Heijermans over de gêne om gevoelens te tonen. Regie: Arie de Mol. Vanavond in 't Beest in Goes, zaterdag in Theater Schuurkerk in Maassluis.

Naar de vuurtoren, Toneelschuurproductie naar To the Lighthouse van Virginia Woolf. Met Stella Denier van der Gon en Maureen Teeuwen. regie: Nienke Rooijakkers. Tot en met 4 oktober in Frascati in Amsterdam.

De Varkensfabriek van en door Karim el Guennouni & Mohammed Azaay. Tragiekomedie over de multiculturele samenleving. Regie: Leopold Witte. Vanavond in de Toneelschuur in Haarlem, 12 oktober in het Ostadetheater in Amsterdam.

Oud Papier van Stany Cretz door Het Vervolg. Het huwelijk van Raymond en Rachel is al jaren niks en het stel verlangt naar een ander bestaan. Regie: Léon van der Sanden. Tot en met 18 oktober in het Derlon Theater. Tel. 043-3507171 (www.hetvervolg.nl).

Hoofd in de wolken van Marie Jones door Johnny Kraaijkamp jr. en Laus Steenbeeke, komedie over twee boerenjongens, die figureren in een grote Amerikaanse filmproductie. Vanavond in De Meerse in Hoofddorp, vrijdag in De Hanzehof in Zutphen, zaterdag in de Twentse Schouwburg in Enschede, dinsdag in De Tamboer in Hoogeveen, woensdag in de Lochemse Schouwburg.

Stand in door Kas & De Wolf. Onder het motto 'Acteren kan toch iedereen' laten Kas & De Wolf stand-ins voor zichzelf opdraven. Op 3 en 4 oktober in de Toneelschuur in Haarlem.

Vleesch door Annette Speelt, zwarte komedie naar de filmklassieker La Grande Bouffe uit 1973. Regie: Theo van Gogh. Van 7 t/m 11 oktober in het Rozentheater in Amsterdam.

Annie M.G., de dochter van de dominee van Ton Vorstenbosch door o.a. Marisa van Eyle. Vanavond in Geert Teis in Stadskanaal, vrijdag in Ogterop in Meppel, zaterdag in Kunstmin in Dordrecht, 7 en 8 oktober in Stadsschouwburg Middelburg.

La Belle Epoque, een hommage aan Loïe Fuller, diner-spectacle met dans, live-muziek en diner. Choreografie: Yoka van Brummelen. Muziek uitgevoerd door het Amsterdams Strijktrio. Van 6 t/m 8 oktober in Felix Meritis in Amsterdam. Aanvang: 18.30 uur. Tel. 020-6262321 (www.felix.meritis.nl).

Meer over