THEATER

Tournee..

Maatschappij Discordia speelt De Kersentuin van Tjechov, vanavond en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur). Op 20, 21 en 22 april presenteert het gezelschap in Frascati, Amsterdam, Club Discordia, met openbare interviews, discussies en onder meer 'Shakespeare dringend gesucht' van Kipphardt, 'Dossier Crisp', 'Wittgenstein monoloog', en drie stukken van Gerardjan Rijnders, 'Pick-up', 'Hedda Hedda' en 'Silicone'.

Angst en Ellende in het Rijk van Kok van Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel, door Toneelgroep Amsterdam, is 'een studie in angst'. Een oudere homoseksueel voelt zich bedreigd door Marokkaanse jongeren en raakt verwikkeld in een kinderpornozaak. Met o.a. Kees Hulst en Kitty Courbois. Dinsdag in Hoorn (Het Park), 22 april in Tilburg (Schouwburg), 23 april in Arnhem (Schouwburg), 24 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Opnieuw nodigde Fact drie regisseurs uit korte voorstellingen te maken, die onder de titel Kortom, Fact-avonden '99 worden gepresenteerd. Alexandra Koch regisseerde de monoloog 'Als iemand...', Marije Gubbels nam een eigen tekst, 'Een stukje time-out' en Ola Mafaalani liet zich inspireren door een man die zijn levenlang thuis zat en daar een gewelddadige romanwereld creëerde, 'The Sorry Saint'. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Frascati), 23 en 24 april in Maastricht (Huis van Bourgondië).

Carver nam een verhaal van Raymond Carver als uitgangspunt voor Ex, een voorstelling over 'zielsarmoede en egoïsme'. Vanavond in Gouda (Schouwburg), 16 en 17 april in Groningen (Grand Theatre), 21 april in IJmuiden (Witte Theater), 22 en 23 april in Den Bosch (Theater Bis), 24 april in Eindhoven (Plaza Futura).

Jeroen van den Berg regisseerde Het Verjaardagsfeest van Pinter bij Theater van het Oosten. Met Sacha Bulthuis, Kees Coolen e.a. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), vrijdag in Emmeloord ('t Voorhuys), zaterdag in Deventer (de Leeuwenbrug), dinsdag in Emmen (de Muzeval), 21 april in Sittard (Stadsschouwburg).

Voor De kale huurder nam Suver Nuver de film 'The Trial' van Orson Welles als uitgangspunt, die is gemaakt naar Kafka's 'Het Proces'. Een voorstelling over schuldig voelen, schuldig zijn, schuldig gemaakt worden. Vanavond in Enschede (Concordia), 16 en 17 april in Amersfoort (de Lieve Vrouw), 21 april in Gouda (Schouwburg), 22 april in Apeldoorn (de Gigant), 23 en 24 april in Den Haag (Korzo).

Vier acteurs van De Trust en twee van De Mexicaanse Hond spelen Adel Blank, geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. Een vrouw wacht op haar dood, en met haar het personeel. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Trusttheater), 20 t/m 24 april in Groningen (Grand Theatre), 28 april t/m 1 mei in Den Bosch (Theater Bis).

Theatergroep De Federatie en het Nationale Toneel brengen Tweeduister. Een klassieke liefdesgeschiedenis als een eigentijds familiedrama. Met o.a. Hans Hoes, Trudy de Jong en Monic Hendrickx. Dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 21 april in Arnhem (Schouwburg), 23 april in Drachten (de Lawei).

Toneelgroep De Appel speelt Na de repetitie van Ingmar Bergman in een regie van Aram Adriaanse. Met Eric Schneider als de oudere regisseur die in gesprek raakt met een jonge actrice en haar moeder, ooit een grote ster. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Heerenveen (Posthuis Theater), 20 en 21 april in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Het Zuidelijk Toneel met De Kus van de Spinvrouw van Manuel Puig in de regie van Dora van der Groen. Johan van Assche en Steven van Watermeulen spelen twee gevangenen in een Zuid-Amerikaans land, een linkse verzetsstrijder en een homoseksueel. Zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), dinsdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 21 april in Apeldoorn (Orpheus), 24 april in Dordrecht (Kunstmin).

De eerste striptease-act in Parijs, ruim honderd jaar geleden, was getiteld Le Coucher d'Yvette. Paul Pourveur schreef een drieluik onder die titel waarin lingerie, en met name de beha, een belangrijke rol speelt. Willibrord Keesen regisseerde het stuk bij Keesen & Co. Vanavond t/m zaterdag in Nijmegen (O42), 22 april in Tilburg (de Vorst).

Het Zuidelijk Toneel produceert met de Toneelacademie Maastricht de voorstelling Hebriana, een tekst van Lars Norén. Over een familiereünie waar het autistische kind Hebriana een eiland van rust en schoonheid is. Vanavond en vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 17 april in Den Bosch (Theater Bis), 20 april in Breda (Chassé Theater), 21 en 22 april in Haarlem (Toneelschuur), 23 en 24 april in Maastricht (Toneelacademie), 27 t/m 29 april in Amsterdam (Frascati).

Amsterdam

Netty Droog, die eerder de succesvolle voorstelling 'Zilver' maakte, nam voor de lunchpauzevoorstelling Tintelfris een tekst van Andy Warhol als uitgangspunt. Tussen een man en een vrouw ontwikkelt zich een lang telefoongesprek over schoonmaken en hygiëne, en de kunst er zo onaantrekkelijk mogelijk uit te zien. Door Joep Onderdelinden en Lieneke Le Roux. Vanavond t/m 9 mei (première 18 april), om 12.30 uur.

De Trust organiseert een Shawn Festival: op 18 en 19 april in Perdu Cie. De Koe en Stan met My dinner with André, de toneelversie van Louis Malle's film naar een scenario van Wallace Shawn; in het Trusttheater op 18 en 19 april Shawns monoloog De koorts, gespeeld door Sylvia Poorta en op 20 en 22 april de Engelstalige versie, The fever, door Claire Coulter; op 23 en 24 april in het Trusttheater Shawns Rouwklacht door Jappe Claes, Ton Kuyl en Marisa van Eyle. Op 25 april in het Filmmuseum de film My dinner with André.

Voor de voorstelling La Sylphide en James ging Sanne van Rijn uit van een klassieke balletuitvoering als uitgangspunt. Vanavond t/m 25 april in het Gasthuis.

Theatergroep Carrousel met De Ernst van Ernst van Oscar Wilde in een vertaling en regie van Matin van Veldhuizen. Cas Enklaar speelt Ernst en Marlies Heuer is Lady Bracknell. Vanavond t/m 24 april in Theater Bellevue.'Er zijn niettemin twee redenen om wellicht toch naar deze Ernst te gaan: het stuk zelf, dat werkelijk amusant, scherp en onverwoestbaar is, en Marlies Heuer.' (Hein Janssen)

In de kleine zaal van Theater Bellevue van vanavond t/m 18 april voor de tweede maal het Tiyatro Festivali, dat een beeld wil geven van het Turkse theater van nu. Uit Turkije komen Tuncel Kurtiz, Genco Erkal, Yalçin Mentes e.a.

In de Studio Courage van de Stadsschouwburg speelt Courage in regie van Margrith Vrenegoor Berlin Alexanderplaz naar het boek van Alfred Döblin. Met Har Smeets, Kathenka Woudenberg, Wivineke van Groningen en Arie Kant. Vanavond t/m 1 mei.

Groningen

Nog tot en met zaterdag beheerst Toneelgroep Amsterdam het aanbod van Stadsschouwburg De Harmonie. TgA's Toneelfabriek biedt workshops, openbare gesprekken met acteurs en regisseurs, lezingen, muzikale optredens en natuurlijk voorstellingen, van Oom Wanja en Vertraagd afscheid tot Ashes to Ashes.

Haarlem

In Vroeger van Harold Pinter treffen drie oude vrienden elkaar in een buitenhuis. Ze raken verwikkeld in een gevecht over de waarheid van bepaalde herinneringen. Jacqueline Blom, Frieda Pittoors en Jeroen Willems van Theatergroep Hollandia spelen het stuk in het Oliehuis van de Lichtfabriek aan de Minckelersweg. Vanavond t/m 8 mei. Reserveren tel. 075-6310231.

Rotterdam

In het eigen theater aan de Müllerpier (St. Jobsweg 3) speelt het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen De Woudduivel, een onbekend stuk van Anton Tsjechov. Tot en met 22 mei.

Meer over