THEATER

Tournee..

Peter van Bokhorst bewerkte het filmscenario van de Werkteaterfilm Opname tot een gelijknamige theatervoorstelling. Eindregie: Helmert Woudenberg. Vanavond en vrijdag in het Elcker Theater in Bussum, 26 t/m 28 april in De Engelenbak, Amsterdam.

De roman 'Kleuren van verschrikking' van Jordan Ivantsjev werd bewerkt tot Kaalslag, een voorstelling over een 'posttotalitaire staat waar iedere beschaving is weggevallen en slechts een huiveringwekkende nachtmerrie rest die ''vlucht'' heet'. Door Tevengebroed, in regie van Bart Klever. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Alkmaar (Provadja), zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), 26 en 27 april in Den Haag (Theater a/h Spui).

De Wetten van Kepler speelt Everzwijn, een bewerking van 'Richard III' van Shakespeare door Hugo Claus. Over een sluwe man die niets en niemand ontziet op zijn weg naar de absolute macht. Een regie van Dominique Hoste. Vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 26 april in Oss.

Matin van Veldhuizen vertaalde en regisseerde Abigails Party van Mike Leigh voor theatergroep Carrousel. Een avondje 'huiskamervoyeurisme' dat de 'wrede menselijkheid' laat zien van de personages op Abigails feestje. Met Marlies Heuer, Dic van Duin, Maureen Teeuwen, Marcel Faber en Mijs Heesen. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura).

De Tweeling, naar het boek van Tessa de Loo, door Yvonne van den Hurk, Els Ingeborg Smits, Trudy de Jong en Wivineke van Groningen. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), dinsdag in Zwolle (Odeon), 26 april in Breda (Chassé Theater).

't Barre Land speelt Tsjechovs Platonov, met Jacob Derwig als de dorpsonderwijzer die zichzelf en de vrouwen om hem heen ten gronde richt. Vanavond t/m zaterdag in Groningen (Grand Theatre), 28 en 29 april in Haarlem (Toneelschuur).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), vrijdag in Emmeloord ('t Voorhuys), 23 en 24 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 26 april in Bergen op Zoom (De Maagd).

Helmert Woudenberg, Marja Kok en Shireen Strooker spelen Maarten Koning, zijn vrouw Nicolien en haar oude moeder in Het Bureau Thuis naar de boeken van J.J. Voskuil, vanavond in IJmuiden (Witte Theater), 26 april in Emmen (De Muzeval) en 27 april in Gouda (Schouwburg).

Macbeth en zijn lady bewonen een decadente villa, samen met hun nasi bakkende butler. Hollandse banaliteit en Shakespeariaanse poëzie vermengen zich in deze surrealistische huiskamerkomedie door Hotel Modern. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), op 22 april in Prmerend (De Verbeelding), op 25 april in IJmuiden (Witte Theater), op 27 april in Groningen (Het Kruithuis).

Over de 'dodelijke' verering voor een succesvolle schrijver gaat Misery van Stephen King, dat werd verfilmd met James Caan en Kathy Bates. Eric Schneider en Geert de Jong spelen de rollen van de zwaargewonde schrijver en zijn verzorgster bij Het Nationale Toneel. Lodewijk de Boer regisseerde. Tot en met 22 april in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 25 t/m 29 april in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Alles wat het geval is is een 'lichtvoetig drama' van De Onderneming over drie vrouwelijke wetenschappers die de wetten van de logica overtreden in hun verlangen naar kennis en macht. Door Maartje van den Brink, Irma Nijenhuis en Kaat van Zomeren. Van 24 t/m 28 april in het Gasthuis, 25 april première.

Een reis naar het paradijs is een monoloog door Adel Salem (toneelgroep Sphinx) over een Egyptenaar die in Nederland woont en teruggaat naar zijn geboorteland. Op 23 en 24 april om 20 uur, 25 april om 19.30 uur in De Balie.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg van 25 t/m 30 april het Ierse gezelschap Quare Hawks met The Undertaking. Over een groep vrienden die op reis van Londen naar Kerry in een nachtmerrie belanden.

Het Zuidelijk Toneel speelt De dame met de camelia's' van Alexandre Dumas fils. Met Chris Nietvelt als de courtisane die na een ongelukkige liefde sterft aan tbc. Vanavond t/m 22 april in de Stadsschouwburg.

Het Weer van Carver gaat over 'de bejaarde medemens'. Met Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Ria Eimers. Vanavond t/m 28 april in Theater Bellevue.

40.000 sublime and beautiful thoughts, naar 'Selbstbezichtigung' van Handke, door Dood Paard. Vanavond t/m zaterdag in De Brakke Grond.

Zwaargewicht is lunchpauzevoorstelling van Don Duyns en Mug met de gouden tand. Over grote lijven, grote gedachten, kilo's en gewichtige zaken. Vandaag t/m 28 april om 12.30 uur in Theater Bellevue.

In het Nieuwe de la Mar Theater en Theater Bellevue vanavond t/m 23 april het derde Tiyatro Festivali van de Stichting Turks Nederlands Theater, dat een impressie geeft van het theateraanbod in Turkije.

Hollandia speelt drie extra voorstellingen van de productie Bloeddorst, die begin dit jaar in première ging. 'Bloeddorst' gaat over de moordzuchtige drijfveren van mensen en tot welke wreedheden die kunnen leiden. Gespeeld en gezongen door Peter Paul Muller en Jeroen Willems, in een regie van Johan Simons. Op 26, 27 en 28 april in De Brakke Grond.

Den Haag

In de werkplaatsvoorstelling De Mooie Onbekende van Het Nationale Toneel raakt een Amerikaanse jodin verzeild in een Duits provinciestadje vol vreemdelingenhaat. Vanavond t/m zaterdag in de Guido de Moorzaal van de Koninklijke Schouwburg.

In Branoul de solo Idil, een meisje naar het boek van de Somalische Yasmine Allas over een Afrikaans meisje dat zich verzet tegen haar traditionele opvoeding. Door Lemba de Miranda, vanavond t/m 29 april.

Haarlem

Ira Judkovskaja regisseerde Orgie van Pasolini, een voorstelling 'over het verlangen om werkelijk te kunnen leven'. In de Toneelschuur, 20, 21, 22 (première), 25 t/m 29 april.

Maastricht

In het kader van Het Toneelbedrijf brengt Toneelgroep Amsterdam in het Theater a/h Vrijthof vanavond Een ideale vrouw en vrijdag Jeanne d'Arc van de Slachthuizen.

Het Vervolg speelt Berlin Alexanderplatz, naar Alfred Döblins roman, vanavond t/m 29 april in het Derlon Theater.

Rotterdam

In de Schouwburg vanavond t/m 28 april De zelfmoord van de meisjes. Regisseur Peter Sonneveld bewerkte het boek van Jeffrey Eugenides over vijf jongens die de zelfmoord van vijf zusjes onderzoeken.

Meer over