THEATER

Tournee..

In Schnitzlers Reigen maken vijf mannen en vijf vrouwen een rondedans om de liefde. In de voorstelling van De Paardenkathedraal spelen Peter de Graef en Marie-Louise Stheins alle rollen, in regie van Dirk Tanghe. Zaterdag in Breda (Chassé Theater), 1 december in Deventer (De Leeuwenbrug), 3 en 4 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

De Manke van Martin McDonaghs gaat over Ierse eilandbewoners die in de ban raken van de opnamen van een Hollywoodfilm op een nabijgelegen eiland. Door het Noord Nederlands Toneel, met o.a. Stijn Westenend, Pleuni Touw en Ellis van den Brink. Een regie van Albert Lubbers. Vanavond in Middelburg (Stadsschouwburg), vrijdag in Zutphen (Hanzehof), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Haarlem (Stadsschouwburg), 1 en 2 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Mannenschool is een voorstelling van Ingrid Kuijpers over mannen 'in het keurslijf van de aanpassing', onberispelijke mannen die op kantoor werken. Na hun werk gaan ze naar de Mannenschool waar de overheid ze 'bijstuurt'. Vrijdag in Doetinchem (Gruitpoorttheater), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 1 december in Breda (Chassé Theater).

Het Zuidelijk Toneel herneemt De kus van de spinvrouw van Manuel Puig. Over een linkse verzetsstrijder die ter dood is veroordeeld en de cel moet delen met een homoseksueel. Met Johan van Assche en Steven van Watermeulen. Op 1 en 2 december in Eindhoven (Stadsschouwburg), 3 december in Enschede (Twentse Schouwburg).

Twintig jaar na de wereldpremière van Er valt een traan op de tompoes, een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil, brengt impresariaat Gislebert Thierens het stuk opnieuw uit. Toen speelde Trudy Labij de dochter, nu de moeder. Jules Hamel is de vader. Voorts met Margo Dames, Peggy-Jane de Schepper en Vincent Croiset. De regie is van Peter Pluymaekers. Vanavond in Baarn (De Speeldoos), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag en zondag in Hoorn (Het Park), dinsdag in Hilversum (Gooiland).

Teksten van Unica Zürn vormen de inspiratie voor City Life, de nieuwe voorstelling van Karina Holla. Over de dynamiek van de grote stad en het zoeken naar innerlijke rust. Door Jakop Ahlbom, Natasha Lushetich en Oerm Matern. Vrijdag in Deventer (Theater Bouwkunde), 2 december in Breda (Chassé Theater), 3 december in Alkmaar (Provadja).

Trage kogels in concert is een muzikale voorstelling van de Vlaamse gezelschappen Antigone, Nieuwpoort & Zuidpool. Leidraad is een tekst van Voltaire over vooruitgang in de kunst. Met muziek van Peter Vermeersch. Vrijdag in Dordrecht (Kunstmin) en 30 november in Leiden.

Toneelgroep Amsterdam speelt De Cid van Corneille, een tragedie in verzen, waarin liefde tegenover eer staat. Rodrigo doodt de man die zijn vader een oorvijg heeft gegeven. Hij blijkt de vader van zijn geliefde te zijn. Zij is op haar beurt verplicht zich te wreken. Een regie van Gerardjan Rijnders bij Toneelgroep Amsterdam. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 2 december in Den Bosch (Theater a/d Parade), 3 december in Eindhoven (Stadsschouwburg)

In De onverwachte man van de Frans-Iraanse schrijfster Yasmina Reza ontmoet een vrouw haar favoriete schrijver in een treincoupé. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie, waar beiden geen raad mee weten. Gijs de Lange regisseert Linda van Dyck en Jules Croiset. Vanavond in Amersfoort (De Flint), vrijdag in Steenwijk (De Meenthe), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), dinsdag in Hoofddorp (De Meerse), woensdag in Wageningen (Junushoff).

Een reprise van Closer van Patrick Marber door Toneelgroep Amsterdam. Over een schrijver, een geslaagde dertiger, en een impulsieve striptease-danseres die zijn zekerheden doorprikt. Met Hajo Bruins, Janni Goslinga, Kees Hulst en Lineke Rijxman. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Transformatorhuis), 1 december in Alkmaar (De Vest), 3 en 4 december in Utrecht (Stadsschouwburg).

MUF is een theatervoorstelling van Don Duyns (tekst, regie), Harm van Geel en Christine van Stralen (spel) over het 'onvermijdelijke verstrijken van de tijd'. Een man en een vrouw zoeken steun bij elkaar, maar kan ware liefde nog bestaan? 'Muf' is een coproductie van Groep van Stralen en Growing up in Public. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Frascati), 1 december in Hoofddorp (Oude Raadhuis), 2 december in Enschede (Concordia).

Paul Binnerts bewerkte en regisseerde Black Box van Amos Oz. Het verhaal speelt in Israël in 1976, waar een vrouw contact zoekt met haar ex, wat gevolgen heeft voor de relatie met haar huidige echtgenoot. Met Gijs Scholten van Aschat, Nelleke Zitman, Sabri Saad El Hamus e.a. Vanavond t/m 4 december in Amsterdam (Bellevue), 8 december tot slot in Utrecht (Stadsschouwburg).

De grote Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee regisseerde zelf zijn eerste toneelstuk The Zoo Story in een productie van Gislebert Thierens. Twee mannen op een bank in het park voeren een 'wonderlijk en intens' gesprek, dat heftig eindigt. Voor de pauze eerst Old Friends van Douglas Mitchell. Met Victor Löw en Leslie de Gruyter. Vrijdag in Delft (De Veste), zaterdag in Barendrecht (Het Kruispunt), dinsdag in Den Haag (Theater a/h Spui) en tot slot 1 december in Den Haag (Theater a/h Spui).

Amsterdam

Het Engelstalige toneelgezelschap Inplayers speelt J.B. Priestley's thriller An Inspector Calls, van 30 november t/m 12 december in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Het menselijk bestaan is een literaire muziektheaterproductie met gedichten van Ed Hoornik door De Gebroeders Flint. Vanavond t/m 4 december in De Roode Bioscoop.

Heike Wisse bewerkte het boek De reis van de lege flessen van Kader Abdolah tot een toneelstuk. Een Iraanse vluchteling belandt in een dorp aan de IJssel en probeert zich staande te houden. Een productie van het Rotterdamse Bibliotheektheater. Van 30 november t/m 4 december in Frascati.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg vanavond t/m zondag de Russisch gesproken voorstelling Emigranten van de Poolse schrijver Slavomir Mrozeck. Over de verschillende motieven van twee vluchtelingen in een opvanghuis.

Caulfield is een bewerking van 'The catcher in the rye', Salingers roman over de tiener Holden Caulfield die verstrikt raakt in zijn eigen wereldje. Door Courage, in regie van Margrith Vrenegoor, vanavond t/m 4 december in de Studiozaal van de Stadsschouwburg.

Ten Liefde is een lunchvoorstelling in Theater Bellevue, geschreven door Ko van den Bosch. Het is een eigentijdse 'Romeo en Julia': de 35-jarige Julia ontmoet de 40-jarige Romeo. Ze trekken elkaar aan, maar laten zich door de hectiek van het moderne leven afleiden. Vandaag, vrijdag en zondag in Theater Bellevue.

Den Bosch

De Wetten van Kepler speelt Zand, een tragikomedie over twee broers, die na de dood van hun vader worden verjaagd uit hun boerderij. De een weet zich beter te redden dan de ander. Wim Berings regisseerde Herman van de Wijdevan en Gerton Zeilstra. Vanavond (première), vrijdag en zaterdag in Theater Bis.

Den Haag

Aus Greidanus regisseerde De knecht van twee meesters bij Toneelgroep De Appel. In deze komedie van Carlo Goldoni speelt hij zelf de hoofdrol, de gewiekste knecht, die van meester naar meester holt. Wegens succes is de speelperiode verlengd t/m 18 december. In het Appeltheater.

Rutger Kroon speelt Helden zoals wij, een solo naar het gelijknamige boek van Thomas Brussig waarin de hoofdpersoon zo zijn eigen kijk heeft op de val van de Berlijnse Muur. Vanavond t/m zaterdag in Theater Branoul.

Haarlem

De Toneelschuur presenteert de afstudeervoorstellingen van Ira Judkovskaja, die Play Strindberg van Friedrich Dürrenmatt regisseerde (25 t/m 27 november) en van Emanuel Muris, die Lenz van GeorgBüchner ensceneerde (2 t/m 4 december).

Rotterdam

Catherine ten Bruggencate regisseerde bij het RO Theater de voorstelling Het Terras van Jean Claude Carrière. Een bont gezelschap treft elkaar in een appartement dat te huur staat: de vrouw die haar man net heeft verlaten en op het punt staat met haar minnaar te vertrekken, etc. Met Wim van der Grijn, Diane Lensink, Stefan de Walle en Marieke van Leeuwen. Vanavond t/m 11 december in het RO Theater.

Meer over