THEATER

Concordia door De Wetten van Kepler is het portret van een kleine dorpsfanfare, die zich op het jaarlijkse Hafa-Concours in St....

Tournee

Na 'Het interview', brengt Carrousel weer een tekst van Natalia Ginzburg, De Vergissing, opnieuw in regie van Marlies Heuer. Vijf vrienden wachten op hun gast en nemen het leven door. Ze klampen zich aan elkaar vast en aan hun dromen. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Theater Bellevue), 1 februari in Groningen (Stadsschouwburg), 3 februari in Nijmegen (O42), 4 februari in Leeuwarden (De Harmonie).

Els Inc maakte samen met schrijver Erik-Ward Geerlings een voorstelling over het leven en werk van August Strindberg. Arie de Mol regisseerde Strindberg! verkeer van een gek; een 'liefdevolle komedie over het stijfkoppig gevecht tegen de bierkaai en een melancholische tragedie over wat je altijd lief zal blijven, de liefde'. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Het Veem Theater), 3 februari in Tilburg (De Vorst), 4 februari in Enschede (Concordia).

Het Nieuw Ensemble Raamteater speelt Ontoereikend adres van Luigi Lunari, een absurdistische komedie over een ondernemer, een sergeant b.d. en een docent Nederlands die een nacht met elkaar moeten doorbrengen op een kantoor. Zaterdag in Vught (de Speeldoos), zondag in Bergeyk (De Kattendans), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg), dinsdag in Zwolle (Odeon).

Na 'Ockham's Scheermes', 'De Olifantsdracht' en Optisch Bedrog' komen Han Römer en Titus Tiel Groenestege met Bermuda Driehoek, waarin de twee vrienden te maken krijgen met een aantrekkelijke vrouw, Maike Meijer. Frans Strijards deed de regie. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Nijmegen (O42), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 3 en 4 februari in Haarlem (de Toneelschuur). 'Groenestege en Römer vormen ook nu weer een prachtig duo. (...) Maike Meijer vormt een fraaie aanvulling: zonder dat ze de balans tussen hen verstoort, levert ze een fiks aandeel in de rappe conversatie.' (Marian Buijs)

Het Zuidelijk Toneel begint een tweede tournee met Romeo en Julia in een bewerking van Peter Verhelst en regie van Ivo van Hove. Gunilla Verbeke heeft Camilla Siegertsz vervangen in de rol van Julia. Ramsey Nasr is Romeo. Vrijdag en zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 2 t/m 3 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg). 'Van Hove heeft deze nogal morbide bewerking van het meest romantische stuk aller tijden in een ijzingwekende vorm gegoten.' (Hein Janssen)

In De Dresser spelen Porgy Franssen en Hans Dagelet een oude Shakespaere-acteur en zijn kleder, op tournee in de Engelse provincie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een tekst van Ronald Harwood, vanavond in Laren (Singer), vrijdag in Nieuwegein (De Kom), zaterdag in Amstelveen (Schouwburg), dinsdag in Enschede (Twentse Schouwburg), woensdag in Weert (Munttheater).

Laatste voorstellingen van De Scrupuleuzen door Karina Holla en Barbara Duijfjes, vanavond in Haarlem (Toneelschuur) en vrijdag in Groningen ('t Kruithuis). 'Terwijl Duijfjes hoereert, likt Holla haar wonden. Of de eerste imiteert een stervend hert, wanneer de ander zich probeert ''te verbergen in een sigaret''. Maar je voelt dat ze elkaar nooit (meer?) zullen krijgen.' (Annette Embrechts).

Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als vorstin. Vrijdag en zaterdag in Zaandam (Zaantheater), 2 en 3 februari in Hoofddorp (De Meerse), 4 februari in Laren (Singer), 5 januari in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal).

Amsterdam

In De Brakke Grond vrijdag en zaterdag Theater Antigone met Allegria Opus 147, een tekst van Joël Jouanneau, geïnspireerd op het gelijknamige werk van Sjostakovitsj. Over de laatste les van een altviolist en zijn leerlinge.

Zondag om 14 uur in Theater Bellevue readings van toneelteksten door acteurs van de Trust en Mug met de Gouden Tand. Na afloop een gesprek tussen auteur, regisseur en acteurs.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg Ierse mannen in korte rokken, waarin La Kei Producties haar eigen ironische commentaar geeft op Parcival en diens zoektocht naar De Heilige Graal. Van 2 t/m 7 februari.

Alex d'Electrique's nieuwe voorstelling is gebaseerd op Woyzeck van Georg Büchner. Gespeeld door Ko van den Bosch, Raymonde de Kuyper en Raymond Spannet. In Frascati, t/m 2 februari.

Kalydon is een tekst van Hein van der Heijden over een muzikaal theaterduo dat na vijftien jaar een comeback wil maken. Een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam door Hajo Bruins en Hein van der Heijden. Vanavond (try-out), vrijdag (première), ook zaterdag, 9 t/m 13 en 16 t/m 20 februari in het Transformatorhuis.

Jules Terlingen schreef en regisseerde Catanzaro, een lunchpauzevoorstelling over een 'pentito', een spijtoptant van de maffia. De doden laten hem niet met rust, terwijl de maffia hem in de gaten houdt. Door Paul Korssen en Cornelis Schenk. In Theater Bellevue t/m 21 februari, elke dinsdag t/m zondag.

A field guide to imaginary behaviour, of Veldzakboekje, is een bewegingsvoorstelling van De Daders/ Jan Langedijk i.s.m. Julian Maynard Smith van het Londense Station House Opera. Vanavond t/m zaterdag in Frascati.

Theu Boermans maakte een nieuwe vertaling van De kersentuin, dat de vierde Tsjechov is geworden die de Trust speelt. Met Anneke Blok, Jappe Claes, Bert Geurkink, Myranda Jongeling, Sylvia Poorta, Harry van Rijthoven e.a. Tot en met 28 februari in het eigen theater aan de Kloveniersburgwal. 'Regisseur Theu Boermans heeft het grote drama in een zijkamertje gezet. (...) Niet het grote drama van de hakbijl, maar het kleine leed van een gebroken hart, een gestolen kusje, een dienstbode die over het hoofd wordt gezien.' (Hein Janssen)

Eindhoven

In Plaza Futura vanavond t/m zaterdag De Broers Geboers door Zuidpool en Nieuwpoorttheater, een tekst van Arne Sierens. Met Wim Opbrouck als een ex-gedetineerde die zijn moeder in het ziekenhuis vindt, zijn broer in vrouwenkleren en het ouderlijk huis gesloopt. De stoppen slaan bij hem door als hij merkt dat zijn ex een nieuwe vriend heeft.

Maastricht

Voor Het Huis van Bourgondië (v/h Kruis van Bourgondië)schreef regisseur Erik Snel Paren, een stuk over de heersende normen en waarden over seksualiteit, erotiek en pornografie. Vanavond t/m zaterdag in het eigen gebouw, Hoogfrankrijk 27.

Het Vervolg met Phaedra van Hugo Claus, in regie van Léon van der Sanden. Een klassiek noodlotsdrama over een wanhopige liefde. Tot en met 12 februari, elke dinsdag t/m zaterdag, in het Vervolg Theater aan het Vrijthof.

Meer over