Theater

Noodlot van Peter Sonneveld door Productiehuis Rotterdam. Naar het gelijknamige boek van Louis Couperus. Voor het eerst bewerkt Sonneveld een 19de-eeuwse novelle voor toneel....

Klei van Marijke Schermer door De Theatercompagnie/Berend & Het Been. Een stuk over niets doen en niet meer weten hoe het verder moet. Tot en met 4 mei in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Coppi & Bartali van Paul Feld door Growing Up in Public, een wielerklassieker over het leven van de Italiaanse wielrenner Fausto Coppi (1919-1960) en diens aartsrivaal Gino Bartali. Van 30 april (die dag begint de wielerkoers Giro d'Italia in Groningen) t/m 10 mei in het Grand Theatre in Groningen.

Laten wij aanbidden door Bonheur/ Het Groene Balkon naar de gelijknamige bestseller van Ann-Marie MacDonald. Over drie kinderen die veel te jong zijn voor alle ellende die ze meemaken. Tot en met 18 mei in het Bonheur Theater, Eendrachtsstraat 81 in Rotterdam; première zaterdag.

Zeiss, mimevoorstelling van en door Mike van Alfen over twee mannen en een stil lichaam. Van 28 april t/m 5 mei in het Veemtheater in Amsterdam.

De verlosser van Flip Broekman en Thomas Verbogt. Lunchtheatervoorstelling door John Buysman, Anke van 't Hof, Jan-Willem Brouwer en veel poppen. Tot en met 19 mei in Theater Bellevue in Amsterdam.

Nora van Henrik Ibsen door het Onafhankelijk Toneel/Theater Tensift. Regie: Gerrit Timmers. Stuk over de positie van de vrouw binnen haar gezin. Gespeeld in het Marokkaans met Nederlandse boventiteling. Tot en met 5 mei in het OT Theater in Rotterdam.

Kraamtranen naar Woyzeck van Georg Büchner door De Appel is een caleidoscoop van verbeeldingen van twee mannen op zoek naar hún waarheid. Regie en spel: David Geysen en Marcel Ott. Tot en met 27 april in het Appeltheater in Den Haag.

De Vrek van Molière door het Nationale Toneel. Komedie met Gees Linnebank als de oude Harpagon, die als een havik waakt over zijn geld. Regie: Karst Woudstra. Vanavond en vrijdag in Stadsschouwburg Groningen, zaterdag in De Purmaryn in Purmerend, 29 april in het Chassé Theater in Breda, 1 mei in het Goudse Schouwburg.

Snaren van Gerardjan Rijnders door Toneelgroep Amsterdam. Voorstelling van en geregisseerd door Rijnders over het begin aller tijden. Vanavond t/m zaterdag in Stadsschouwburg Amsterdam, 29 april in Stadsschouwburg Eindhoven.

Thyestes van Hugo Claus door De Wetten van Kepler. Regie: Wim Berings en Dominique Hoste. Naar de tragedie van Seneca, waarin Atreus zijn broer zonder dat hij het weet diens kinderen laat verorberen. Vanavond in de Toneelschuur in Haarlem, 26 en 27 april in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Kleine luiden van Maxim Gorki door Toneelgroep Oostpool, een voorstelling over de botsingen in huize Bessemjónov. Regie: Rob Ligthert. Tot en met 25 mei in Huis Goes in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Tel. 026-4459625.

Sixpack door Het Vervolg, in twee maanden tijd zes korte voorstellingen in het Derlon Theater en op locatie. Vanaf dinsdag deel 2: 'Kunst/Ik geloof tot hij kijkt', t/m 11 mei. Tel. 043-3507171 (www.hetvervolg.nl).

Een vriendelijk stuk over aardige mensen van Esther Gerritsen door Keesen & Co. Regie: Willbrord Keesen. 'Het leven van alledag van elke vanzelfsprekendheid ontdaan.' Vanavond en vrijdag in LUX in Nijmegen, zaterdag in Theater Bouwkunde in Deventer, 1 t/m 4 mei in Frascati in Amsterdam.

De Koopman van Venetië van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. In de regie van Ola Mafaalani gaat het stuk over het grote spel van de moderne, dolgedraaide economie van nu. Vrijdag in De Kunstmin in Dordrecht, zaterdagavond en zondagmiddag in Theater a/h Spui in Den Haag.

Van de brug af gezien naar Arthur Miller door De Roovers. Een vluchtelingenverhaal. Op 25 april in Lantaren/Venster in Rotterdam, 26 april in de Toneelacademie in Maastricht, 27 april Stadsschouwburg Arnhem.

Lied in de schemering van Noel Coward door Joop van den Ende Theaterproducties. Een schrijver, zijn vrouw en een ex-geliefde op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Vanavond in de Tamboer in Hoogeveen, vrijdag in Schouwburg Ogterop in Meppel, 28 en 29 april in de Rotterdamse Schouwburg, 1 en 2 mei in de Leidse Schouwburg.

Koning Willem I of 'Het Verlies van België' door De Kern. Hollands Koningsdrama. Regie: Dirk Laroy. Vanavond in Schouwburg Amstelveen, vrijdag in Posthuis Theater in Heerenveen, tot slot 1 mei in Stadsschouwburg Haarlem.

Meer over