Theater

Fanny & Marius door Theatergroep Suburbia in regie van Albert Lubbers. Liefdesgeschiedenis naar de Marseille-trilogie van Marcel Pagnol, die zich afspeelt in een café in de havenstad....

Repelsteeltje door Dennis Költgen. Regie en tekst: Jef van Gestel. Repelsteeltje zit gevangen in zijn eigen sprookje. Het verhaal eindigt altijd het zelfde, en altijd in het nadeel van de dwerg, die zonder kind, eenzaam en ongelukkig achterblijft. Dit moet anders, vindt Repelsteeltje en hij probeert iedereen te overtuigen van zijn onmacht. Een donker sprookje over het manipuleren van de waarheid, geloven en verlangen. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag in het Veemtheater in Amsterdam.

Familiefeest, door Annemarie Oster, naar het boek 'Familiefeest' van Theodor Holman. De dagen na de dood van Theo's vader zijn een aaneenschakeling van onverwachte ergernissen, pijnlijke confrontaties en hilarische droefenis. Over ouders met een Indisch kampverleden en een onontkoombare familieband. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Paradijs met korting. Van homo sovjeticus tot modelallochtoon door Productiehuis Rotterdam. Autobiografische vertelling van en door Nino Purtskhvanidze. De Georgische Nino praat over haar inburgering in het hedendaagse Nederland en beziet met verbazing en zelfspot de Hollandse cultuur. Op 14, 15 en 16 juni in de Rotterdamse Schouwburg.

Feeling Blue door Drang in regie van Lucienne van Amelsfort. De plek waar het gekraakte Haagse belastingkantoor de Blauwe Aanslag zich bevond, is momenteel veranderd in een bouwput. Drang speelt op deze locatie verhalen uit de grote stad en van haar uiteenlopende bewoners; een doorgedraaide docent, een demente bejaarde, een illegale hoer, een hoogopgeleide allochtoon en een Benoordenhoutse dame. Vanavond (première), tot en met 25 juni te zien elke dinsdag t/m zaterdag.

Birthday boy door De Veemvloer in regie van Florian Hellwig. Zoon Edward viert zijn drieëndertigste verjaardag met zijn ouders. Het is de kans tot wezenlijk contact en er zijn hoge verwachtingen van beide kanten. Maar dan wil Edward geen verjaardagsjongen meer zijn. Beeldend en fysiek familiedrama over eenzaamheid en verlossing. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (de Veemvloer).

Frumsk door het Huis van Bourgondië, in regie van Mechtild Prins. Zangen danstheater gemaakt naar aanleiding van een documentaire waarin bede woners van Terschelling werden ge-nterviewd over het onderwerp tolerantie. Zaterdag (première) en zondag en 13 t/m 17 juni op Oerol (De Stoek, Hoorn).

Incident in Vichy van Arthur Miller door Theater het Hof. Historisch drama over het menselijk gedrag in tijden van crisis. Acht mannen worden in 1942 opgepakt in Frankrijk. Terwijl ze hun verdere lot afwachten, discussiëren ze over hun houding tijdens de bezetting en het antisemitische milieu dat snel om zich heen grijpt in Europa. Van 15 juni t/m 7 juli in Theater het Hof in Arnhem.

Verse Waar, eenakterfestival met twaalf vertalingen van 'dagvers' werk uit heel Europa, lezingen over toneelliteratuur en salons met regisseurs, vertalers en auteurs. Onder meer Feest van Onze Heer van het Schip (Sagra del Signore della Nava), van Luigi Pirandello door Theater Reflex. Over een dorp waar de bemanning een schipbreuk overleefde door zich aan een kruisbeeld vast te grijpen; Meneer Mautz leidt een planmatig leven tot op een dag meneer Schnitter en kompanen voor de deur staan. Van Sibylle Berg; Pasticka (Een kleine valkuil), een komedie in het bos van Markéta Bláhová door de Nieuwe Veste; Agamemnon in dubio, van Oscar van Woensel. Koning Agamemnon zit in zijn tent en drinkt. Ondertussen voltrekt zich een drama. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Breda (Chassé).

Tulpen uit Kabul door Dogtroep. Een fort dat zich overgeeft aan de wereld van de vreemdeling. Het publiek komt binnen door een theaterinstallatie die de 'kostbaarheden' van asielzoekers laat zien. Vrijdag, zaterdag, zondag en 17, 18 en 19 juni in Fort Ruigenhoek, in Groenekan, nabij Utrecht.

Paradox of desire door Suzy Blok en de Theatercompagnie, in regie van Theu Boermans en Suzy Blok. Vier dansers, twee acteurs en een live muzikant maken de hoop en de wanhoop zichtbaar achter de paradox van het verlangen. Elke handeling heeft hierbij zowel een mentale als een fysieke kant; taal en beweging zijn onderdeel van eenzelfde partituur. T/m 18 juni in Amsterdam (Compagnietheater).

Fort Europa. Hooglied van versplintering, door ZT Hollandia, in regie van Johan Simons en geschreven door Tom Lanoye. Over een van de heetste hangijzers van onze tijd: migratie. De migrantenstroom hier tegenovergesteld. De Europeanen, teleurgesteld in de opbrengst van tweehonderd jaar verlichting, proberen te migreren naar andere continenten. In de wachtruimte van fort Europa praten ze over het oude continent en waar het heen moet met Europa. T/m 18 juni in Utrecht tijdens de meerjarige manifestatie De Vrede van Utrecht in het voormalige pand van de Sociale Dienst, Oudenoord.

Allen af door Toneelgroep Oostpool in regie van Erik Whien. Bewerking van de komedie Noises Off van de Brit Michael Frayn. Raamvertelling over een groep acteurs die een slaapkamerklucht repeteren. Het stuk dreigt inelkaar te storten als gevolg van financiële, artistieke en emotionele problemen; een te handige regisseur, een goedkoop decor en een net te intieme relatie. Zondag t/m 18 juni op Terschelling (Oerol), 23 t/m 26 juni in Zwolle tijdens De Stad als Theater, 30 juni t/m 3 juli in Hengelo (Rabotheater), 7 t/m 10 juli in Nijmegen (Lux).

Welcome in my backyard door Wunderbaum, gespeeld in een leegstaande loods in Rotterdam waarin een woonhuis is nagebouwd. De bewoners stellen hun tuin beschikbaar aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Langzaam maar zeker nemen zij bezit van het huis. Over de grenzen van tolerantie, vervreemding en identiteit. Met accordeonmuziek van Oleg Fateev. Tijdens de manifestatie De Vrede van Utrech te zien in Fort De Bilt (rotonde Berekuil). Van 15 t/m 18 juni.

Meer over