THEATER

In regie van Ignace Cornelissen speelt Het Gevolg Een Poppenhuis van Ibsen in een 'aangescherpte bewerking'. Dinsdag in Gouda (Schouwburg), woensdag in Leiden (Schouwburg), 5 november in Heerlen (Stadsschouwburg), 12, 13 en 14 november in Amsterdam (Nieuwe de la Mar)....

Tournee

Het Engelse gezelschap Lamda maakt een tournee met Shakespeare's komedie Twelfth Night. Maandag in Hilversum (Gooiland), 4 november in Amsterdam (Stadsschouwburg), 5 november in Middelburg (Stadsschouwburg).

Voor Het Toneel Speelt maakte Benno Barnard een bewerking van Vondels 'Jephta', Jefta of Semitische liefdes. Het werd een eigentijds versdrama over liefde, dood en God. Met Hans Croiset, Alice Reys, Sieto Hoving en Lou Landré. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), dinsdag in Deventer (De Leeuwenbrug), 5 november in Drachten (De Lawei). 'De Jefta is een aangename verrassing - hier is een ijzingwekkende familietragedie in heldere woorden samengevat.' (Hein Janssen)

Agaath Witteman regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Eugene O'Neills Rouw past Elektra, in een vertaling van Ger Thijs. Een Griekse tragedie in het Amerika van vlak na de Burgeroorlog. Met Marie-Louise Stheins, Josée Ruiter, Carol van Herwijnen e.a. Vanavond in Delft (de Veste), vrijdag in Amstelveen (Cultureel Centrum), zaterdag in Zeist (Figi), 2 en 2 november in Amsterdam (Stadsschouwburg), 4 november in Leeuwarden (De Harmonie), 5 november in Assen (De Kolk). 'De combinatie van Ruiter en Stheins als moeder en dochter bitch levert spetterend theater op.' (Marijn van der Jagt)

Vriendschap, erotiek en de dood zijn belangrijke thema's in Zwarte vijvers, een stuk van Karst Woudstra, dat wordt gespeeld door een nieuw Vlaams gezelschap, Het Laatste Kwartier. Vanavond in Baarn (De Speeldoos), vrijdag in Den Bosch (Theaer Bis), 4 november in Arnhem (Schouwburg), 5 november in Groningen (Kruithuis).

In De Wachtkamer ontmoeten een Tibetaanse onderwijzer en zijn zwangere vrouw een Chinese fotograaf en twee muzikanten in een ziekenhuis. Het gesprek gaat over de implicaties van de jarenlange overheersing van China in Tibet. Een tekst van Bernard Bredero en een regie van Helmert Woudenberg. Vanavond in Stadskanaal (Geert Teis), vrijdag in Heerenveen (Posthuistheater), zaterdag in Drachten (De Lawei), zondag in Leeuwarden (Theater Romein), 4 november in Rotterdamse Schouwburg.

Mark Timmer regisseerde Margreet Blanken en Hugo Koolschijn in Strindbergs Dodendans 1 & 2 bij Theater van het Oosten. Over een echtpaar dat alleen nog maar kan ruziemaken en iedereen meetrekt in cynisme. Vanavond en vrijdag in Nijmegen (O42), zaterdag in Deventer (De Leeuwenbrug).

Peter Pluymaekers regisseerde Trainspotting, Irvine Welsh' hartekreet over de jeugd zonder toekomst in de ranzige buurten van de grote stad, bewerkt door Harry Gibson. Met Daniël Boissevain, Roef Ragas, Tjitske Reidinga en Ad Knippels. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), vrijdag in Leiden (Schouwburg), zaterdag in Spijkenisse (de Stoep), 3 november in Alkmaar (de Vest), 4 november in Assen (de Kolk), 5 en 6 november in Arnhem (Stadsschouwburg). 'Bezorgde ouders krijgen het de komende tijd moeilijk want na het boek en de film is er nu ook Trainspotting - de voorstelling. En dat kan wel eens de jongerenhit van het seizoen worden.' (MvdJ)

Mensch, durf te leven!, eigenzinnig volkstoneel door Kas & de Wolf, Marien Jongewaard en Sylvia Kristel, vanavond t/m zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, 6 en 7 november in Leiden (LAKtheater).

Fact met Global Life, een klein docudrama, dat eerder als voorstudie te zien was op het Theaterfestival. Een Nederlandse vrouw en haar Turkse echtgenoot over de dilemma's van een multicultureel bestaan. Een regie van Mechteld Prins. Vanavond en vrijdag in Tilburg (De Vorst), tot slot zaterdag in Den Bosch (Bis).

Almere

Theater na Water speelt Savannah Bay van Marguerite Duras. Met Pia Douwes en Monique Lapidaire. In de Graansilo Hagevoort aan de Tjalkweg, van 4 t/m 22 november. Reserveren tel. 036-5334600.

Amsterdam

De beroemde film What ever happened to Baby Jane? met Joan Crawford en Bette Davis insprireerde Dick van den Heuvel tot het toneelstuk Wat is er toch met Baby Jane gebeurd?, waarin de animositeit tussen Crawford en Davis wordt uitgespeeld. In het Filmmuseum van 29 oktober t/m 11 november dagelijks om 20.15 uur het toneelstuk en om 22.15 uur de film.

Il Paradiso is een bewerking van de Italiaanse film 'Big Night' van Tucci en Tropiano door Margrith Vrenegoor voor Courage. Deels gespeeld, deels via filmbeelden. In de balletstudio van de Stadsschouwburg om 18 uur, vanavond t/m 21 november.

Henriëtte Brouwers brengt La Lengua, de tong van Cortés, een solo over prinses Malinche, minnares van Hernando Cortés, de Spaanse veroveraar. Van 3 t/m 8 november in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

In Felix Meritis t/m 7 november een retrospectief van het beroemde Franse Théâtre du Mouvement, dat wordt gepresenteerd in twee verschillende programma's. De oprichters, Claire Heggen en Yves Marc, tonen fragmenten uit negen bewegingsvoorstellingen die ze in de periode 1975-1996 maakten.

Arnhem

Vandaag, vrijdag en zaterdag nog een tiental voorstellingen in het festival Images. In de Schouwburg bijvoorbeeld vanavond Fred Delfgaauw met 't Gelag, Ronnie Burkett met Tinka's New Dress en in de foyer Tam Tam met No Problem. In de Eusebiuskerk Theater Terra en in het Parktheater Improbable Theatre met 70 Hill Lane.

Den Bosch

Ierse Mannen in Korte Rokken is een voorstelling over 'grenzeloze liefde, geweld, moord en doodslag en de verhouding tussen man en vrouw', een La Kei Productie. Vanavond première in Theater a/d Parade.

Groningen

Bewegingstheater Bewth heeft een voorstelling gemaakt in het paviljoen Coop Himmelb(l)au van het Groninger Museum. Coop in beweging, t/m 6 december elke vrijdag, zaterdag en zondag om 12 en 14 uur.

Rotterdam

Joppe. Joppe is een werkplaatsproductie van Lantaren/Venster. Over de liefde tussen een broer en zus en het huwelijk als verraad aan de liefde. Tekst en regie van Marijke Schermer. Vanavond t/m 4 november in Lantaren/Venster.

Tilburg

Tussen het Moving Mime Festival van '97 en '99 in een Moving Mime Weekend, 'om op de hoogte te blijven'. Vrijdag, zaterdag en zondag in de Schouwburg, De Vorst en De Pont o.a. Inge Cauwenbergh met de solo 'The bells in the tower talk to the moon', Emio Greco met 'Rosso', een theatraal concert door Harry de Wit i.s.m. Désiree Delauney en Danielle Kwaaitaai en Rob Lists solo '90' Vanitas'.

Utrecht

Met the Waste Land brengt Toneelgezelschap 't Barre Land een serie kleine voorstellingen waarvan steeds twee of drie op één avond te zien zijn. Gespeeld worden stukken van Tsjechov, Topor, Canetti, maar ook 'Alaska' van Marijke Schermer en 'Revue' en 'Nappie' van Gillis Biesheuvel. Vanavond t/m zondag in gebouw A7, de voormalige snijzaal Diergeneeskunde in de Hoefijzerstraat.

Meer over