THEATER

Na drieënhalve maand 'inspeelvoorstellingen' gaat Youp van 't Hek in januari officieel van start met Spelen met je leven. Tot en met 14 januari in de Utrechtse Stadsschouwburg....

Alize Zandwijk regisseert Een maand op het land van Toergenjev bij Stella Den Haag. Vanavond try-out en zaterdag première in Theater aan het Spui in Den Haag. Met Peter Reyn, Marieke Heebink, Alice Reys en Dirk Zeelenberg.

Na Verre vrienden waagt regisseur Gijs de Lange van Toneelgroep Amsterdam zich opnieuw aan een stuk van Alan Ayckbourn, Momenten van geluk, een vertaling van Time of my life. Marjon Brandsma is Laura Schaafsma, een dominante vrouw die het haar echtgenoot en twee zonen knap lastig maakt. Van 7 januari tot en met 12 februari in Theater Bellevue, Amsterdam. Première op 11 januari.

Bij het Noord Nederlands Toneel gaat zaterdag Reidans van Schnitzler in première in de regie van Teuntje Klinkenberg. Tien dialogen tussen man en vrouw vlak voor en ná het vrijen. In De Machinefabriek in Groningen, op 7, 8 en 11 tot en met 14 januari. Op 10 januari in Emmen.

Goud op sneeuw is een voorstelling van Theatergroep Feniks over vriendschap en afscheid, geschreven en geregisseerd door Marian Boyer voor kinderen vanaf 4 jaar. Zondag om 15 uur in de Rotterdamse Schouwburg.

Laat ze maar praten is een musical voor de jeugd door de Stichting Jeugdkomedie Amsterdam. De tekst is van Rients Gratama en Renée Sellis-Van Hensbergen en Rob van de Meeberg regisseert. Zondag om 14 uur in Cultureel Centrum Amstelveen.

De tweede Aap-voorstelling van ONS-theaterproduktie naar aanleiding van Kafka's Aap, is gemaakt in samenwerking met componist Jacques Palinckx. Met teksten van Kamagurka, Themerson, Jarry en Gombrowicz. Vanavond (première) tot en met 10 januari in De Vorst, Tilburg, 13 en 14 januari in De Brakke Grond, Amsterdam.

Het eerste deel van de trilogie De innerlijke ervaring dat Peter Eversteyn regisseert bij InDependance heet The Ruffian on the Stair. Dit stuk van Joe Orton gaat over een vreemdeling die een huiskamer binnendringt. Vanavond, zaterdag en zondag in de Schouwburg in Arnhem, van 10 tot en met 14 januari in Frascati, Amsterdam.

De nieuwe komedie van Haye van der Heyden heet De woonboot en handelt over een man die een lief uit Thailand haalt en problemen krijgt met zijn ex. Met Trudy Labij, Gees Linnebank, Bodil de la Parra. Van 10 tot en met 21 januari in Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Matin van Veldhuizen regisseert Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde bij Theatergroep Carrousel. Twee acteurs (Cas Enklaar en Erik de Visser) in gevecht met elkaar en met Oscar Wilde, een spel over jeugd en ouderdom, passie en zonde. Première vanavond in het theater aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam (tot en met 21 januari).

De Nieuw Amsterdam speelt Zeg de zee vaarwel, een bewerking van een roman van Reinaldo Arenas. Een Cubaans echtpaar is op vakantie aan zee, waar een excentrieke weduwe en haar zoon het nodige losmaken. Vanavond en zaterdag try-outs in De Windbreker, Grote Bickersstraat 2 in Amsterdam en van 10 tot en met 14 januari in Frascati. Première op 12 januari.

FACT speelt De dissidenten in de regie van Erik Snel. Première donderdag in Lantaren/Venster, Rotterdam.

In De Kleine Komedie in Amsterdam van 10 tot en met 14 januari een cabaret-dubbelprogramma door Arthur Umbgrove en Maarten van Roozendaal.

Koning!, een bewerking van Shakespeares King Lear, is een Plaza Werkplaatsproduktie in samenwerking met De Dochters. Van 12 tot en met 21 januari in Plaza Futura, Eindhoven.

Het nieuwe dansgezelschap De Stilte presenteert De kaarsen van Kavafis, een choreografie van Jack Timmermans, geïnspireerd op de poëzie van Kavafis. Op 6 en 7 januari in Theater Achterom, Breda.

Het Nederlands Danstheater brengt een première van Ohad Naharin, Kaamos, op muziek van Ivri Lider (compositie voor doedelzak, orkest, slagwerk en koperblazers). Hernomen worden Compositie van Van Manen en Tiger Lily van Kylián. Op 12, 13 en 14 januari in het Haagse AT & T Danstheater.

De Staatsopera van Tatarstan brengt Het Zwanenmeer, vanavond, zaterdag en zondag in de RAI in Amsterdam. Tournee tot eind februari.

Onafhankelijk Toneel herneemt De dansende man uit 1990 van Ton Lutgerink (choreografie) en Mirjam Koen (regie). Over vijf mensen in niemandsland op zoek naar de realiteit van het moment. Van 10 tot en met 20 januari in het eigen theater aan de Müllerpier in Rotterdam.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam zaterdag om 15 uur Dansend Hart met een choreografie van Charles Corneille op muziek van Dramm/La Berge. Maandag twee voorstellingen in de Blauwe Zaal in Utrecht, om 19 en 20.30 uur.

Meer over