THEATER

In het Veemtheater gaat vanavond Muze, of de vrouwen van Picasso in première, een voorstelling over de vrouwen met wie de schilder zich omringde....

Amsterdam

Vrijdag presenteren de Toneelschool Amsterdam en theatergroep De Nieuw Amsterdam in Frascati 2 de première van het samenwerkingsproject Fool for love van Sam Shepard. Bart Kiene regisseert. Ook op zaterdag.

Onder de naam Extender gaan leden van het onlangs opgeheven theatergezelschap Tender door met theaterprojecten. Deze maand iedere donderdag, zaterdag en zondag vijf verschillende voorstellingen, rond 17 uur in de etalage van het voormalige Tenderkantoor, Haarlemmerdijk 46.

In Theater Bellevue tot en met 2 mei de lunchvoorstelling Kooibos van tekstschrijver Bouke Oldenhof en regsisseur Matthijs Rümke. 'Met hun droge, licht karikaturale spel maken de drie actuers Kooibos tot geestige en melancholieke theatrale vertelling.' (Marijn van der Jagt)

Theatergroep Carver speelt de voorstelling Fred, waarin voor het eerst geen gastacteurs spelen maar alleen de drie vaste leden van het gezelschap (Leny Breederveld, René van 't Hof en Beppie Melissen). Helmert Woudenberg regisseert. Tot en met 3 mei in Theater Bellevue. Tournee.

Het Nationale Toneel speelt Handke's Het uur waarop wij niets van elkaar wisten. Het hoofdpersonage is een plein, bevolkt door zestien acteurs die samen tweehonderd personages spelen. Ger Thijs regisseert. Tot en met 3 mei in de Flashlight Studio's (Wenkebachstraat 143). 'Ger Thijs koos in zijn regie voor humor en vitaliteit, niet voor de verheven esthetiek die bij Handke op de loer ligt.' (MvdJ)

In de theaterweek Torquato Tasso presenteert het Utrechtse theater Kikker drie eigentijdse bewerkingen van het klassieke meesterwerk van Goethe. Met een solovoorstelling van en door Erik-Ward Geerlings (Frascati 3), 't Barre Land (Frascati 1) en Würz, in een regie van Jules Terlingen (De Brakke Grond). Tot en met 26 april.

Den Haag

In het Appeltheater t/m 14 juni De Driestuiversopera van Bertolt Brecht, op muziek van Kurt Weil. Aus Greidanus regisseert. Verder in het Appeltheater Eindspel van Samuel Beckett, in een regie van de Yoshi Oida. Met Luc Boyer, Christine Ewert, Carol Linssen en Eric Schneider, t/m 28 april.

In Literair Theater Branoul (Maliestraat 12) Al te luide eenzaamheid, naar de novelle van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal, die begin dit jaar ten val kwam en overleed. Tot en met 3 mei elke donderdag, vrijdag en zaterdag.

Enschede

Theatergroep De Federatie speelt Noordeloos. Het verhaal van Peer Wittenbols over drie onbaatzuchtige mensen die troost proberen te vinden. Rob Ligthert regisseert. Vrijdag en zaterdag in Concordia.

Groningen

Jeroen van den Berg regisseert het zelfgeschreven stuk De laatste dagen bij theatergroep het Oranjehotel. Vanavond en vrijdag in het Kruithuis. Tournee. 'Van den Bergh bewijst opnieuw dat hij niet alleen een vaardig regisseur is, maar ook een getalenteerd schrijver. Het is de verdienste van zijn spelers dat ze verder komen dan amusante typetjes. (Marian Buijs)

In het Grand Theatre vanavond nog de locatievoorstelling Een BattleOper. Theatergroep Crescendo speelt deze speciaal voor de omgebouwde benedenzaal gemaakte voorstelling.

Haarlem

In de Toneelschuur op 28 april een extra voorstelling van HMA of Hiroshima mon amour, een coproductie van het Holland Festival in Amsterdam, kunstenFestivaldesArts in Brussel en Toneelschuur Produkties in Haarlem. Naar het scenario van Marguerite Duras voor de film van Alain Renais. Guy Cassiers regisseert.

Lucifer is de langverwachte coproductie van het Zuidelijk Toneel en Cie. De Koe. 'Het tooneel is de hemel', waar de engelen, in een strikte hiërarchie, tevreden hun taak vervullen en God dienen. Maar als God de mens schept naar zijn eigen beeld en gelijkenis, ontstaat er onrust. Peter Van den Eede regisseert. Vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur. 'Focketyn is een echte Cie. de Koe-acteur, lichter en absurder dan de vaste spelers van Het Zuidelijk Toneel. Die geven met hun zwaardere speelstijl een aangename verdieping van de sprankelende ideeën van Teeken en Van den Eeden.' (MvdJ)

Maastricht

In Het Kruis van Bourgondië speelt Bert Luppes t/m 26 april De Hartstreek, een liefdesmonoloog van Floor Huygen over landschappen.

Rotterdam

Peter de Baan regisseert bij het RO Theater Woyzeck van Georg Büchner. Met Stefan de Walle als Woyzeck en Sabriana van Halderen als zijn vrouw Marie. Op 28 en 29 april in de Schouwburg. Tournee. 'Herhaaldelijk klinkt het sprookje uit Büchners tekst over een kind dat helemaal alleen op de wereld is. Dat is Woyzeck. En dat is aan het einde van deze ontroerende voorstelling ook het kind van Woyzeck, gespeeld door Maartje Simons (...)' (MvdJ)

Theatergroep Bonheur brengt tot en met 17 mei in het eigen theater (Eendrachtstraat 81) Een Dove Oude Dame, een bewerking van het boek 'The Hearing Trumpet' van Leonora Carrington.

Theatergroep Hollandia presenteert Twee stemmen, bestaand uit twee monologen van Marguerite Duras en Pier Paolo Pasolini. Johan Simons regisseert. Op 1, 2 en 3 mei in de Schouwburg. Tournee.

Loes Luca speelt voor het eerst in haar carrière een klassieke toneelrol: Elektra van Sofokles in regie van Koos Terpstra bij het RO Theater. In het RO Theater, t/m 3 mei.

Tournee

Leonard Frank regisseert het stuk De IJsman Kome bij Theater van het Oosten, een bewerking van Ger Apeldoorn en Harm Edens van Eugene O'Neills 'The Iceman Cometh' uit 1939. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), zaterdag en zondagmiddag in Amsterdam (Stadsschouwburg), op 28 april in Zutphen (Hanzehof), 29 april in Apeldoorn (Orpheus).

De roman A Clockwork Orange (1962) van Anthony Burgess, is mede door de verfilming van Stanley Kubrick uit 1971 wereldberoemd geworden. Burgess situeerde zijn verhaal over de vijftienjarige Alex en zijn 'gang' in het Londen van de nabije toekomst. In een voorstelling van het Nationale Toneel legt regisseur Lodewijk de Boer de link tussen de science-fiction van destijds en de realiteit van nu, een samenleving die steeds meer te maken krijgt met geweld. Tot en met 26 april in Den Haag (Theater aan het Spui), 29 april in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Regisseur Frans Strijards en Boudewijn Tarenskeen bewerkten de voorstelling Kaspar van Peter Handke voor Art & Pro tot muziektheaterstuk. Naar het waar gebeurde verhaal over de jongen die in 1828 in Neurenberg opdook, niet spreken en nauwelijks lopen kon, alleen zijn naam wist te schrijven. Tot en met 26 april in Amsterdam (Rozentheater), op 29 april in Gouda (Schouwburg). 'Anders dan in eerdere rollen toont Trudy de Jong een ongekunsteldheid die ik nooit eerder zo van haar zag. Zij is het hart van de voorstelling. Levend, aandoenlijk en weerloos.' (MB)

Francis Wijsmuller en Paul R. Kooij spelen Jason van stichting Sequoia. Over Jason die op het schip de Argo met vijftig mannen vertrekt naar een onbekend en mysterieus gebied. Naar een idee van beeldend kunstenaar Frans Huisman, die ook regisseert. Vanavond in Maurik (La Divina Commedia), vrijdag in Nijmegen (O42).

Het Nationale Toneel speelt Titus Andronicus van William Shakespeare, in een regie van Johan Doesburg. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Breda (Chassé Theater), op 29 april in Leeuwarden (De Harmonie). 'Doesburg heeft een voorliefde voor het thema geweld, en voor theatraal geweld als uiting daarvan. Beide aspecten zijn in Titus Andronicus volop aanwezig, maar subliem gedoseerd dit keer. Het maakt deze productie tot een van de meest memorabele Shakespeare-opvoeringen van de laatste jaren.' (Hein Janssen)

Toneelgroep Amsterdam speelt Masterclass van Terrence McNally. Sigrid Koetse is Maria Callas in de masterclass met drie klassiek opgeleide professionele zangers. Gijs de Lange regisseert. Vrijdag in Leiden (Schouwburg), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 29 april in Tilburg (Schouwburg), 1 t/m 3 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Dirk Tanghe maakt zijn regiedebuut bij De Paardenkathedraal met Strindbergs 'Freule Julie' dat in deze Utrechtse versie Fröken Julie heet. Op 28 april in Nijmegen (Stadsschouwburg), 29 april in Oss (De Lievekamp).

In het toneelstuk Vuist van Hendrik Koebrugge viert Mefisto zijn verjaardag. Henri van Zanten regisseert 'Vuist' bij De Gasten Komen. Vrijdag in Groningen (Grand Theatre), zaterdag in Schoonhoven (Arto-Theater).

Het Toneel Speelt brengt Een Sneeuw van Willem Jan Otten. Albert Lubbers regisseert het stuk over een familie die maar niet uit de voeten kan met het verleden. Vanavond staat de voorstelling in Doeinchem (Schouwburg), zaterdag in Veenendaal (De Lampegiet), 29 april in Winschoten (De Klinker).

De Gebroeders Flint brengen de muziektheatervoorstelling 'Dief van Liefde', gebaseerd op het oeuvre van Hugo Claus. Zaterdag in Enschede (Schouwburg), 27 en 28 april in Deventer (Theater Bouwkunde).

Het Haarlems Toneel speelt Antigone van Sofokles. Krzysztof Babicki regisseert. Vanavond in Hilversum (Gooiland Theater), vrijdag in Haarlem (Stadsschouwburg), op 29 april in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Meer over