THEATER

Het Nieuw Ensemble Raamteater speelt Ontoereikend adres van Luigi Lunari, een absurdistische komedie over een ondernemer, een sergeant buiten dienst en een docent Nederlands die een nacht met elkaar moeten doorbrengen op een kantoor....

Tournee

Alma Mahler was niet alleen de echtgenote van de grote componist Gustav Mahler, zij was ook de minnares en muze van de architect Walter Gropius, van de schilder Kokoschka en schrijver Franz Werfel. Tine Ruysschaert brengt haar tot leven in de monoloog Alma Mahler, zondagmiddag in Goes (Raadhuis), 27 januari in Roosendaal (De Kring).

Neville Tranter van het Stuffed Puppet Theatre nam het sterven van toneelschrijver Molière als uitgangspunt voor Molière, een 'tragikomedie voor poppen en een acteur'. Vanavond in Groningen (Kruithuis), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 26 januari in Amersfoort (De Flint), 29 januari in Weesp (City of Wesopa).

Na 'Ockham's Scheermes', 'De Olifantsdracht' en Optisch Bedrog' komen Han Römer en Titus Tiel Groenestege met Bermuda Driehoek, waarin de twee vrienden te maken krijgen met een aantrekkelijke vrouw, Maike Meijer. Frans Strijards deed de regie. Zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 28 januari in Arnhem (Schouwburg), 29 januari in Nijmegen (O42). 'Groenestege en Römer vormen ook nu weer een prachtig duo. (...) Maike Meijer vormt een fraaie aanvulling: zonder dat ze de balans tussen hen verstoort, levert ze een fiks aandeel in de rappe conversatie.' (Marian Buijs)

In De Dresser spelen Porgy Franssen en Hans Dagelet een oude Shakespaere-acteur en zijn kleder, op tournee in de Engelse provincie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een tekst van Ronald Harwood, geproduceerd door Hummelinck Stuurman en geregisseerd door Tom Jansen. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag in Dronten (De Meerpaal), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Zutphen (De Hanzehof), woensdag in Haarlem (Stadsschouwburg).

Twee vrouwen in de lobby van een hotel, waar ze tot rust hopen te komen. Wie is de jager, wie de prooi? Karina Holla en Barbara Duijfjes spelen De Scrupuleuzen. 'Terwijl Duijfjes hoereert, likt Holla haar wonden. Of de eerste imiteert een stervend hert, wanneer de ander zich probeert ''te verbergen in een sigaret''. Maar je voelt dat ze elkaar nooit (meer?) zullen krijgen.' (Annette Embrechts) Vanavond in Enschede (Concordia), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Alkmaar (Provadja), 27 januari in Tilburg (Schouwburg), 28 januari in Haarlem (Toneelschuur) en tot slot 29 januari in Groningen (Kruithuis).

Het Volk gaf Bouke Oldenhof ('Rolbrug', 'Hanebuurt', 'Abe') een schrijfopdracht, die resulteerde in Het Verjaardagsfeest, een tekst over de verjaardag van de pas gescheiden Brordus Kegge, waarin iedereen zijn best doet om het gezellig te maken. Een regie van Aike Dirkzwager. Met Bert Bunschoten, Elsje de Wijn e.a. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), vrijdag in Franeker (Koornbeurs), zaterdag in Heerhugowaard (De Schakel), 27 januari in Breda (Chassé Theater).

Amsterdam

Kalydon is een tekst van Hein van der Heijden over een muzikaal theaterduo dat na vijftien jaar een comeback wil maken. Een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam door Hajo Bruins en Hein van der Heijden. In het Transformatorhuis, 25 t/m 28 januari try-outs, 29 januari première.

Jules Terlingen schreef en regisseerde Catanzaro, een lunchpauzevoorstelling over een 'pentito', een spijtoptant van de maffia. De doden laten hem niet met rust, terwijl de maffia hem in de gaten houdt. Door Paul Korssen en Cornelis Schenk, woensdag première in Theater Bellevue. Daar t/m 21 februari, elke dinsdag t/m zondag.

Els Inc maakte samen met schrijver Erik-Ward Geerlings een voorstelling over het leven en werk van August Strindberg. Arie de Mol regisseerde Strindberg! verkeer van een gek; een 'liefdevolle komedie over het stijfkoppig gevecht tegen de bierkaai en een melancholische tragedie over wat je altijd lief zal blijven, de liefde'. Vanavond t/m 31 januari in Het Veem Theater.

A field guide to imaginary behaviour, of Veldzakboekje, is een bewegingsvoorstelling van De Daders/Jan Langedijk i.s.m. Julian Maynard Smith van het Londense Station House Opera. Vanavond t/m 30 januari in Frascati.

Bambie 6 is een bewegingsvoorstelling door Gerindo Kamid Kartadinata, Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter. Ze spelen drie jongens die 'wel willen opgroeien maar niet weten hoe' en lieten zich inspireren door voormalig Sovjet-generaal Alexander Lebed en Elvis Presley. Vanavond (première), vrijdag en zaterdag in De Brakke Grond.

Toneelgroep Amsterdam met Dark Lady, een collagevoorstelling van Gerardjan Rijnders op basis van teksten van Shakespeare en Rijnders. Laatste voorstellingen vanavond, zondag (om 14 uur) en dinsdag in het Muziektheater. 'Dark Lady is een cynische en inktzwarte voorstelling. Aan het eind liggen de muziekstandaards her en der omver, de artiesten zijn de kostuums beu en trekken hun dagelijkse plunje weer aan. De kunst biedt geen soelaas meer, en van de liefde valt ook niet veel meer te verwachten.' (HJ)

Theu Boermans maakte een nieuwe vertaling van De kersentuin, dat de vierde Tsjechov is geworden die de Trust speelt. Met Anneke Blok, Jappe Claes, Bert Geurkink, Myranda Jongeling, Sylvia Poorta, Harry van Rijthoven e.a. Tot en met 28 februari in het eigen theater aan de Kloveniersburgwal. 'Regisseur Theu Boermans heeft het grote drama in een zijkamertje gezet. (...) Niet het grote drama van de hakbijl, maar het kleine leed van een gebroken hart, een gestolen kusje, een dienstbode die over het hoofd wordt gezien.' (Hein Janssen)

Na 'Het interview', brengt Carrousel weer een tekst van Natalia Ginzburg, De Vergissing, opnieuw in regie van Marlies Heuer. Vijf vrienden wachten op hun gast en nemen het leven door. Ze klampen zich aan elkaar vast en aan hun dromen. Vanavond t/m 23 en 26 t/m 31 januari in Theater Bellevue.

Den Bosch

Concordia is het portret van een kleine dorpsfanfare, die zich op het jaarlijkse Hafa-Concours in St. Hubert wil revancheren voor het debacle van het vorige jaar. Tijdens de repetities wordt duidelijk wat zich in de levens van de muzikanten afspeelt. Een regie van Wim Berings. Van 27 (première) t/m 30 januari in Theater Bis.

Maastricht

Voor Het Huis van Bourgondië, zoals Het Kruis van Bourgondië sinds 1 januari heet, schreef regisseur Erik Snel Paren, een stuk over de heersende normen en waarden over seksualiteit, erotiek en pornografie. Vanavond (try-out), vrijdag (première), zaterdag, 26 t/m 30 januari in het eigen gebouw, Hoogfrankrijk 27.

Het Vervolg met Phaedra van Hugo Claus, in regie van Léon van der Sanden. Een klassiek noodlotsdrama over een wanhopige liefde. Tot en met 12 februari, elke dinsdag t/m zaterdag, in het Vervolg Theater aan het Vrijthof.

Rotterdam

Henri van Zanten en zijn gezelschap De Gasten Komen presenteren een 'psychedelische theaterconstructie', Full Colour Movement, met muziek van Urban Utan. Vanavond t/m 30 januari in Theater Bonheur, Eendrachtsstraat 81.

Meer over