THEATER

Gezelschap van de Zee presenteert een gelezen voorstelling van Kerker en Afgrond, een docu-drama van Theun de Vries over de laatste levensjaren van de schilder Hugo van der Goes....

Tournee

Arie de Mol regisseert bij Fact De Naakte stad, drie manieren om te overleven naar 'De Broodwinkel' van Bertolt Brecht en 'De Rechtvaardigen' van Albert Camus. Een voorstelling over machteloosheid en de woede en het verdriet die daarmee gepaard gaan. Vanavond in Utrecht (Theater Kikker in het Akademietheater), vrijdag in Leeuwarden (Harmonie), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), op 24 en 25 september in Haarlem (Toneelschuur).

Het Noord Nederlands Toneel zet de tournee voort van James Joyce's Ballingen. Op 19 en 20 september in de Machinefabriek in Groningen, op 22 september in de Toneelacademie in Maastricht, op 23 september in de Toneelschuur in Haarlem, op 24 september in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Growing up in Public gaat op tournee met een reprise van Zomertriologie, een drieluik van Franz Xaver Kroetz, geregisseerd door Don Duyns. Drie stukken over drie echtparen die uit alle macht proberen nader tot elkaar te komen maar daarin niet slagen. Van 16 t/m 20 september in Frascati in Amsterdam, op 24 september in Chassé in Breda.

De Arnhemse Theaterinitiatieven spelen opnieuw de roadmovie De gekwetstheid is minimaal van de Belgische taalvirtuoos Paul Pourveur. Spel van Wim Bouwens, Reinout Bussemaker en Monique Kuijpers, geregisseerd door Willibrord Keesen. Op 19 september in de Lieve Vrouw in Amersfoort, op 20 september in Theater Achterom in Hilversum, op 21 september in de Verbeelding in Purmerend, van 1 t/m 4 oktober in Amsterdam (Nes-theaters).

Amsterdam

Uit de pakken gaat over twee mannen van middelbare leeftijd die geen behoefte meer hebben aan geloof, hoop en al helemaal geen liefde. Dik Boutkan, Cas Enklaar en Martin van Poppel spelen deze collage-voorstelling tot en met 25 september in de Brakke Grond, première vanavond.

Air door Space is een parodie op de 'American tribal love-rock musical' Hair. Van 19 t/m 21 september in het Veemtheater, Van Diemenstraat 410.

Comedia speelt de thriller U spreekt met uw moordenaar, een tekst van Frederick Knott. Première op 20 september in Cultureel Centrum Amstelveen.

In Woeste Hoogten voert Courage de toeschouwer wederom mee naar verschillende plekken in de Stadsschouwburg waar hij getuige is van de tragische ontknoping van een liefdesgeschiedenis. Van 23 september tot en met 15 oktober, steeds om 18 uur.

Twee jaar geleden maakte Bob de Moor en Lucas Vandervorst van De Tijd de voorstelling Tityrus. Vandervorst herneemt de monoloog en speelt hem dit keer zelf. Het verhaal van een man die zijn door een aardbeving getroffen geboorteplaats te hulp komt. Van 24 t/m 27 september in de Brakke Grond.

De Trust speelt de voorstelling Cataract van Rainald Goetz. Hiermee sluit de groep van Theu Boermans een periode af waarin bijna uitsluitend aandacht werd besteed aan het werk van moderne Duitse en Oostenrijkse toneelschrijvers waaronder Werner Schwab, Gustav Ernst en Goetz. Een monoloog door Lukas Dijkema over een oude, bijna blinde man die zich door het leven heen praat. Voorstellingen in het Trusttheater, Kloveniersburgwal 50, van 18 t/m 29 november.

In de Engelenbak t/m 20 september een reprise van De Jodenverraadsters of de Gerechtigheid kent geen Opwinding, een productie van de Bovenzaal Stadsschouwburg en Studio 5.

Den Haag

Het Nationale Toneel herneemt de toneelbewerking van Anthony Burgess' A Clockwork Orange. Een regie van Lodewijk de Boer met Victor Löw in de hoofdrol. Van 19 tot en met 27 september in Theater aan het Spui.

Haarlem

Op 28 maart 1941 liep de schrijfster Virginia Woolf, met haar jaszakken volgestouwd met stenen, de vloed tegemoet van de zee waaruit ze niet meer terug zou keren. The drowning of Mrs. Woolf, een tekst en regie van Peter Verburgt. Première vanavond in de Toneelschuur, voorstellingen ook op 19 en 20 september.

Het Vlaamse gezelschap Stan speelt Oude Meesters van Thomas Bernhard. Weners en Oostenrijkers moeten het ontgelden, maar ook Beethoven deugt niet volgens de 82-jarige muziekfilosoof. Vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur.

Rieks Swarte improviseert samen met de jonge ontwerpster Francy van den Heuvel in Minehaha (lachend water), een voorstelling gebaseerd op het manuscript van Hélène Engel die het naliet aan Frank Wedekind. Van 23 september t/m 4 oktober in de Toneelschuur.

Leeuwarden

Het Franse theatergezelschap Cirque Plume vertoont zijn (circus)kunsten t/m 20 september op het Oldehoofsterkerkhof tijdens De Promenade, een jaarlijks cultuurfestival in de Friese hoofdstad dat zich in en om de Stadsschouwburg, De Harmonie en Theater Romein afspeelt.

Maasmechelen

De Koningsmoord van Pasolini verhaalt over een vader, grootindustrieel in Milaan, die gewend is de wereld naar zijn hand te zetten. Zijn inmiddels volwassen geworden zoon laat zich niet langer sturen en tornt aan diens machtspositie. Het Vervolg speelt 'De Koningsmoord' t/m 27 september op locatie in de voormalige scheepswerf St. Barbara.

Maastricht

Het Kruis van Bourgondië vroeg Floor Huygen een theaterstuk te maken over het gebied tussen Maastricht, Luik en Aken. Dat werd De Hartstreek, een monoloog door Bert Luppes over weggaan en weer terugkomen. Na de voorstellingen op Het Theaterfestival is de voorstelling nog een aantal dagen te zien in het eigen theater aan Hoogfrankrijk 27 (van 23 t/m 26 september).

Rotterdam

Never Nooit Nie speelt in het kader van het R Festival de voorstelling Schurft, een theatersoapkomedie van Erik-Ward Geerlings, geregisseerd door Dave Schwab. Met een gastrol van Joop Doderer. Van 18 september tot en met 27 september in Bonheur, Eendrachtstraat 79/81.

Nog meer premières in het R Festival: de Vlaamse theatermaker Paul Peyskens maakte een eigentijdse versie van Tsjechovs 'Meeuw': Dagen en nachten, van 24 (première) t/m 28 september in de Studio van de Rotterdamse Schouwburg.

Utrecht

Vier jaar na 'Oidipous' presenteert theatergroep Aluin Medea van Euripides. Erik Snel regisseerde deze tragedie waarin Medea, radeloos door de ontrouw van haar man haar eigen kinderen doodt. Op 18, 19 (première), 22 t/m 26 september in Theater Kikker.

In de Fact-productie Global Life door Dianne Krijnen en Jaap ten Holt, wordt op een schrijnende manier het verhaal verteld van een multicultureel huwelijk. Op 20 september in Huis aan de Werf. Een regie van Mechtild Prins.

In De wonderbaarlijke nacht van Mrozek strijden twee ambtenaren (Riny & Will) zélfs in het noodgedwongen gedeelde hotelkamertje om de kruimels van de macht. Totdat een geheimzinnig jongmens (Antonie Kamerling) de kamer betreedt. Een regie van Dirk Tanghe. Voorstellingen in de Paardenkathedraal, van 23 t/m 27 september en van 30 september t/m 4 oktober. Aanvang 21 uur.

Meer over