Theater

Hé de zee! van Emanuel Muris is een ode aan de fantasie en de grenzeloze kracht van verbeelding. Over Monki die als kleine jongen zijn vader op zee verloor en jaren later het verleden herschept....

Klem van Bernard Bredero door Theatergroep Würz. Een jonge huisvader, gefrusteerd en getregd over wat hem ten deel valt, wil zijn machinegeweer leegschieten op wie maar voorbij komt. Regie: Jules Terlingen. Tot en met 8 juni in het Appeltheater in Den Haag, première vrijdag.

Moeder3logie van Rob de Graaf door Huis van Bourgondië. Drie mannen gaan op zoek naar zichzelf, de ander en naar degene die ze nooit zullen zijn: een moeder. Concept en spel: Bram Coopmans, Ali Ben Horsting en Erik Whien. Tot en met 25 mei in het Huis van Bourgondië in Maastricht, première vrijdag.

Eva, Hitlers lief van Stefan Kolditz door Theater Malpertuis. Reprise over de laatste levensdagen van Eva Braun, de minnares van Hitler. Op 21 mei in Parkstad in Kerkrade, 23 mei in het Chassé Theater in Breda.

Lange Lies Lange Jan door ZT Hollandia, op basis van interviews met mijnwerkersvrouwen. Regie: Jeroen Willems. Met medewerking van Koninklijk Harmonie Orkest Heerlen. Tot en met 8 juni in het Patronaatsgebouw, Sittarderweg 143 in Heerlen. Tel. 045-5716607.

Go, baby go! van Erik de Vroedt door Monk, geïnspireerd op 'Drie Zusters' van Tsjechov. Een (familie)feestje waar je zo snel mogelijk vandaan wilt. Tot en met 18 mei in Frascati in Amsterdam, première vanavond.

Huiskamertheaterfestival Broadway. De straat Klif in Den Hoorn op Texel is van 17 t/m 19 mei voor de derde keer omgetoverd tot de theaterboulevard Broadway, met voorstellingen in 23 garages, huiskamers en keukens (www.klif12.nl).

A Well Fucked Up Play van Ola Mafaalani/Theater a/h Spui en Alex d'Electrique. 'Opera, funk, blues en alle andere combinaties die God verboden heeft.' Vanavond t/m 1 juni in Theater a/h Spui in Den Haag.

De Wespenfabriek van Iain Banks door het RO Theater. Laatste voorstellingen van indrukwekkend stuk over een onaangepaste jongen. Regie: Guy Cassiers. Steven van Watermeulen ontving voor deze hoofdrol de Louis d'Or 2001. Van 16 t/m 18 mei in de Rotterdamse Schouwburg.

Dovenmansoren van Elmer Schönberger door De Appel. Hoe een aantal mensen op de begrafenis van de beroemde dirigent Otto Goud sectie op de nagedachtenis van de dirigent pleegt. Regie: Gijs de Lange.

Tot en met 8 juni in het Appeltheater in Den Haag.

Welkom in het Bos door De Mexicaanse Hond. Twee vrouwen raken op drift en worden met open armen ontvangen in het bos. Script en regie: Alex van Warmerdam. Van 16 t/m 18 mei in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Gagarin Way van Gregory Burke door Het Nationale Toneel. Deze gitzwarte komedie werd verkozen tot Beste stuk in de categorie Fringe Theatre op het Edinburgh Theaterfestival 2001. Regie: Johan Doesburg. Vanavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De verlosser van Flip Broekman en Thomas Verbogt. Lunchtheatervoorstelling door John Buysman, Anke van 't Hof, Jan-Willem Brouwer en veel poppen. Tot en met 19 mei in Theater Bellevue in Amsterdam.

Nora van Henrik Ibsen door het Onafhankelijk Toneel/Theater Tensift. Regie: Gerrit Timmers. Stuk over de positie van de vrouw binnen haar gezin. Gespeeld in het Marokkaans met Nederlandse boventitels. Vanavond in De Toneelschuur in Haarlem, vrijdag in de Kunstmin in Dordrecht, 21 en 22 mei in Frascati in Amsterdam.

De Vrek van Molière door het Nationale Toneel. Komedie met Gees Linnebank als de oude Harpagon, die als een havik waakt over zijn geld. Regie: Karst Woudstra. Vanavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, zaterdag in Schouwburg Amstelveen, zondag en maandag in Stadsschouwburg Amsterdam, 22 mei in Schouwburg Arnhem.

Thyestes van Hugo Claus door De Wetten van Kepler, naar de tragedie van Seneca. Regie: Wim Berings en Dominique Hoste. Vanavond in het Laktheater in Leiden, 17 en 18 mei in De Brakke Grond in Amsterdam, 22 en 23 mei in Stadsschouwburg Utrecht.

Kleine luiden van Maxim Gorki door Toneelgroep Oostpool, een voorstelling over de botsingen in huize Bessemjónov. Regie: Rob Ligthert. Tot en met 25 mei in Huis Goes in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Tel. 026-4459625.

Lied in de schemering van Noel Coward door Joop van den Ende Theaterproducties. Een schrijver, zijn vrouw en een ex-geliefde op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Vanavond in De Metropool in Almere, 18 t/m 21 mei in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Een vriendelijk stuk over aardige mensen van Esther Gerritsen door Keesen & Co. Regie: Willibrord Keesen. 'Het leven van alledag van elke vanzelfsprekendheid ontdaan.' Op 18 en 19 mei als lunchvoorstelling in Theater a/d Rijn in Arnhem.

Ivanov van Tsjechov door het Onafhankelijk Toneel. Een onvervalste Tsjechov-enscenering van Mirjam Koen. Tot en met 19 mei in Theater Bellevue in Amsterdam.

Vrouwen van eer van Paul Haenen. Haenen schreef deze tragikomedie speciaal voor Linda van Dyck, Ingeborg Elzevier en Nelly Frijda. Tot en met 31 mei in het Nieuwe de la Mar in Amsterdam.

Meer over