THEATER

Het Vlaamse gezelschap De Koe speelt De Nijl is in Caïro aangekomen, waarin Frank Focketyn en Peter Van den Eede met teksten van Schopenhauer, Montaigne en Pascal verstrikt raken in een 'radicale folie à deux'....

Tournee

De Wetten van Kepler speelt Antigone van Jean Anouilh in regie van Dominique Hoste. Een jonge vrouw trotseert het gezag van een machtige vorst en bewijst haar broer de laatste eer. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), vrijdag in Oss (De Lievekamp), zaterdag in Enschede (Concordia), dinsdag in Uden (Markant), 16 en 17 december in Haarlem (Toneelschuur) en 19 december tot slot in Den Haag (Theater a/h Spui).

De Paardenkathedraal brengt in de regie van Dirk Tanghe een bewerking van Brechts 'Burgermansbruiloft', De Bruiloft. Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Drachten (de Lawei), woensdag in Haarlem (Stadsschouwburg).

Roosendaal van regisseur Natasja d'Armagnac, uitgebracht door Productiehuis Brabant, gaat over twee vrouwen en een man en hun twijfels, vlak voordat ze het land dreigen te verlaten. Door Ingrid van der Lecq, Pol Pauwels en Kitty Valk. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Frascati), dinsdag in Den Haag (Theater a/h Spui) en 18 december tot slot, waar kan het ook anders, in Roosendaal (De Kring).

De Bitterzoet door Hollandia en Antigone is een tekst van Dennis Potter over de familie Broex, die zwaar lijdt onder de toestand van dochter Carrie die na een zwaar ongeluk leeft als een plant. Dan is er opeens een jongeman die zich als redder aanbiedt. Gespeeld door Frieda Pittoors, Fedja van Huet en Bert Luppes. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), vrijdag in Utrecht (Huis a/d Werf), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura). 'Het regieduo Johan Simons/ Paul Koek heeft de spelers tot een overdreven, bijna karikaturale wijze van acteren aangezet en dat werkt hier fabuleus. (...) Al met al is De Bitterzoet de beste voorstelling van dit tot nu toe matige seizoen.' (Hein Janssen)

Twee vrouwen in de lobby van een hotel, waar ze tot rust hopen te komen. Wie is de jager, wie de prooi? Karina Holla en Barbara Duijfjes spelen De Scrupuleuzen, op 11 december in Deventer (Theater Bouwkunde), op 12 december in Zoetermeer (Stadstheater), 17 december in Arnhem (Schouwburg).

Dagboek van een gek, solo door Henk van Ulsen, naar een verhaal van Gogol. Vanavond in Deventer (De Leeuwenbrug), vrijdag in Raalte (Hoftheater), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), zondag in Bussum ('t Spant).

Gebr. is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ted van Lieshout over Luuk en Marius, twee broers. Wanneer Marius overlijdt, leest Luuk in diens dagboek dat Marius wist dat hij homoseksueel is. Een regie van Peter Sonneveld. Vanavond in Groningen (Kruithuis), 15 t/m 19 december in Amsterdam (Frascati).

Een nieuwe versie van Bérénice van Racine door het Zuidelijk Toneel. Regisseur Pierre Audi legde het accent op de mis-en-scène. 'Al die schoonheid blijft bloedeloos. In het zoeken naar de juiste vorm lijkt de passie verloren te zijn gegaan, terwijl het Racine daar toch om was begonnen.' (Marian Buijs) Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Breda (Chassé Theater), woensdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof) en tot slot 19 december in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Peter Pluymaekers regisseerde Trainspotting, Irvine Welsh' hartekreet over de jeugd zonder toekomst in de ranzige buurten van de grote stad, bewerkt door Harry Gibson. Met Daniël Boissevain, Roef Ragas, Tjitske Reidinga en Ad Knippels. Vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), woensdag in Schiedam (Theater a/d Schie). 'Bezorgde ouders krijgen het de komende tijd moeilijk want na het boek en de film is er nu ook Trainspotting - de voorstelling. En dat kan wel eens de jongerenhit van het seizoen worden.' (Marijn van der Jagt).

Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als vorstin: 'Blankers zet haar sterke persoonlijkheid af tegen haar personage en dat levert adembenemend toneelspel op.' (Hein Janssen). Vanavond in Purmerend (de Purmaryn), vrijdag in Gorkum (De Nieuwe Doelen), zaterdag in Etten Leur (De Nobelaer), 15 en 16 december in Rijswijk (Schouwburg).

Ivar van Urk regisseerde Oom Wanja van Tsjechov bij Fact. 'Het grote gala van de gemiste kansen', volgens Van Urk. Met Annelies van der Bie, Truus Dekker, Joop Doderer, Maarten Wansink e.a. Vrijdag in Haarlem (Toneelschuur), dinsdag in Drachten (de Lawei), woensdag in Den Haag (Theater a/h Spui).

Amsterdam

In Theater Bellevue vrijdag de première van Noorderzon, een nieuwe lunchvoorstelling, geschreven en geregisseerd door Moniek Kramer. Met Reinout Bussemaker, en Petra Laseur en Ria Marks als twee zusters die gevangen zitten in de sleur van hun bestaan. Tot en met 3 januari.

Peter Sichrovsky schreef de tekst van Het Interview, een 'documentaire theatervoorstelling over extreem rechts gedachtegoed'. Door Elvira Out, Hugo Metsers, Gustav Borreman e.a. Vanavond try-out, vrijdag première, daarna t/m 20 december in Het Veem.

Een dochter brengt haar zwarte vader en witte moeder na jaren scheiding weer bij elkaar. De familiereünie pakt anders uit dan ze dachten. De Familie Samuels, geschreven en geregisseerd door Fenneke Wekker, vanavond t/m 30 december in Theater Cosmic.

Closer van de jonge Britse auteur Patrick Marber door Toneelgroep Amsterdam in de regie van Marc Nelissen en Gijs de Lange. Over drie dolende dertigers en een stripteasedanseres. Laatste voorstellingen vanavond, vrijdag en zaterdag in Theater Bellevue. 'Vaardig geschreven is het allemaal wel, en vlot geregisseerd ook, in een ingenieus decor vol schuivende panelen (...) Closer is ondanks alle stoere taal een in-burgerlijke komedie, en schrikbarend leeg.' (HJ)

Dood Paard presenteert Blaat, een nieuw stuk van Oscar van Woensel (i.s.m. Manja Topper en Kuno Bakker). 'Tien delen, tien locaties, vele personages in een carrousel van verwikkelingen.' Tot en met 12 december in Frascati.

Het Toneelhuis brengt op 15 en 16 december in de Stadsschouwburg Wedekinds Franciska in een regie van Luk Perceval. Een vrouw verkoopt haar ziel aan haar echtgenoot en mag twee jaar als man leven.

Tot en met 26 december speelt Toneelgroep Amsterdam in het Transformatorhuis in de regie van Jürgen Gosch Bakchanten van Euripides. 'Gosch' strakke, gestileerde vorm geeft de mythische vertelling een heel eigen, beeldend karakter.' (Marian Buijs)

Golfbrakers van Art & Pro is een tekst en regie van Frans Strijards over een groep vrienden en 'de onverzettelijke vindingrijkheid waarmee overleven gepaard gaat'. Met Gusta Geleijnse, Titus Muizelaar, Betty Schuurman e.a. Tot en met 12 december in het Rozentheater.

Den Haag

Apologie - Socrates volgens Plato is een solo van Rein Edzard over de verantwoordelijkheid van de mens en de vraag hoe te leven om gelukkig te zijn. Van 10 t/m 27 december in Literair Theater Branoul.

Carol Linssen bewerkte een novelle van Nicolaj Ljeskov, De Lady Macbeth uit het district Mtsensk. Twee vrouwen en een man kwellen zichzelf en elkaar - hun leven is een hel. Tot en met 27 december in de kleine zaal van het Appeltheater.

Rotterdam

Het multiculturele leven in Rotterdam West komt tot leven in de voorstelling West in het Rotterdams Centrum voor Theater (Mathenesserdijk 293). Een idee, tekst en regie van Dave Schwab. Van 10 t/m 18 december.

In het Maastheater op 11, 13, 18, 19, 22 t/m 25 december Nénette et les Zézettes: Loes Luca en haar band met 'Speciale Gast-artiesten' in kerstsfeer. Bespreken tel. 010-4004206.

Het RO Theater speelt Nachtasiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven, helers en zwervers zoekt in een kelder vergetelheid in de drank. Voorstellingen uitsluitend in het RO Theater, t/m 18 december.

Meer over