THEATER

Het Vlaamse gezelschap Maten speelt twee voorstellingen in Lantaren/Venster in Rotterdam en stelde daar een randprogramma bij samen. Vanavond en zaterdag brengt Maten Doña Rosita van Lorca en op 15, 16 en 17 januari speelt Maten De liefde van Don Perlimpin voor Belisa in zijn tuin van Lorca....

Some of my best friends van Judith Herzberg door Maatschappij Discordia, vanavond, zaterdag en van 16 tot en met 20 januari in Felix Meritis, Amsterdam.

Ellen Vogel, Edda Barends en Caroline Almekinders in Drie grote vrouwen van Albee, vanavond tot en met 21 januari in het Nieuwe de la Martheater in Amsterdam. 'Three Tall Women is helemaal niet zo'n goed stuk als het succes elders èn de faam van de schrijver doet vermoeden. (. . .) Erg mooi is Ellen Vogel in het eerste deel, waarin ze voortreffelijk een dementerende vrouw neerzet, fraai schakelend tussen vroeger en nu, tussen fierheid en gêne'. (Hein Janssen)

In de regie van Yves Bombay speelt de Koninklijke Vlaamse Schouwburg Leatherface van Helmut Krausser. Krausser droeg het stuk op Werner Bloy die in 1987 in München door de politie werd doodgeschoten bij een 'schijngijzeling'. Hoe een 'grap' uit de hand kan lopen. Vanavond en zaterdag in Groningen (Grand Theatre), op 17 en 18 januari in Utrecht (De Blauwe Zaal).

Vanavond verricht minister Ritzen de officiële opening van Theater de Veste in Delft, een middelgroot theater met toneeltoren. Vanaf 19 uur op het Vesteplein vuurspuwers en muziek en om 20.15 uur in de Veste de tweepersoonsmusical Lang Leve de Opera door Jasperina de Jong en Lieuwe Visser.

Herman Lutgerink speelt vanavond en zaterdag in Theater Kumulus (Herbenusstraat 89) in Maastricht de (zelfgeschreven) monoloog Kopduel.

Neandertaal, het cabaretprogramma van Kommil Foo, dat bestaat uit de gebroeders Walschaerts, gaat zondag in première in De Kleine Komedie in Amserdam.

Drie vrouwen die een uitzendbureau voor werkloze academici runnen, besluiten een training te volgen, wanneer het minder goed met de zaken gaat. Voor ze het weten zitten ze met een aantal levensvragen in hun maag. How to dress for succes, met Marijke Beversluis, Caroline Dokter en Wiske Sterringa. Tot en met 4 februari, als lunchpauzevoorstelling (12.30 uur) in Theater Bellevue, Amsterdam. Première op 14 januari.

Het Haarlems Toneel speelt Rembrandt was mijn buurman van Eli Asser. Met Ton Lutz als de architect Matthieu Verdoner die zichzelf na een auto-ongeluk opeens in de verwarrende verschrikkingen van de oorlog terugziet. Op 16 en 17 januari in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Het Noord Nederlands Toneel brengt in de regie van Sam Bogaerts Moord eens een volksken uit. . ., waarin de acteurs van het gezelschap reageren op het gelijknamige gedicht van Kamagurka. Van 16 tot en met 20 januari om 19.30 uur.

Jeannette Groenewoud regiseerde Kalldewey, farce, een kluchtige tragedie van Botho Strauss bij Theatergroep Dagwerk. Van 16 tot en met 21 januari in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Jeroen van Merwijk staat met zijn 'afscheidsvoorstelling' Van Merwijk legt het nog één keer uit. . ., van 16 tot en met 20 januari in Theater Bellevue in Amsterdam; vanavond en zaterdag in Bellevue de Cameretten-finalisten Mumfaz Jafri, Richard Groenendijk en Machiel Pomp.

Regisseur Jeroen van den Berg maakte met twee derdejaars-studenten van de Theaterschool Amsterdam een naturalistische versie van Eindspel van Beckett. Deze produktie van Het Oranjehotel en de Theaterschool gaat op 16 januari in het Amphitheater in Amsterdam in première. Ook op 15 (try-out), 17 tot en met 20 januari.

Moraviascape is een werkplaatsproduktie van de PaardenKathedraal in de regie van beeldend kunstenaar Niels Hamel. Hij nam Moravia's roman De conformist als uitgangspunt. Met Carla Hardy, Paul Hoes, Ariane van Heijningen en anderen. Van 17 tot en met 27 januari in de Manege in Utrecht.

Bas en Elze dansen is een vervolg op Bas en Elze kijken terug, een Toneelschuurproduktie uit 1992. Cas Enklaar en Els Ingeborg Smits spelen acteurs van 'minstens 100 jaar oud' die een nieuwe (dans-)voorstelling voorbereiden. Wies Merkx verzorgt de choreografie. Op 16, 17 en 18 (première) januari in de Toneelschuur in Haarlem.

In reprise: Orgeade overzee door Bodil de la Parra en Carolina Mout, 'een fantastisch koppel dat alles in huis heeft wat je van theater kunt verlangen' (Marian Buijs). Van 12 tot en met 30 januari in Theater Bellevue in Amsterdam.

Meer over