THEATER

Aan welke spanningen staat het gezin Oranje-Nassau-Von Amsberg bloot? Wie kunnen ze vertrouwen? Hoe wankel is dit koningshuis? Een greep uit de prangende vragen die aan de orde komen in Emily, of het geheim van Huis ten Bosch, geregisseerd door Ger Beukenkamp en gespeeld door theatergroep Toetssteen....

HEIN JANSSEN; MARIAN BUIJS

Amsterdam

Toneelgroep Schijnwerper staat vrijdag, zaterdag en zondag in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg met Voor het pensioen van Thomas Bernard. Het stuk speelt zich af in de jaren zeventig, op de avond van 7 oktober, Himmlers geboortedag. Een regie van Gelijn Molier.

In een heilige ruimte waar God en zijn assistenten de leiding hebben, komt een aantal bannelingen samen, op zoek naar een veilige schuilplaats. Hoe komen zij de tijd door? Daarover gaat Hallo met God van theatervoorziening Cosmic, van 6 t/m 22 december in theater Cosmic.

Alex d'Electrique speelt vanavond de première van Ribbenkast Ritme, geschreven en geregisseerd door Ko van den Bosch. Met Aat Ceelen in de hoofdrol. Tot en met 18 december in Frascati.

In theater Bellevue staat Ramsey Nasr vanavond, vrijdag en zaterdag met De Doorspeler, de solovoorstelling waarmee hij een plek als acteur verwierf bij Het Zuidelijk Toneel.

De Engelstalige voorstelling Puss in Boots van The InPlayers is eentraditionele Engelse pantomime-productie, geschreven door Paul Alexander en geregisseerd door Peter Hopwood. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, van 10 t/m 22 december.

Onder leiding van Jan Langedijk roept het mime-ensemble De Daders in Sela (aire) een wonderlijke wereld op van voorwerpen, bijeengehouden door touwen en katrollen. Van 5 t/m 14 december in Frascati.

Den Bosch

In theater Bis speelt Theatergroep De Wetten van Keppler vrijdag de première van Russische Opening/Bos bij Moskou, het tweede deel uit het drieluik 'Wolokolamsker Chaussee' van Heiner Müller over de mens in oorlogstijd. Een regie van Wim Berings. Voorstellingen tot en met 28 december.

Den Haag

Stella Den Haag speelt Vrijdag van Hugo Claus t/m 21 december in het eigen theater. Een regie van Alize Zandwijk.

Regisseur en vertaler Ger Thijs bewerkte ION, een intiem familiedrama van de Griekse tragedieschrijver Euripides. ION is de laatste voorstelling in de Koninklijke Schouwburg vóór deze vanwege een verbouwing voor twee jaar dicht gaat. De voorstelling van Het Nationale Toneel is nog tot en met 31 december in dit theater te zien. 'Regisseur Ger Thijs legt de nadruk op het amusante karakter en dat gaat de spelers voortreffelijk af. Anne-Wil Blankers schittert als Creöesa en haar scènes met Ion (een overtuigende Hylke van Sprundel) zinderen van subtiel komediespel. (Marian Buijs)

Haarlem

Toneelgroep Amsterdam is op reis en staat van 10 tot en met 14 december in de Toneelschuur met De Toneelfabriek. Daarin onder meer 'Streetcar', 'Ashes to Ashes' en 'Vriend of vijand'.

Hilversum

Bewegingstheater BEWTH maakt voorstellingen waarbij de architectuur het uitgangspunt is. Ditmaal in het onlangs gerenoveerde Raadhuis van Dudok, waar bij daglicht elk weekeind drie voorstellingen per dag worden gegeven. Van 7 december t/m 26 januari.

Rotterdam

Heden toekomstmuziek is een voorstelling van het Onafhankelijk Toneel over de componist Wagner, diens echtgenote Cosima en de filosoof Nietzsche. Een tekst van Erik-Ward Geerlings. Voorstellingen t/m 16 december, in het O.T. Theater aan de Müllerpier (St. Jobsweg nr 3).

Tournee

De Psychonaut heet het tweede deel van de trilogie 'Broertje dood' van en door Roef Ragas. 'De Psychonaut' vertelt het op ware feiten gebaseerde verhaal over Ted Kaczynski, die kon worden ontmaskerd als de gevreesde Unabomber door het 'verraad' van zijn jongere broer David Kaczynski. Op 5, 6 en 7 december in Utrecht (De Utrechtse School) en van 9 t/m 14 december in Amsterdam (Amphitheater).

Het Vlaamse gezelschap De Roovers speelt vanavond in Eindhoven (Plaza Futura) Demonen III, gebaseerd op 'The Secret Agent' van Joseph Conrad. Op 6 december in Kampen (Stadsgehoorzaal), op 7 december in Groningen (Kruithuis), op 11 december in in Arnhem (Stadsschouwburg), op 12 december in Zwolle (Odeon), op 14 december in Tilburg (de Vorst). 'De jonge spelers balanceren voorbeeldig tussen ernst en ironie. Zonder opsmuk of vet theatergeweld zetten ze de figuren neer, raak en vanzelfsprekend.' (MB)

In de monoloog Amanda van de Vlaamse auteur Walter van den Broeck blikt een Mexicaanse vrouw terug op het leven met haar Belgische man. Met Ingeborg Elzevier. Op 10 en 11 december in Utrecht (Stadsschouwburg), op 13 december in Alphen a/d Rijn (Parktheater), op 20 december in Enschede (Schouwburg).

In White-out door InDependance treffen twee geliefden elkaar in de mist. De schemerwereld leidt tot het 'white-out'-effect: zintuigen raken in verwarring. Een tekst van Paul Pourveur en een regie van Willibrord Keesen. Van 6 t/m 8 december in Arnhem (Stadsschouwburg), op 11 december in Cuijk (Streekschouwburg), op 13 december in Wageningen ('t Hemeltje), op 14 december in Culemborg (de Fransche School).

Ivar van Urk regisseert Katharina van Heilbronn of De Vuurproef van Von Kleist bij Fact. Op 10 december in Enschede (Twentse Schouwburg), op 13 december in Arnhem (Stadsschouwburg), op 17 en 18 december in Den Haag (Theater a/h Spui), op 19 december in IJmuiden (Witte Theater), op 20 en 21 december in Haarlem (de Toneelschuur), van 27 t/m 29 december in Rotterdam (Schouwburg), van 1 t/m 5 januari in Amsterdam (Bellevue). 'De jonge acteurs presenteren zich als een sterke, homogene groep. Energiek spelend, met de scherpe timing van een komedie maar dan een tikje hysterisch.' (Marijn van der Jagt)

Het Noord Nederlands Toneel speelt de familietragedie Spoken van Henrik Ibsen in een regie van Peter te Nuyl. Vanavond in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), op 6 december in Alphen a/d Rijn (Parktheater), op 7 december in Alkmaar (de Vest), op 10 december in Heerlen (Stadsschouwburg), op 11 december in Oosterhout (de Bussel), op 12 december in Terneuzen (Zuidlandtheater), op 13 december in Arnhem (Stadsschouwburg), op 14 december in Zutphen (Hanzehof), op 15 december in Rijswijk (Schouwburg). 'Geen kwaad woord over de Mevrouw Alving van Petra Laseur. Zij is degene die de voorstelling bij elkaar houdt en richting geeft.' (MvdJ)

Een goed ontbijt (Skylight) van David Hare, een regie van Berend Boudewijn. Op 6 december in Rijswijk (Schouwburg), op 7 december in Breda (Chassé Theater), op 10 december in Eindhoven (Stadsschouwburg), op 11 december in Veenendaal (de Lampegiet), op 12 december in Venlo (de Maaspoort), op 13 en 14 december in Amstelveen (Cultureel Centrum).

Harold Pinters Bedrog door het RO Theater, geregisseerd door Peter de Baan. Op 6 en 7 december in Groningen (Stadsschouwburg), op 9 december in Utrecht (Stadsschouwburg), op 10 december in Amersfoort (de Flint), 12 december in Arnhem, op 14 en 15 december in Rotterdam (RO Theater). 'De Vlaamse Kathelijne Verbeke is een schitterende ongrijpbare Emma, ze zou net zo goed de getroubleerde dochter van een hoogleraar kunnen zijn als gastvrouw van een chique escortservice.' (Hein Janssen)

Meer over