theater

Aalst van Pol Heyvaert door de Vlaamse groep Victoria. Geïnspireerd op een ware gebeurtenis: de moord van twee ouders op hun kinderen in een hotelkamer in Aalst....

Club Kalinka is een Gasthuis-voorstelling van Alexandra Broeder over de (on)mogelijkheid in het nu te leven, zonder zorgen voor morgen of pijn over gisteren. Met Luc Boyer, René Geerlings, Anne van Dorp e.a. Vanavond t/m11 maart in het Gasthuis, Amsterdam; première op 3 maart.

Ziek door Huis aan de Amstel, bewerking van Molière's De IngebeeldeZieke, over de preoccupatie met het lichaam en de prijs die daarvoor moet wordenbetaald.

Regie: Liesbeth Coltof. Vanavond (première) t/m zondag in TheaterBellevue,

Amsterdam; 7 t/m 18 maart in Rozentheater, Amsterdam.

Ich!, naar Clavigo van Goethe. Over een man die moet kiezen tussencarrière en de liefde. Regie: Karen Claes. Vanavond t/m 11 maart in de Toneelschuur, Haarlem.

Gurumatic is een 'tekst-, schilder- en geluidsperformance' door Ko van den Bosch, Anna Schoen en samplekunstenaar Eboman. Over de ontmoeting tussen een man en een vrouw in een ongedefinieerde ruimte, op zoek naar waarden en normen. Vanavond t/m 18 maart in Frascati, Amsterdam; première op 3 maart.

Madame de Sade van Yukio Mishima door Toneelgroep Amsterdam. Met mannenin vrouwenrollen, en Barry Atsma in de titelrol. Regie: Krzysztof Warlikowski.Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 7 maart in Leeuwarden(De Harmonie), 8 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 10 maart in Rotterdam (Schouwburg).

Mephisto naar het boek van Klaus Mann. Met Huub Stapel als de acteurHöfgen en Derek de Lint als Göring. Regië: Paul Binnerts. Zaterdag in Weert(Munttheater), zondag in Amersfoort (de Flint), 7 maart in Kerkrade (Parkstad Theater),9 maart in Laren (Singer Theater), 10 maart in Tiel (Agnietenhof).

Driekoningenavond van Shakespeare in een actuele versie van TheuBoermans, door de Theatercompagnie. Met Carice van Houten als het meisje Viola, dat zichuitgeeft voor een jongeman. Vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Zutphen(Hanzehof), 6 maart in Eindhoven (Stadsschouwburg), 9 maart in Den Bosch (Theater a/dParade), 14 maart in Almere (De Metropole), 15 maart in Cuijk (Schouwburg).

Brel 2 van Toneelgroep Oostpool, waarin Jeroen Willems liederen vanJacques Brel zingt, in vertaling van o.a. Ernst van Altena, Rob Klinkenberg en PeerWittenbols. Vanavond in Bussum ('t Spant), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdagin Breda (Chassé Theater), dinsdag in Delft (de Veste), 8 maart in Leeuwarden(De Harmonie), 9 maart in Drachten (De Lawei), 10 maart in Groningen (Stadsschouwburg.

Kruistochten van Alan Ayckbourn door Toneelgroep Amsterdam. Eenhilarische komedie over vreemdgaan, ontrouw en bedrog met mooie wrange momenten. MetHans Kesting als onnavolgbare gangmaker. Vanavond en vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), 8 t/m 11 maart in Den Haag (Kon. Schouwburg), 15 t/m 18 maartin Utrecht (Stadsschouwburg).

Cyrano, een bewerking van Edmond Rostand door TheEAter EA in regie vanTarkan Köroglu. Met Porgy Franssen als de verlegen woordkunstenaar die een vriendvraagt hem te helpen het hart van de mooie Roxane te veroveren. Vanavond in DenHaag (De Regentes), 10 en 11 maart in Utrecht (Kikker), 14 en 15 maart in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Juliana's Derde Weg, een tekst van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansenover het pacifisme van Juliana. Door theatergroep De Kern. Vanavond inSpijkenisse (De Stoep), vrijdag in Baarn (De Speeldoos), zaterdag in Zeist (Figi), 7 maartin Middelburg (Schouwburg), 8 t/m 19 maart in Den Haag (De Regentes).

Anatol door 't Barre Land bestaat uit zeven eenakters, waarin Arthur Schnitzler 'het domein van de flierefluiters' uitvoerig verkent. Zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, 16 en 17 maart in Groningen (GrandTheatre).

De president, Thomas Bernhards tirade over de perversie van de macht,door 't Barre Land, vanavond en vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg, 11 maartin Dordrecht (Kunstmin).

Melanie Klein en Moeders/ Zonen/ Dochters is een tweeluik van hetOnafhankelijk Toneel over moeders en dochters, en zonen. Het eerste is een stuk vanNicholas Wright, het tweede bestaat uit scènes van o.a. Shakespeare, Ibsen enTsjechov en liederen. Regie: Mirjam Koen. Tot en met 5 maart (do t/m zo) in het OTTheater in Rotterdam.

De getemde feeks van Shakespeare, door Noord Nederlands Toneel in eenheftige, spannende regie van Karina Kroft. Reprise. Vanavond en vrijdag in Den Haag(Kon. Schouwburg), zaterdag in Deventer (Schouwburg), 7 maart in Schiedam(Theater a/d Schie), 8 en 9 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg), 10 maart in Delft (deVeste), 11 maart in Enschede (Twentse Schouwburg).

Een tweede kans van Derek Benfield gaat over een man en een vrouw diena 22 jaar voor de tweede keer een relatie met elkaar beginnen. Maar gaat alles zichherhalen? Met Will van Kralingen en Peter Tuinman. Regie: Wannie de Wijn. Vanavondin Harderwijk (Cultureel Centrum), vrijdag in Dokkum (De IJsherberg), zaterdagin Alphen a/d Rijn (Castellum), 7 maart in de Goudse Schouwburg, 9 maart inPurmerend (De Purmaryn), 10 maart in Sneek (Cine).

Jago de Wraak van Paul Feld door Growing up in Public. Shakespeares Jagois nu een geheim agent die bovenmatig geweld gebruikt tegen moslims en iedereen manipuleert. Op 7 maart in Tilburg (Schouwburg), 8 maart in Emmeloord ('t Voorhuys), 9 maart in de Rotterdamse Schouwburg, 11 maart in Zoetermeer (Stadstheater).

Dagboek van een gek van Gogol, een solo door Peter Faber, die van dewanhopige Russische ambtenaar een Nederlandse systeembeheerder maakte, Axel Loopbaan.Regie: Helmert Woudenberg. Vanavond in Zwolle (Odeon), zondag in Oss (DeLievekamp).

Slangenvel van Orkater gaat over 'vriendschap, verlies en verval'. Wimie Wilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra spelen drie vriendinnen vanboven de zeventig die weinig meer hebben dan elkaar. Vanavond en vrijdag inRotterdam (Lantaren/Venster), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 6 maart in Maastricht (Toneelacademie), 8 maart in Hengelo (Rabotheater), 10 maart in Eindhoven(Plaza Futura).

Het belang van Ernst van Oscar Wilde door Het Nationale Toneel in regievan Gijs de Lange. Met Jochum ten Haaf en Jeroen Spitzenberger als de tweelosbandige vrienden. Vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Barendrecht(Het Kruispunt), 7 maart in Eindhoven (Stadsschouwburg), 8 maart in Hoorn (HetPark), 11 maart in Den Helder (De Kampanje).

Vendetta, De Godvader deel IV door De Ploeg en gasten (o.a. NUHR, Marisavan Eyle) is een bloedig familiedrama. Vanavond in Middelburg (Schouwburg), 3en 4 maart in Tilburg (Schouwburg), 8 en 9 maart in Zoetermeer (Stadstheater),10 maart in Alkmaar (De Vest), 14 maart in Hengelo (Rabotheater).

Soul is de muzikale eindejaarsvoorstelling van het RO Theater, in regievan Pieter Kramer. Wat zoekt de moderne mens? Zichzelf? Extase? Een happeningmet soulmuziek. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Alkmaar(De Vest), maandag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 7 maart in Amstelveen(Schouwburg), 10 t/m 12 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg). dans

Scottish Dance Theatre geeft één voorstelling in Nederland, op 7 maartin de Groninger Stadsschouwburg. Met choreografieën van artistiek leider JanetSmith, Didy Veldman en Liv Lorent.

Pilobolus Dance Theatre staat voor acrobatische en technischspectaculaire danskunst. Op 8 maart geeft de Amerikaanse dansgroep een eenmaligevoorstelling in de Schouwburg van Arnhem.

Le Temps de Isomo door LaMelis. Vier dansers in een ijskoud sprookje.Vrijdag (première) en zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 7 maart in Tilburg (Schouwburg), 21 maart in Odeon (Zwolle).

Hear me, tweede deel waarin Conny Janssen Danst de stad als themagebruikt. Elf dansers dagen elkaar uit en duiken onder in de stad. Met medewerking van trompettist Eric Vloeimans en pianist Jeroen van Vliet. Vanavond inSchiedam (Fortis Theater), 5 en 6 maart in Rotterdamse Schouwburg, 8 maart in Emmen(De Muzeval), 9 maart in Amstelveen (Schouwburg).

The Four Seasons & The Emperor door de Shaolin Legend Group uitChina. Martial arts-voorstelling door boeddhistische monniken. Vanavond inIJsselstein (Fulcotheater), zaterdag in Purmerend (De Purmaryn), zondag in Sneek(Cinetheater), maandag in Drachten (De Lawei), 8 maart in Heerenveen (Posthuistheater),9 maart in Hoorn (Het Park). Zie ook: www.shaolinmonks.nl

Concave door Dansgroep Krisztina de Châtel. Drie mannen in twee grotemetalen bollen, waar drie vrouwen omheen dansen. Reprise. Vanavond t/m zaterdag inHaarlem (Toneelschuur), 9 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 16 t/m 19 maart in Amsterdam (Theater Bellevue).

Said and Done door Nederlands Dans Theater II met premières vanHenrique Rodovalho en Stephan Thoss, en de herneming van Said and Done van LightfootLéon. Vrijdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), zondag in Amsterdam(Stadsschouwburg), maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Rotterdamse Schouwburg,8 maart in Breda (Chassé Theater), 10 maart in Leeuwarden (De Harmonie).

Hollandse School, oud en nieuw werk uit de school van Van Manen, VanSchayk en Van Dantzig door Het Nationale Ballet. Vrijdag en zaterdag inMuziektheater, Amsterdam.

4x20 Waterproof, een vierluik van Scapino Ballet Rotterdam met werkenvan Amanda Miller, Nanine Linning, Georg Reischl en Ed Wubbe. Vanavond in Zwolle(Odeon), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 8 maart in Den Bosch (Theater a/dParade), 9 maart in Velsen (Stadsschouwburg).

Meer over