THEATER

Tournee..

Peter Pluymaekers regisseert de Nederlandse versie van de beroemde thriller The Mousetrap van Agatha Christie, die al bijna vijftig jaar in Londen wordt gespeeld. Met Rick Engelkes, Elle van Rijn, Isa Hoes en Ella Snoep e.a. Vrijdag t/m maandag in Zoetermeer (Stadstheater), 9 november in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Conijn van Olland is een Orkater-voorstelling door Beppe Costa, Geert Lageveen en Leopold Witte, in regie van Gijs de Lange. Over de allereerste koning van Holland, een gevoelige ziel die hardhandig op de troon werd gezet door zijn broer, keizer Napoleon. Vanavond en vrijdag in Groningen (Grand Theatre), zaterdag in Alkmaar (De Vest), 6 en 7 november in Utrecht (Stadsschouwburg), 9 t/m 11 november in Den Bosch (Theater Bis).

Het evangelie volgens Maria is een hedendaags mysteriespel van Rogier Schippers (tekst/regie), waarin Maria en Jozef na tweeduizend jaar terugblikken op de gebeurtenissen in het jaar nul. Door Productiehuis Brabant, met José Kuijpers, Michel van Dousselaere en Remco Melles. Vanavond en vrijdag in Tilburg (De Vorst), zaterdag in Groningen (Kruithuis), woensdag in Nuenen (Het Klooster), 9 en 10 november in Eindhoven (Plaza Futura).

De Kern speelt Victoria goes Wilde, waarin koningin Victoria een interessante ontmoeting heeft met dandy Oscar Wilde. Vrijdag in Zaandam (Zaantheater), zaterdag in Eersel (De Muzeval), 8 november in Gorinchem (Schouwburg), 9 en 10 november in Den Haag (De Regentes).

Sigrid Koetse neemt afscheid van Toneelgroep Amsterdam met de komedie Bernhard, die Gerardjan Rijnders speciaal voor haar schreef. Haar dochter Sjoera Retèl speelt haar dochter. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), vrijdag in Meppel (Ogterop), 6 en 7 november in Utrecht (Stadsschouwburg), 9 november in Amersfoort (De Flint).

Het Vervolg herneemt Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin, een bewerking en regie van Léon van der Sanden. Met Hans Trentelman als Franz Biberkopf, de Berlijnse arbeider die strijd levert tegen het noodlot. Vanavond in Sittard (Stadsschouwburg), vrijdag in Capelle a/d IJssel (Isalatheater), 7 november in Nieuwegein (De Kom), 8 november in Zutphen (De Hanzehof).

Het RO Theater herneemt Nacht asiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Over een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven en vagebonden, die leven in een kelder. Zaterdag in Haarlem (Stadsschouwburg), dinsdag in Roosendaal (De Kring), woensdag in Oss (De Lievekamp).

ELS Inc bewerkte 'Bakeliet' van Gerardjan Rijnders tot Savage Grace, een 'theatrale documentaire over noodlottige decadentie'. Over de ondergang van een schatrijke familie. Een regie van Arie de Mol. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Frascati), maandag in Maastricht (Toneelacademie), 14 november in Apeldoorn (Orpheus).

In Op = op spelen Kas & De Wolf een voormalig muzikaal duo dat elkaar na vijf jaar terugziet omdat ze aanmerking komen voor een prijs. Vanavond en vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 7 t/m 9 november in Leiden (LAK theater).

Patience is de innig geliefde dochter van twee moeders, die haar een ideale opvoeding willen geven. Independance speelt Patience, een idee, tekst en spel van Daphne de Winkel en Romana Vrede. Vanavond in Utrecht (Huis a/d Werf), 7 t/m 9 november in Amsterdam (Gasthuis), 23 november tot slot in Rotterdam (Venster/Lantaren).

Play Back, The Story of their Lifes is een voorstelling van Mug met de gouden tand, gemaakt door Ricky Koole en Marcel Musters. Ze vormen een muzikaal duo, met dien verstande dat zíj wil zingen en hij liever zwijgt. Vanavond en vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), zaterdag in Leiden (LAKtheater), zondag in Purmerend (De Verbeelding), 8 november in Enschede (Concordia).

Het RO Theater met De Wespenfabriek van Iain Banks. Met Steven van Watermeulen als het mismaakte 'rotjoch' Tom dat in zijn eigen fantasiewereld wreedheden verzint en uitvoert. Een regie van Guy Cassiers. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), maandag in Amsterdam (Theater Bellevue), dinsdag in Drachten (De Lawei), 9 november in Alkmaar (De Vest).

Familie is een tekst van Maria Goos voor Het Toneel Speelt, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Vader en moeder nodigen zoon en dochter en aanhang uit voor een weekje wintersport - het wordt een weekje met pijnlijke confrontaties. Met Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Peter Blok e.a. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), op 7 en 8 november in Gouda (Schouwburg), 9 november in Hoofddorp (De Meerse), 10 november in Schiedam (Theater a/d Schie).

Op bezoek bij meneer Green, met John Kraaijkamp als de nukkige meneer Green en Jasper Boeke als de homoseksuele yup, die de oude man uit zijn isolement moet halen. Vanavond en vrijdag in Rotterdam (Zuidpleintheater), zaterdag in Zutphen (Hanzehof), 7 en 8 november in Groningen (De Oosterpoort).

Vermoorde onschuld is een solo van Carola Arons (Hollandia) naar het boek van Karin Overmars. Over een meisje dat een treurige reis maakt langs familieleden, desolate hotelbars en feesten waar ze niemand kent. Vanavond in Maastricht (Toneelacademie), zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf), 14 november in Tilburg (Schouwburg).

Amsterdam

Mr. Smith is een voorstelling van Stichting Papa, die eerder 'Paard II' uitbracht. Met Dik Boutkan, Mirjam van Dam, Hilleke Ozinga, Mylene Verdurmen en Martin van Poppel. Vanavond (première) t/m 11 november in Frascati.

In Theater Frascati van 7 t/m 11 november een reprise van In het Groen van Lidy Six waarin vier 'hyperactieve' ouderen vertellen over hun verleden en over de Bijlmer nu.

Wim T. Schippers schreef de komedie Zonder Titel, die Titus Muizelaar regisseerde bij Toneelgroep Amsterdam. Tot en met 18 november in het Transformatorhuis.

De Trust met Jeff Koons van Rainald Goetz in regie van Theu Boermans. Vanavond t/m 11 november in het Trusttheater.

Haarlem

In de Toneelschuur op 7 en 8 november Sasja Danse, een bewerking van Tsjechovs 'Ivanov' door Jan Decorte & De Onderneming.

Rotterdam

Verhalen over liefde, vriendschap en jaloezie van Moravia, Giphart, Flaubert e.a. vormen de kern van de voorstelling Heart break Hotel die het Onafhankelijk Toneel maakte met elf jongeren van 16 tot 22 jaar, samen met Joke Tjalsma en Rutger Esajas. Plaats van handeling is een hotellounge waar mensen in en uit lopen, en blijven hangen. Van 3 november t/m 17 december - alleen op vrijdag en zaterdag om 20 uur en zondag om 15 uur.

Catherine ten Bruggencate en Esther Scheldwacht zetten het hoorspel 'The company of wolves' van Angela Carter en de roman 'The woman who walked into doors' van Roddy Doyle op eigenzinnige wijze naar hun hand in de voorstelling Roodkapje. Op 2, 3, 4, 9, 10 en 11 november in het RO Theater.

Meer over