THEATER

CRYPTOGRAM Het RO Theater neemt 'Cryptogram' van David Mamet in reprise, een voorstelling die een jaar geleden in de regie van Peter de Baan in première ging....

'Gras, een familieschets', vanaf vrijdag in De Engelenbak, Amsterdam. FOTO HELMUT SCHEUNER

THEATER

Tournee

De Engelse theateropleiding Lamda maakt een tournee met een muzikale bewerking van David Copperfield van Charles Dickens. Vrijdag in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), zondag in Amsterdam (Stadsschouwburg), maandag in Hilversum (Theater Gooiland), 15 januari in Alkmaar (de Vest).

Soms mis ik je, een tekst van Luc van Esch, won in '96 de Top Naeffprijs op het Internationale Theaterschoolfestival en maakt een tournee in de serie 'Nieuwe Theatermakers' van Muziek- en Theater Netwerk. Over twee mannen en hun verdriet, een pleidooi voor mannelijke kwetsbaarheid. Door Mathijs de Wit en Luc van Esch. Vanavond in Enschede (Concordia), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), dinsdag in Utrecht (Kikker), woensdag in Breda (Chassé Theater).

Facelift is de nieuwe komedie van Guus Vleugel over een drietal miljonairsvrouwen dat zich doodverveeld. Met Ingeborg Elzevier, Doris Baaten en Henriëtte Tol en Anne-Mieke Ruyten in de rol van huishoudster. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), dinsdag in Haarlem (Stadsschouwburg), woensdag in Gouda (Schouwburg). 'Christiaan Nortier heeft de voorstelling in vlot tempo en vaardig geregisseerd. Dat is ook weer zo'n dooddoener, 'vaardig geregisseerd', maar hoe noem je het anders als je Ingeborg Elzevier op klompen een leuk dansje laat doen?' (Hein Janssen)

Het hart is een eenzame jager door Bonheur is een toneelbewerking naar de gelijknamige roman van Carson McCullers. Het is een voorstelling over idealen. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 16 januari in Nijmegen (O'42), 20 t/m 31 januari in Amsterdam (Frascati).

De Soldaat Facteur en Rachel, een tekst van Arne Sierens, is door De Wetten van Kepler hernomen. Over de onmogelijke liefde tussen een postbode en de 17-jarige Rachel. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), 15 januari in Goes ('t Beest).

De aankoop van een wit schilderij is het breekijzer in een hechte vriendschap tussen drie mannen. Kunst is een komedie van Yasmina Reza door Theater Teneeter. Vrijdag in Rotterdam (Schouwburg), zondag in Harderwijk (Catharinakapel).

Karina Holla maakte een voorstelling over Buster Keaton, 'The Man Who Wouldn't Lie Down', gespeeld door Aleksandar Acev, Natasha Lushetich, Matthias Maat en Oerm Matern. Laatste voorstellingen: vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw) en tot slot zaterdag in Purmerend (De Verbeelding).

Carla Bakker regisseert Prefab bij Productiehuis Brabant, een tekst van Bart Meuleman. Over een pasgetrouwd stel en hun prefab huis, financiële onzekerheden en seksuele stoornissen. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Helmond (Het Speelhuis).

Anne Wil Blankers en Bram van der Vlugt spelen de hoofdrollen in Hooikoorts van Noel Coward. Een bohémien-achtig gezin ontvangt vier gasten in het familielandhuis. Een ontspannen weekend ontaardt in een typische Coward-chaos van misverstanden. Vanavond en vrijdag in Tiel (Agnietenhof), zaterdag in Lelystad (Agora), 13 en 14 januari in Leiden (Schouwburg).

Karst Woudstra regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Oscar Wilde's beroemde komedie Het belang van Ernst. Met Pleuni Touw als Lady Bracknell. Een 'hilarische, perfect gespeelde voorstelling', volgens Marijn van der Jagt. Vanavond in Purmerend (de Purmaryn), vrijdag in Middelburg (Stadsschouwburg), zaterdag in Leiden (Schouwburg), maandag in Oss (de Lievekamp), dinsdag in Brugge (Stadsschouwburg) en tot slot op 14 januari in Rotterdam (Theater Zuidplein).

Toneelgroep Dood Paard speelt Titus Andronicus van Shakespeare. Een veldheer keert terug van het slagveld en belandt in een verkiezingsstrijd die hem opnieuw onderuit haalt. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 13 januari in Arnhem (Schouwburg).

Trijntje Cornelis van Constantijn Huygens door Het Toneel Speelt. Een jonge, pas getrouwde schippersvrouw wordt in Antwerpen dronken gevoerd en raakt haar geld en kleren kwijt. Met Alice Reys, Pim Lambeau en Jules Croiset. Laatste voorstellingen: vrijdag in Gouda (Schouwburg) en zaterdag in Rijswijk (Schouwburg).

Na Ed Wubbe (Scapino Ballet) heeft nu ook Carina Molier een voorstelling gemaakt over het leven en werk van ex-Velvet Underground-zangeres Nico. De live-muziek in Chelsea Girl is van Dolf Planteijdt. Vrijdag in Utrecht (Tivoli, reserveren via Theater Kikker), 14 januari in Tilburg (Noorderligt), 15 januari in Haarlem (Patronaat).

Amsterdam

In opdracht van Theater De Engelenbak schreef en regisseerde Esgo Heil de tragikomedie Gras, een familieschets. Over drie generaties in een familie en hun geheimen, door zestien amateurspelers. Vrijdag try-out, zaterdag première, daarna t/m 31 januari in De Engelenbak.

Het Britse duo Gavin Robertson & Andy Taylor speelt Fantastical Voyage, een 'spannend en diepkomisch zee-avontuur' over twee onderzoekers die op de bodem van de zee Het Verdronken Rijk van Tyreme ontdekken. Daar ontmoeten ze de krankzinnige keizer Daryus. Van 13 t/m 17 januari in Theater Bellevue.

Jacob Derwig speelt Hamlet in de voorstelling van de Trust, geregisseerd door Theu Boermans. Met Anneke Blok als Gertrude en Haline Reijn als Ophelia. Tot en met 28 februari in het Trusttheater, Kloveniersburgwal 50. 'Hamlet van de Trust is niet zo overrompelend verclipt als de film Romeo + Juliet van Baz Luhrmann, maar is net zo fris en helder en zowel geschikt voor de klassieke Shakespeare-liefhebber als voor jongeren, die in deze Hamlet een lotgenoot zullen herkennen.' (Hein Janssen)

Arnhem

Chris Tieleman won met de monoloog De Pijn vorig jaar tijdens het Internationaal Theaterschool Festival de Philip Morris Scholarship als 'meest veelbelovende acteurstalent'. Ze speelt de tekst van Marguerite Duras opnieuw, in de regie van Anne Buurma, vanavond t/m zondag in de Schouwburg. Tournee tot eind februari.

Maastricht

Léon van der Sanden regisseert Nora van Ibsen bij Het Vervolg. Tot en met 17 januari in het eigen theater aan het Vrijthof.

Nijmegen

Twee 'geheugenbewaarders' sturen elkaar vijf jaar lang elke vijf dagen een brief over de vijf zintuigen. Dan ontmoeten ze elkaar en doen ze een verbijsterende ontdekking. Theater Adhoc (Jan van den Berg en Rien Stegman) speelt De schijnheiligen, t/m 11 januari in O'42.

Rotterdam

Heden Stad is een voorstelling van beeldend kunstenaar Herman Helle, theatervormgeefster Carolien Adriaansche en de actrices Pauline Kalker en Arlène Hoornweg (Toneelgroep Hotel Modern). Harriët van Reek schreef de tekst en Ruud van der Pluijm de muziek. Een wereldstad wordt gepresenteerd als een 'hutspot van personages, beelden en sferen'. Vanavond, vrijdag en zaterdag, 13 en 14 januari in Lantaren/Venster.

Vanaf deze week in de Schouwburg Ten Oorlog, de marathonvoorstelling die de Blauwe Maandag Compagnie van Shakespeare's koningsdrama's maakte in de briljante vertaling van Tom Lanoye. Vanavond en vrijdag nog het eerste deel, op 14, 15 en 16 januari deel twee en op 21, 22 en 23 januari het laatste deel. De marathons op 10, 17 en 24 januari zijn uitverkocht.

Utrecht

Theaterwerkplaats Ode brengt vier korte theatervoorstellingen op basis van het bijbelboek Hosea, het verhaal over een profeet die van God met een hoer moet trouwen. Het eerste en tweede deel van Vier keer Hosea zijn vanavond, vrijdag en zaterdag te zien in Huis aan de Werf; deel drie en vier op 15, 16 en 17 januari.

Westzaan

Bewegingstheater Bewth heeft een voorstelling gemaakt in de Zuidervermaning, een houten gebouw aan het Zuideinde in Westzaan. Tot en met 15 maart elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur, op de vrijdag om 13 en 15 uur. Reserveren noodzakelijk, tel. 020-6826650.

Meer over