THEATER

Tournee..

Keesen & Co spelen De schijn bedriegt van Thomas Bernhard. Vanavond t/m zaterdag (première) in Arnhem (Schouwburg), 21 t/m 25 september in Amsterdam (Frascati).

Een reprise van de Huis a/d Werftheaterproductie Todje door Harm van Geel en Co. Een tekst van Esther Pierik over een broer en een zus die naar een kleiner zusje verlangen en een meisje kidnappen. Vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Frascati), 24 en 25 september in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Een reprise van Desert door Bonheur (Annekee van Blokland, Ria Marks en Martin van Poppel). Een vrouw gaat op zoek naar haar verdwenen zus. Vrijdag en zaterdag in Theater Bonheur (Eendrachtsstraat 79/81), 22 september in Maastricht (Toneelacademie), 30 september in Den Haag (Theater a/h Spui).

Na een aantal voorstellingen op het theaterfestival in Edinburgh maakt het Zuidelijk Toneel een tournee met India Song, Ivo van Hove's interpretatie van het boek van Marguerite Duras met muziek van Harry de Wit. In de belangrijkste rollen Chris Nietvelt, Steven van Watermeulen en Bart Slegers. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), 17 en 18 september in Rotterdam (Schouwburg), 21 t/m 25 september in Gent (Minard), 28 september in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 29 en 30 september in Utrecht (Stadsschouwburg).

Firma Rieks Swarte en Toneelproducties brengen een remake van De vertellingen van 1001 nacht, een tekst van Niek Barendsen. Met medewerking van Elsje de Wijn, Ali Çifteci, Rieks Swarte e.a. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), dinsdag in Dordrecht (Kunstmin), 22 en 23 september in Arnhem (Schouwburg), 24 en 25 september in Leiden (LAKtheater).

De Paardenkathedraal neemt De Burgermansbruiloft van Brecht in reprise, die in regie van Dirk Tanghe een bonte avond is geworden waarin heel wat illusies aan diggelen gaan. Vanavond t/m 18 september in Utrecht (Stadsschouwburg), 22 september in Schiedam (Theater a/d Schie), 23 september in Veenendaal (De Lampegiet) en tot slot 25 september in Delft (De Veste).

De Verlossing van Hugo Claus door Het Toneel Speelt gaat over een Vlaams gezin dat gevangen zit binnen de muren van het huis, kleine lieden die een uitweg proberen te vinden waarbij heden en verleden, werkelijkheid en fantasie door elkaar lopen. Met Annet Nieuwenhuijzen, Anne-Wil Blankers, Will van Kralingen en Hans Croiset. Vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), vrijdag in Zutphen (De Hanzehof), 21 en 22 september in Gouda (Schouwburg).

Amsterdam

Vrijdag en zaterdag in De Brakke Grond April S.a.i.d., een project van de Vlaamse actrice Sara De Bos schere en de Nederlandse regisseur Jan Ritsema. Op heel persoonlijke wijze proberen ze hun ideeën te formuleren over de relatie tussen theater en maatschappij.

Globe Citizens Inc van toneelgroep Monk is geïnspireerd op een tv-documentaire over enkele bewoners van het KNSM-eiland die werk boven alles stellen. Een 'tragi-komische vertelling over deze nouvelle cuisine-bovenlaag'. Vanavond t/m zondag in het Gasthuis.

Na de serie 'fin de saison' brengen Maatschappij en Discordia 't Barre Land in Theater Frascati nu 'debut de saison', een mengeling van repertoirestukken en gastoptredens van Hollandia, De Trust, Bambie e.a. Vanavond en vrijdag onder meer 'Hedda Hedda' van Gerardjan Rijnders, vrijdag en zaterdag 'Kras' van Judith Herzberg, zaterdag 'De Hoeksteen' en dj Alec Smart ter afsluiting.

Na jaren van afwezigheid is het Footsbarn Travelling Theatre weer eens in Amsterdam. Op het terrein van de Westergasfabriek speelt het internationale gezelschap The Winter's Tale van Shakespeare (vanavond t/m zaterdagavond en zondagmiddag) en Don Juan van Molière (22 t/m 26 september).

Kooiboos is een lunchvoorstelling van Bouke Oldenhof door Wimie Wilhelm, Joep Onderdelinden en Nico de Vries. Over twee vrijgezelle broers, die na de dood van hun moeder hun leven drastisch zien veranderen. Vandaag t/m zondag in Theater Bellevue.

In het programma 'Mooi toneel weer!' presenteert Toneelgroep Amsterdam een aantal succesvolle voorstellingen uit het afgelopen seizoen. Van 18 t/m 23 september in de Stadsschouwburg Een ideale vrouw van Somerset Maugham met Marieke Heebink als Constance Middelton; van 7 t/m 11 oktober Angst en ellende in het rijk van Kok.

Den Haag

In Branoul vanavond t/m zaterdag Spreek slechts een woord, waarin regisseuse Nienke van Rooijakkers teksten van Pinter, Handke, Beckett, Mulisch en Van Ostaijen verwerkte.

Eindhoven

Een remake van de Spirograaf, een eindexamenvoorstelling van de toneelacademie Maastricht in regie van Jan van Opstal. Over een man die wanhopig probeert controle te houden op de dagelijke dingen en die de schoonheid van de wanorde niet ziet. Een bewegingsvoorstelling met dans, film, muziek en tekst. Vanavond (première), vrijdag, zaterdag en zondag in Plaza Futura.

Maastricht

Het Vervolg herneemt Cocu Magnifique van Fernand Crommelynck. Over een man die in zijn allesoverheersend jaloezie de liefde vernietigt. Met Geert Jan Romeijn en Mieneke Bakker. Van 21 t/m 30 september in het Derlon Theater. 'Zo groeit deze farce uit tot een voorstelling waar je niet omheen kan. Want uiteindelijk gaat het over de allesverwoestende twijfel die ieder van ons kan bespringen.' (Marian Buijs)

Rotterdam

Cilia Erens (voormalig Tender) maakte i.s.m. Willem Jan Otten een geluidswandeling, Transit, die zich afspeelt op en rond het Centraal Station in Rotterdam. Het vertrekpunt is de Schouwburg, op 16, 17, 18, 23, 24 en 25 september om 18.14 en 20.27 uur, op 19 en 26 september om 13.14 en 15.27 uur.

In Theater Lantaren/Venster nog t/m zondag een overzicht van theater, dans, nieuwe muziek en film uit Rotterdam, Rotterdams Fabrikaat.

Spoken/ balletje-balletje is een dubbelvoorstelling van MAP/theater i.s.m. het festival September in Rotterdam. In het eerste deel vertellen drie oudere mannen elkaar spookverhalen, het tweede deel is een bewerking van 'In de eenzaamheid van de katoenvelden' van Koltès, waarin de toevallige ontmoeting tussen een man en een vrouw verrassend verloopt. Regie van David Schwab. Vanavond t/m 19 september op locatie in de Witte de Withstraat. Informatie tel. 010-2440083.

Utrecht www.sandman.nl van de Utrechtse theatergroep The Lunatics ging in première op het Oerolfestival. Drie zandmannen in gevleugelde zandkarren met wapperende vlaggen gaan op het world wide web op zoek naar nachtbrakers. Vandaag, vrijdag en zaterdag is dit buitenspektakel te zien op het Neude. Aanvang om 21.30 uur. Kaartverkoop via de Stadsschouwburg.

In de Blauwe Zaal vanavond, vrijdag en zaterdag Kavafis, een voorstelling van Hein Kastelijn (tekst en regie) over de Griekse dichter door Luc Boyer.

Meer over