Theater

Julius Caesar van Shakespeare in een bewerking van Karina Kroft. Door Yana's huis, een nieuwe groep rond regisseur Kroft en dramaturg Martine van As....

De Po van Georges Feydeau gaat over de constipatie van het zoontje van een porseleinhandelaar. Een klucht door Theatergroep De Kale in regie van Victor van Swaay. Met Jérôme Reehuis, Elsje de Wijn e.a. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Weesp (City of Wesopa), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 26 oktober in Sittard (Stadsschouwburg).

Walvismuziek is gebaseerd op de roman She's come undone van Wally Lamb. Peter De Graef speelt een vrouw die een moeilijk leven heeft na een ongelukkige jeugd, maar kan blijven lachen. Een Toneelschuurproductie. Op 27 oktober in de Rotterdamse Schouwburg, 29 oktober in Groningen (Stadsschouwburg), 30 oktober in Purmerend (De Verbeelding), 10 november in Arnhem (Schouwburg).

Festival Cement in Den Bosch presenteert nog t/m 24 oktober meer dan 100 voorstellingen van jonge podiumkunstenaars onder wie Feico Sobel, Kees Roorda, Ivo van Megen, Madeleine Jutten-Matzer, Jeroen De Man en Jochen Stechman en Marina Kaptijn. In W2, Kruithuis, Artemis, Artis, op zolders en in huiskamers. Zie ook:

www.festivalcement.nl Cordoba!, een samenwerkingsverband tussen enkele toneelgroepen en productiebureau's, biedt komende dagen enkele voorstellingen, debatten, films en muziek in het O.T. Theater in Rotterdam. Vanavond t/m zondag met onder meer DitoDito, Noord Nederlands Toneel, Theater Artemis, Firma Rieks Swarte, het OT en Theatergroep Max. Van 27 t/m 31 oktober presenteert het festival zich in de Machinefabriek en het Grand Theatre in Groningen. Zie ook: www.cordobafestival.nl Met neergeslagen ogen is een Branoul Productie op basis van het gelijknamige boek van Tahar Ben Jelloun over een Marokkaans meisje in een wereldstad. Door Esma Abouzahra en Sabrina van Halderen. Regie: Manon Barthels. Vanavond t/m 6 november in Het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Vrijdag première.

Bezonken Rood van Jeroen Brouwers door Ro Theater, is een rouwzang op de gestorven moeder met herinneringen aan het Jappenkamp. Guy Cassiers regisseert Dirk Roofthooft. Tot en met 31 oktober in de Rotterdamse Schouwburg.

Paars is een voorstelling van Growing up in Public over de betekenis van paars, en niet alleen in de politiek. Een tekst van Don Duyns. Vanavond in Almere (De Roestbak), vrijdag in Alkmaar (Provadja), zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, 27 oktober in Wageningen (Junushoff), 28 oktober in Groningen (Kruithuis), 29 en 30 oktober in Haarlem (Toneelschuur), 5 noin Doetinchem (Gruitpoorttheater).

Smoeder, vertelvoorstelling door Maria Goos en Marcel Musters over hun (Brabantse) moeders. Vanavond t/m 24 oktober in Theater Bellevue, Amsterdam; 29 oktober in Arnhem (Schouwburg), 31 oktober in Purmerend (De Verbeelding), 8 november in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 10 en 11 november tot slot in Den Bosch (Verkadefabriek).

Shakespeare is dead – get over it door Keesen & Co is een tekst van Paul Pourveur over liefde, idealen, onmogelijkheden en toevalligheden. Een reprise. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (De Brakke Grond), 3 november in Barendrecht (Het Kruispunt), 4 november in Leeuwarden (De Harmonie).

Jozef in Egypte van Joost van den Vondel door Het Toneel Speelt, in regie van Hans Croiset. Met Carine Crutzen, Marisa van Eyle, Jaap Spijkers en Mohammed Azaay. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), 22 oktober in Laren (Singer Theater), 26 oktober in Goudse Schouwburg, 27 oktober in Emmen (De Muzeval), 28 oktober in Kampen (Stadsgehoorzaal), 30 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

Bambie 9 door mimetheatergroep Bambie is geïnspireerd op het boek De vrouw en de aap van Peter Høeg. Over de superintelligente mensaap, en over het dierlijke in de mens. Zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 28 t/m 30 oktober in Utrecht (Huis a/d Werf), 4 november in Nijmegen (Lux).

En toen waren er nog maar . . . door Thriller Theater, toneelbewerking van Tien kleine negertjes van Agatha Christie. Met o.a. Cas Enklaar, George van Houts & Tom de Ket. Regie: Mette Bouhuijs. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag in Rijsvember wijkse Schouwburg, zaterdag in Middelburg (Stadsschouwburg), 27 oktober in Hoogeveen (De Tamboer), 29 oktober in Emmeloord ('t Voorhuys), 30 oktober in Papendrecht (De Willem).

Keetje van Heilbron van Von Kleist door Toneelgroep Amsterdam. Gerardjan Rijnders bewerkte dit boosaardige sprookje over de liefde. Met Gunilla Verbeke in de titelrol. Op 25 oktober in Den Bosch (Theater a/d Parade), 26 oktober in Breda (Chassé Theater), 28 oktober in Amstelveen (Schouwburg), 30 oktober in Den Helder (De Kampanje), 2 t/m 6 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Een zomerdag van Jon Fosse. Een vrouw wordt verlaten door haar echtgenoot en ontdekt de waarde van de leegte. Olivier Provily regisseert o.a. Celia Nufaar en Thomas Oerlemans. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati), 26 oktober in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 27 oktober in Zwolle (Odeon), 28 oktober in Leiden (LAKtheater), 29 oktober in Den Bosch (Verkadefabriek), 30 oktober in Breda (Chassé Theater), 2 november in Groningen (Kruithuis), 3 november tot slot in Arnhem (Schouwburg).

Blauwbaard van Dea Loher door Atelier D. 'Een huiveringwekkend liefdessprookje'. Vertaling en regie: Annechien Koerselman. Van 21 t/m 24 oktober in Productiehuis Brabant in Den Bosch (Festival Cement), 27 en 28 oktober in Haarlem (Toneelschuur), 4 november in Almelo (Theaterhotel), 5 november in Arnhem (Schouwburg).

Niemandsland van Harold Pinter door Het Nationale Toneel, met Carol Linssen en Lou Landré. Een mysterieuze confrontatie tussen een gevierd schrijver en een literair schnabbelaar. Regie: Antoine Uitdehaag. Vanavond in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), vrijdag in Roosendaal (De Kring), 27 oktober in Zoetermeer (Stadstheater), 28 oktober in IJmuiden (Schouwburg Velsen), 29 oktober in Heerenveen (Posthuis Theater), 2 november in Apeldoorn (Orpheus), 3 november in Leidse Schouwburg, 5 november in Amstelveen (Schouwburg), 8 november in Eindhoven (Stadsschouwburg), 11 november in Hoorn (Het Park).

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Met Hans Kesting als de jaloerse Moorse krijgsheer en Karina Smulders als zijn tragische vrouw Desdemona. Regie: Ivo van Hove. Van 23 t/m 27 oktober in Amsterdam (Stadsschouwburg), 2 november in Goudse Schouwburg en tot slot 3 en 4 november in de Rotterdamse Schouwburg.

Meer over