THEATER

Tournee..

Den Uyl of De vaandragers van Don Duyns en Jan Pieter Koch door Growing Up in Public, vrijdag in Nijmegen (Poortgebouw), zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), 7 maart in Velp (Kunsthuis 13).

Bij afwezigheid van Dette Glashouwer maakten Peer van den Berg en Henk Zwart van Suver Nuver een voorstelling met twee mimestudenten, Cheryl Asruf en Reineke Jonker. Regie: Lidwien Roothaan. Troost, vanavond en vrijdag in Groningen (Grand Theatre), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 6 en 7 maart in Den Haag (Korzo).

Loes Luca en Jim van der Woude spelen Leunen, een Orkater-voorstelling over afhankelijkheid en verzet, zorgzaamheid en misbruik: hij is terminaal, zij verzorgt hem zo goed en kwaad als dat kan. Vanavond en vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 7 t/m 10 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

De Film is een productie van filmer Joost Rekveld, acteur Benjamin Verdonck en het muzieklaboratorium Veenstudio van Zuidelijk Toneel Hollandia. Een multidisciplinaire voorstelling over het mysterie van het leven. Vrijdag in Tilburg (De Vorst), zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), dinsdag in Maastricht (Toneelacademie), 8 en 9 maart in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot op 10 maart in Den Bosch (Theater Bis).

Locked-In is een co-productie van Het Huis van Bourgondië en de Vlaamse theatergroep De Queeste op basis van een tekst van Paul Pourveur. Over een jongen en een meisje die ontwaken uit een onbeweeglijke toestand. Op 7 maart in Groningen (Grand Theatre), 8 maart in Utrecht (Huis a/d Werf).

Anne-Wil Blankers speelt de alles overheersende moeder in Het Huis van Bernarda Alba van Lorca bij het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseerde voorts o.a. Pleuni Touw, Christine Ewert en Thekla Reuten. Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag in Heerenveen (Posthuis Theater), zaterdag in Hoorn (Het Park), maandag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 7 maart in Almere (De Metropole).

Hans Croiset regisseerde bij Het Toneel Speelt Vondels Lucifer. Met Paul Hoes, Rudolf Lucieer, Marcel Ott en veel jonge acteurs. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), 2 en 3 maart in Rotterdam (Schouwburg), 6 maart in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 7 maart in Gouda (Schouwburg).

Regisseur Johan Simons laat de hoofdpersoon in Woyzeck ronddartelen in een groot waterbassin waar hij wordt bestudeerd door wetenschappers. Een voorstelling van Zuidelijk Toneel Hollandia met Bert Luppes, Chris Nietvelt, Carola Arons, Fedja van Huêt e.a. Vanavond in Purmerend (De Purmaryn), 2 en 3 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), 7 maart in Roosendaal (De Kring), 8 maart in Nijmegen (Stadsschouwburg).

Frank Houtappels bewerkte Theo van Goghs film Blind date tot een toneelstuk. Liz Snoijink en Peter Tuinman spelen de twee geliefden die elkaar zijn kwijt geraakt maar elkaar niet willen loslaten. Vanavond in Spijkenisse (De Stoep), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 6 maart in Apeldoorn (Orpheus), 7 maart in Rijswijk (Schouwburg).

InDependance met Paters in Congo, een voorstelling van Guido Kleene en Hans Man in 't Veld over een missionaris in de binnenlanden van de Congo. Vanavond t/m zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 17 maart in Deventer (Bouwkunde).

Katelijne Damen speelt in Elizabeth en Essex de Engelse koningin Elizabeth I, die op latere leeftijd een verhouding begint met de jonge graaf van Essex (Peter Van den Eede). Een voorstelling van Cie. De Koe, vanavond in Utrecht (Huis a/d Werf), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 6 en 7 maart in Amsterdam (De Brakke Grond).

In Zussenhelft spelen Bodil de la Parra en Wimie Wilhem twee zusjes die ziekelijk afhankelijk van elkaar zijn. Een tekst van Bodil de la Parra. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), 2 en 3 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), 8 maart in Hoofddorp (Het Oude Raadhuis).

Blokhut is een familiedrama door Alex d'Electrique met Sam Bogaerts, Aat Ceelen, René van 't Hof e.a. Na de dood van hun moeder blijven de zoons en hun vader in verbijstering achter. Vanavond in Oss (De Groene Engel), vrijdag in Gouda (Schouwburg), zaterdag in Raalte (Hoftheater), 6 en 7 maart in Eindhoven (De Effenaar), 9 maart in Zoetermeer (Stadstheater).

De familievoorstelling van het RO Theater, 5000 Vingers, kwam tot stand i.s.m. Vis à Vis. Een jongetje wordt in zijn droom ontvoerd door zijn griezelige pianoleraar. Op 2 en 3 maart in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 7 en 8 maart in Alkmaar (De Vest).

Rond Haye van der Heyden ontstond drie jaar geleden het gezelschap Mussen & Zwanen: Hans Breetveld, Frédérique Huyds, Hymke de Vries en Eric Corton. Christiaan Nortier regisseert Van der Heydens derde 'black comedy' Eten & Dansen. Vanavond in Dronten (De Meerpaal), vrijdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), zaterdag in Veldhoven (De Schalm), 7 maart in Wassenaar (Warenar), 8 maart in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Moeders is een 'videovoorstelling' van en door Dik Boutkan, Martin van Poppel en Dik van Duin over de vermeende onmisbaarheid van moeders. Vanavond t/m 10 maart in Theater Frascati.

Na een reeks voorstellingen op het redactiekantoor van het Nieuwsblad van het Noorden en het theaterfestival Noorderzon is Onder mannen van het Noord Nederlands Toneel te zien als lunchpauzevoorstelling in Theater Bellevue. Vandaag t/m 11 maart om 12.30 uur.

Nog tot en met zaterdag in Theater Frascati toneelgezelschap Dood Paard met Stock. Vanavond 'Titus', naar Shakespeare, vrijdag en zaterdag 'Blaat' van Oscar van Woensel.

Arnhem

In de Eusebiuskerk vanavond t/m zaterdag de laatste voorstellingen van Koning Lear door Toneelgroep Oostpool, in regie van Rob Ligthert.

Haarlem

Ira Judkovskaja vertaalde Fantasieën van Farjatjev van Alla Sokolova, een tragikomedie over obsessies, illusies en de liefde. In deze Toneelschuurproductie regisseert Judkovskaja o.a. Elsje de Wijn, Olaf Pieters en Lidewij Benus. Vanavond t/m 8 maart in de Toneelschuur; zaterdag première.

Rotterdam

Paul de Leeuw is dit jaar gastprogrammeur van het oude Luxor Theater. Hij speelt daar zelf in Art, een komedie van Yasmina Reza over drie vrienden die ruzie krijgen over een modern schilderij dat een van hen heeft gekocht. Met Edwin de Vries en Hans Kesting als de twee andere vrienden. Alleen te zien in Luxor, vanavond t/m 1 juni; vrijdag première.

Annekee van Blokland bewerkte Cynthia Voigts boek A solitary blue tot een gelijknamige voorstelling bij Bonheur. Over een jongen die door zijn vader en moeder wordt afgewezen en op eigen benen leert staan. Laatste voorstellingen vanavond t/m zaterdag in Theater Bonheur, Eendrachtsstraat 79/81.

Meer over