Theater

Hedonism is een 'theatraal event' van Urban Myth, vrijdag en zaterdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waarin drie vrouwen en een dj een nacht lang worden gevolgd; op 7 november presenteert Urban Myth de solovoorstelling Lucifer door Jn Tjon A Fong....

De Po van Georges Feydeau gaat over de constipatie van het zoontje van een porseleinhandelaar. Een klucht door Theatergroep De Kale in regie van Victor van Swaay. Met Jme Reehuis, Elsje de Wijn e.a. Zondagmiddag in Rotterdam (Bibliotheektheater), 5 november in Assen (De Kolk), 8 november in IJmuiden (Thalia Theater), 11 november in Oosterhout (De Bussel).

Cordoba!, een samenwerkingsverband tussen enkele toneelgroepen en productiebureau's, biedt komende dagen voorstellingen, debatten, films en muziek in de Machinefabriek en het Grand Theatre in Groningen. Vanavond t/m zondag met onder meer DitoDito, Noord Nederlands Toneel, Theater Artemis, Firma Rieks Swarte, het OT en Theatergroep Max. Van 3 t/m 7 november presenteert het festival zich in De Balie, Theater Bellevue en De Krakeling in Amsterdam. Zie ook:

www.cordobafestival.nl Zonsopgangen boven zee van Jeroen Brouwers door Ro Theater in regie van Alize Zandwijk. Vanavond t/m 7 november in het Ro Theater in Rotterdam (www.rotheater.nl).

Bezonken Rood van Jeroen Brouwers door Ro Theater, is een rouwzang op de gestorven moeder met herinneringen aan het Jappenkamp. Guy Cassiers regisseert Dirk Roofthooft. Nog t/m 31 oktober in de Rotterdamse Schouwburg.

Smoeder, vertelvoorstelling door Maria Goos en Marcel Musters over hun (Brabantse) moeders. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zondag in Purmerend (De Verbeelding), dinsdag in Groningen (Grand Theatre, 3 t/m 6 november in Haarlem (Toneelschuur), 8 november in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 10 en 11 november in Den Bosch (Verkadefabriek), 13 november in Deventer (Bouwkunde).

Jozef in Egypte van Joost van den Vondel door Het Toneel Speelt, in regie van Hans Croiset. Met Carine Crutzen, Marisa van Eyle, Jaap Spijkers en Mohammed Azaay. Vanavond in Kampen (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 2 november in Roosendaal (De Kring), 3 november in Breda (Chassheater), 5 november in Enschede (Twentse Schouwburg).

De Tante van Charlie, klucht van Brandon Thomas. Een student verkleedt zich als de tante van een vriend en leidt diens familie om de tuin. Met Jon van Eerd. Zaterdag in Almere (De Metropole), 3 november in Zwijndrecht (De Uitstek), 4 november in Veenendaal (De Lampegiet), 5 november in IJsselstein (Fulcotheater), 6 november in Etten-Leur (De Nobelaer).

Blauwbaard van Dea Loher door Atelier D. 'Een huiveringwekkend liefdessprookje'. Vertaling en regie: Annechien Koerselman. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 4 november in Almelo (Theaterhotel), 5 november in Arnhem (Schouwburg).

Bambie 9 door mimetheatergroep Bambie is gepireerd op het boek De vrouw en de aap van Peter HOver de superintelligente mensaap, en over het dierlijke in de mens. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf), 4 november in Nijmegen (Lux).

Keetje van Heilbron van Von Kleist door Toneelgroep Amsterdam. Gerardjan Rijnders bewerkte dit boosaardige sprookje over de liefde. Met Gunilla Verbeke in de titelrol. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Den Helder (De Kampanje), 2 t/m 6 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Een zomerdag van Jon Fosse. Een vrouw wordt verlaten door haar echtgenoot en ontdekt de waarde van de leegte. Olivier Provily regisseert o.a. Celia Nufaar en Thomas Oerlemans. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Den Bosch (Verkadefabriek), zaterdag in Breda (Chassheater), 2 november in Groningen (Kruithuis), 3 november tot slot in Arnhem (Schouwburg).

Niemandsland van Harold Pinter door Het Nationale Toneel, met Carol Linssen en Lou LandrEen mysterieuze confrontatie tussen een gevierd schrijver en een literair schnabbelaar. Regie: Antoine Uitdehaag. Vanavond in IJmuiden (Schouwburg Velsen), vrijdag in Heerenveen (Posthuis Theater), 2 november in Apeldoorn (Orpheus), 3 november in Leidse Schouwburg, 5 november in Amstelveen (Schouwburg), 8 november in Eindhoven (Stadsschouwburg), 11 november in Hoorn (Het Park).

Spoken van Ibsen door De Paardenkathedraal. Regisseur Dirk Tanghe neemt het familiedrama over de getroebleerde relatie tussen een moeder en haar zoon adembenemend zuiver onder de loupe. Tot en met 6 november in het eigen theater in Utrecht (www.paardenkathedraal.nl).

Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler door de Vlaamse groep De Roovers. Over antisemitisme in het Wenen van rond 1900. Op 4 november in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 11 november in Utrecht (Kikker).

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Met Hans Kesting als de jaloerse Moorse krijgsheer en Karina Smulders als zijn tragische vrouw Desdemona. Regie: Ivo van Hove. Op 2 november in Goudse Schouwburg en tot slot 3 en 4 november in de Rotterdamse Schouwburg.

Meer over