Theater

De (Internationale) Keuze, t/m 21 september in de Rotterdamse Schouwburg met o.a. 'Blood Links', een diaperformance van de Chinees-Australische fotograaf/theatermaker William Yang (5 september), 'L....

Compagnie Dakar speelt in het parallelprogramma van het Theaterfestival drie stukken op een avond: Zoals de amoebe naar het Licht staart (1999), Paters in Congo (2001) en Jason's Zonen (2002). Op 10 september in Theater Bellevue in Amsterdam (op 7 en 8 september in Theater Provadja in Alkmaar).

Eierdans van Peer Wittenbols door Theatergroep Oostpool. Reprise van dit 'schrijnende, ontroerende en grappige familiedrama'. Op 6 en 7 september in Plaza Futura in Eindhoven.

Ubu van Alfred Jarry door Firma Rieks Swarte. 'Graaf u in , zet u schrap en hamster!' Een ruw plaatje uit de wereldgeschiedenis. Regie: Rieks Swarte. Tot en met 12 september in de Toneelschuur in Haarlem, première zaterdag; daarna tournee.

2x2=5, Dostojevski en meer, 't Barre Land bewerkte vier romans van Dostojevski en een hilarische satire van Boelgakov voor toneel en staat daarmee t/m 14 september in Theater Kikker in Utrecht. Op 10 september met 'Het ondergrondse' en 'Hondehart', op 11 september 'De zachtmoedige' (met vooraf een lezing door journalist en filosoof Antoine Verbij), 12 t/m 14 september 'Misdaad en straf'.

Utrecht Uitfeest, tachtig Utrechtse instellingen geven op 7 en 8 september een voorproefje van het komende seizoen. Opening zaterdag om 20 uur met een theatraal dansfeest 'Time Out!', daarna de Drijf In, de vertoning van de Nederlandse film 'All Stars' in de openlucht ; zondag om 11 uur het Oudegracht Opera Concert, vanaf 12 uur in Tivoli 't Hoogt, Kikker, de Paardenkathedraal, Centraal Museum, Vredenburg e.a. presentaties en optredens, om 17 uur ter afsluiting Uitgefeest! in de Winkel van Sinkel (www.uitfeest.nl).

Beneden de Rivieren van Ger Thijs door Het Toneel Speelt. 'Gloednieuw Nederlands toneel', gespeeld en geregisseerd door Hans Croiset en Ger Thijs. Over een vader die na zijn dood nog een goed gesprek met zijn familie heeft. Eindregie: Leonard Frank. Tot en met 15 september in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

De stad als podium, festival waarmee de Haarlemse podia zoals de Toneelschuur, Patronaat, Stadsschouwburg en het Concertgebouw het culturele seizoen openen. Voorstellingen van o.a. Rieks Swarte ('Ubu'), Opera Trionfo ('La Tragédie de Carmen') en een concert door de Beethoven Academie. Tot en met 15 september

(www.destadals podium.nl).

Reuring, cultureel festival in Purmerend, met op 6 en 7 september in het Leeghwaterpark 'Reuring in het park' met kinderacts (Wies Merkx, Samba Salad en Guixot de 8), jazz (Amina Figarova Band) en pop (Skik); op 8 september en 11 t/m 14 september 'Reuring in de Stad' in o.a. De Purmaryn, Kaasmarkt en Heerengracht met theater (o.a. Theatergroep Flint, Zuidelijk Toneel/Hollandia, Groen IJs, Gé Reinders en Johnny Melville), jazz (Drums United, Ninsk, Han Bennink (www.reuring.org).

Zeeland Nazomer Festival in de Abdij in Middelburg en andere locaties: met o.a. 'Coupure' van Heleen Verburg, de opera 'The Lighthouse' van Peter Maxwell Davies, en voorstellingen van Het Gevolg, Toneelgroep Ceremonia & Het muziek Lod. Verder veel muziek, beeldende kunst, literaire ontmoetingen en een kinderprogramma. Tot en met 9 september. Tel. 0118-659659

(www.nazomerfestival.nl).

Art van Yasmina Reza door Edwin de Vries, Hans Kesting en Paul de Leeuw. Hoe een schilderij een vriendschap onder druk kan zetten. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 9 en 10 september in Schouwburg Het Park in Hoorn.

Antigone van Anouilh door Theater Het Hof in regie van Wannie de Wijn. Vanavond t/m 14 september in Theater Het Hof, Arnhem.

Carmen door Toneelgroep Amsterdam, met muziek van Stef Kamil Carlens (Zita Swoon), en tekst van Oscar van Woensel. Gunilla Verbeke speelt de titelrol, Maarten Claeyssens en Jim de Groot dingen als Don José en Escamillo naar haar gunsten. Regie: Ivo van Hove. Op 10 en 11 september naar Stadsschouwburg Eindhoven.

De La Guarda, luchtspektakel van deze Argentijnse theatergroep. Tot en met 20 oktober in de Docklands, (voormalige NDSM-werf) in Amsterdam-Noord; di wo do om 20.30u, zo om 19u, vr za om 20u en 22.30u met een afterparty. Reserveren via 0900 300 5000 of www.reserveerlijn.nl.

Meer over