THEATER

Tournee..

Elmer Schönberger schreef Kwartetten, een 'muzikaal toneelstuk' voor Toneelgroep Amsterdam (Lineke Rijxman, Pierre Bokma, Hein van der Heijden en Fred Goessens) en het Mondriaan Kwartet. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), maandag in Rotterdam (Schouwburg), 3 t/m 6 november in Amsterdam (Transformatorhuis). 'Een dergelijke samenwerking tussen toneelspelers en muzikanten kan makkelijk resulteren in elitair kunsttoneel of geneuzel. Maar alles is perfect gedoseerd en in balans, zowel tekst en muziek als de aandacht voor het hogere en het triviale.' (Hein Janssen)

Jack Wouterse speelt de solo Keefman, een tekst van Jan Arends waarin een psychiatrisch patiënt een lange monoloog houdt tegen zijn psychiater. Alize Zandwijk regisseerde deze RO Theater-productie. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Rotterdam (Pier 80), zaterdagmiddag in Oud-Charlois, Rotterdam en 4 november in De Esch, eveneens in Rotterdam.

De Harries (v/h Kas & De Wolf) voeren simpele gesprekjes van huishoudelijke aard in Hygiëne. Vanavond t/m 30 oktober in Rotterdam (Schouwburg), dinsdag in Zwolle (Odeon).

Het Zuidelijk Toneel met India Song, naar het boek van Marguerite Duras met muziek van Harry de Wit. In de belangrijkste rollen Chris Nietvelt, Steven van Watermeulen en Bart Slegers. Vanavond in Oss (De Lievekamp), zaterdag in Hoorn (Het Park), 1 en 2 november in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 3 november in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Hildegard von Bingen, de voorstelling die Theatergroep De Kern vorig seizoen een nominatie voor de Toneel Publieksprijs opleverde, wordt nog tot eind december gespeeld. Vanavond in Dronten (De Meerpaal), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Culemborg (De Fransche School), dinsdag in Zwolle (Odeon), 3 en 4 november in Utrecht (Stadsschouwburg).

Paul Binnerts bewerkte en regisseerde Black Box van Amos Oz. Het verhaal speelt in Israël in 1976, waar een vrouw contact zoekt met haar ex, wat gevolgen heeft voor de relatie met haar huidige echtgenoot. Met Gijs Scholten van Aschat, Nelleke Zitman, Sabri Saad El Hamus e.a. Vanavond in Kampen (Stadsgehoorzaal), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Zutphen (De Hanzehof), 3 november in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 4 november in Zoetermeer (Stadstheater), 5 november in Leeuwarden (De Harmonie).

Wim Bouwens en Reinout Bussemaker van Keesen & Co spelen De schijn bedriegt van Thomas Bernhard. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 5 november in Alkmaar (Provadja).

De Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee regisseerde zelf zijn eerste toneelstuk The Zoo Story in een productie van Gislebert Thierens. Twee mannen op een bank in het park voeren een 'wonderlijk en intens' gesprek, dat heftig eindigt. Voor de pauze eerst Old Friends van Douglas Mitchell. Met Victor Löw en Leslie de Gruyter. Vanavond in Leiden (Schouwburg), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Zoetermeer (Stadstheater), woensdag in Haarlem (Stadsschouwburg), 4 november in Emmen (De Muzeval).

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de briljante geleerden Werner Heisenberg en Niels Bohr, die aan de wieg stonden van de atoombom. De één werkte voor de nazi's, de andere voor de geallieerden - zij spraken in '41 kort met elkaar. Wijzigde dit gesprek de wereldgeschiedenis? Door het Noord Nederlands Toneel, vanavond t/m 31 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 3 t/m 6 november in Leeuwarden (De Harmonie), 10 t/m 13 november in Haarlem (Toneelschuur).

Amsterdam

In Utopia, de nieuwe voorstelling van ELS Inc, geregisseerd door Arie de Mol, is iedereen op weg naar 'een plek, die de plek waar je nu bent moet doen vergeten'. Van 2 t/m 7 november in Theater Bellevue.

Carla Mulder en Maureen Teeuwen brengen een reprise van Onbewaakte overgang. Over vriendschap in het leven van twee vrouwen van zekere leeftijd. Van 2 t/m 13 november in Frascati.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg van 2 t/m 6 november het Piccolo Theater Dario Fo met een reprise van Lysistrata, een tekst van Aristophanes en op 7 november met Stukken van vrouwen van Dario Fo en Franca Rama.

De Vlaamse groep Wattnè? speelt Shit happens!: drie vrouwen 'slaan elkaar om de oren met hun nu eens totaal verzonnen, dan weer pijnlijke, realistische, maar altijd even van de pot gerukte verhalen'. Op 3 en 4 november in de Brakke Grond.

De Servische schrijfster Biljana Srbljanovic schreef Familiegeschiedenis Belgrado, dat Frans Strijards regisseert bij Art & Pro. Op een speelplaats spelen kinderen vader en moedertje, waarmee ze de chaotische wereld om zich heen imiteren. Vanavond t/m 30 oktober in het Rozentheater.

In Enigma Variaties van de Franse schrijver Eric-Emmanuel Schmitts praten twee mannen, gespeeld door Eric Schneider en Theo Pont, over de liefde en de schoonheid van het mysterie. Een regie van Peter Oosthoek. Van 2 t/m 7 november in het Nieuwe de la Martheater.

Den Bosch

Gesprekken met kinderen vormen de basis voor de gesprekken in de Hollandia-voorstelling Lena en Willem, gespeeld door Frieda Pittoors en Bert Luppes. Tot en met 5 november, steeds woensdag t/m zaterdag in de voormalige IVO/MAVO (verzamelen bij Theater Bis).

Den Haag

Aus Greidanus regisseerde De knecht van twee meesters bij Toneelgroep De Appel. In deze komedie van Carlo Goldoni speelt hij zelf de hoofdrol, de gewiekste knecht, die van meester naar meester holt. Tot en met 12 december in het Appeltheater.

Rutger Kroon speelt Helden zoals wij, een solo naar het gelijknamige boek van Thomas Brussig waarin de hoofdpersoon zo zijn eigen kijk heeft op de val van de Berlijnse Muur. Vanavond (première), vrijdag, zaterdag, 4 t/m 27 november in Theater Branoul.

Haarlem

Heart of Congo is een voorstelling van regisseur Guido Kleene, geïnspireerd op de roman 'Heart of Darkness' van Joseph Conrad. Twee jonge mannen en een vrouw maken een reis naar Congo, waar ze vooral zichzelf tegenkomen. Vanavond t/m 6 november in de Toneelschuur.

Rotterdam

Ger Beukenkamp schreef een toneelstuk naar aanleiding van de vernieling van twee schilderijen van Barnett Newman, Afraid of Red, Yellow and Blue. Het wordt gespeeld door Theatergroep Toetssteen in Museum Boijmans Van Beuningen, 3 t/m 6 november om 20 uur en 7 november om 13 uur (met aansluitend een debat).

Utrecht

Vleis en Bluumkes door Reinder, het gezelschap van Ine te Rietstap, gaat over gevoelens, acteren en jezelf zijn. Vrijdag en zaterdag om 22 uur in Huis a/d Werf.

Meer over