THEATER

Amsterdam..

Holland Festival: Mil quinientos metros sobre el nivel de Jack, een hyperrealistisch familiedrama van de Argentijn Federico León, dat zich afspeelt in de badkamer. Van 15 t/m 17 juni in Theater Bellevue.

Op 21 juni begint het Internationaal Theaterschool Festival dat in de Theaterschool, Kleine Komedie, Cosmic, De Engelenbak, Brakke Grond en Bellevue tien dagen lang voorstellingen presenteert van dans-, kleinkunst-, mime- en regie- en toneelstudenten uit Nederland, België, Finland, Frankrijk, Tsjechië, Schotland en de VS.

In Het Veemtheater vanavond t/m zondag, 22 t/m 25 juni Levend Wild met Jack, een regie van Maarten Lok. In dit 'bewegingsdrama' koesteren de personages Jack en de vrouwen Jackie, Jackie en Jackie hardnekkige primitieve angsten.

Voor de Holland Festival-productie Stalker van Toneelgroep Amsterdam werkte Gerardjan Rijnders samen met componist Harry de Wit en de choreografen Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard. Over de ongrijpbaarheid van het creatieve proces: 'achter de wand' is de kunstenaar aan het werk, 'voor de wand' wordt het resultaat langzaam zichtbaar. Een stalker, die binnendringt, zorgt voor een explosie van beelden en geluid. Op 15 en 16 juni in de Stadsschouw-rg.

Op de Transformatorzolder van de Westergasfabriek ROB (with a little help from my friends) door Dood Paard & Nieuw West, een tekst van De Graaf en Van Woensel. Vanavond, vrijdag en zaterdag om 21 uur.

In Reünie spelen Annet Malherbe, Jacqueline Blom, Truus te Selle, Marlies Heuer en Ria Eimers de vrouwen van de voetballers Cruijff, Neeskens, Suurbier, Rijsbergen en Van de Kerkhof. Met zijn vijven kijken ze terug op de desastreuze WK-finale van 1974, waarvan het trauma na vijfentwintig jaar nog steeds voelbaar is. Vanavond t/m 29 juni in Nieuwe de la Mar Theater. Aanvang om 19 uur.

Haarlem

Het Onafhankelijk Toneel speelt Het Ongeluk (Camus déjà vu) van Erik-Ward Geerlings. Over Camus en Sartre, de liefde en het leven. Met José Kuijpers, Paul R. Kooij, Dimme Treurniet en Romana Vrede. Vanavond t/m 24 juni in de Toneelschuur.

In het Oliehuis van de Lichtfabriek aan de Minckelersweg, speelt theatergroep De Schiettent vanavond t/m 30 juni Medea, in regie van Maaike van Langen. Met levende muziek. Informatie tel. 023-5400345.

Utrecht

In het Akademietheater van 20 t/m 24 juni de Utrechtse Acteursopleiding met Allegro Barbaro in regie van Frans Strijards.

Walker door Tg De Maan is een voorstelling over 'harde kerels met zachte dromen', geïnspireerd op de film 'Point Blank' met Lee Marvin en Angie Dickinson, en gespeeld in De Brandweerkazerne (Ganzenmarkt), 'een plek waar sinds jaar en dag moed werd verzameld, ingescheept en weer afgelegd'. Vanavond t/m 18 juni.

De Paardenkathedraal speelt Hartstikke Tsjechov!, eenakters van Tsjechov, gecombineerd met flarden monoloog, korte verhalen en Russische liederen. Vanavond t/m 24 juni in het theater in de Veeartsenijstraat.

Zundert

In het Brabantse Zundert is een replica van Shakespeare's Globe Theatre gebouwd als tijdelijk theater voor het Shakespearement (t/m 2 juli). Amateurs en professionals storten zich op Shakespeare's Macbeth, Hamlet, King Lear, De Getemde Feeks, er is dans, mime en film, ook zijn er kindervoorstellingen en concerten. Ter afsluiting zullen alle 152 liefdesgedichten van de Engelse bard worden voorgelezen. Informatie tel. 076-5971999.

Meer over