THEATER

Tournee..

Na een aantal voorstellingen op het theaterfestival in Edinburgh maakt het Zuidelijk Toneel een tournee met India Song, Ivo van Hove's interpretatie van het boek van Marguerite Duras met muziek van Harry de Wit. In de belangrijkste rollen Chris Nietvelt, Steven van Watermeulen en Bart Slegers. Op 14, 15 en 16 september in Eindhoven (Stadsschouwburg), 17 en 18 september in Rotterdam (Schouwburg).

De Paardenkathedraal neemt De Burgermansbruiloft van Brecht in reprise, die in regie van Dirk Tanghe een bonte avond is geworden waarin heel wat illusies aan diggelen gaan. Dinsdag in de Rotterdamse Schouwburg, 15 t/m 18 september in Utrecht (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Op het Theaterfestival vanavond De Tijd met Pereira verklaart (Bellevue), vanavond en vrijdag het Zuidelijk Toneel met Romeo en Julia (Stadsschouwburg), vrijdag en zaterdag Josse de Pauw/Kaaitheater met Weg (Bellevue), vanavond t/m zaterdag Dood Paard met Blaat (De Balie). De 'reisvoorstelling' De woudduivel door Onafhankelijk Toneel in Rotterdam (10, 11 en 12 september) is uitverkocht. In Paradiso zondag de feestelijke slotavond van het festival met de prijsuitreikingen, toneelfragmenten en het nachtprogramma Bassline met bands, een 'jazzysoullounge' en dj's.

Rick Engelkes en Vera Mann maken een tweede tournee met de relatiekomedie Twee op de wip. Vanavond t/m 18 september in Nieuwe de la Martheater.

Na jaren van afwezigheid is het Footsbarn Travelling Theatre weereens in Amsterdam. Op het terrein van de Westergasfabriek speelt het internationale gezelschap The Winter's Tale van Shakespeare (vanavond t/m zondag en 15 t/m 19 september) en Don Juan van Molière (22 t/m 26 september).

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg van 14 t/m 16 september Stichting Loods met de Turkstalige voorstelling Paradigma en de Nederlandstalige monoloog Aantekeningen uit het Ondergrondse, naar een roman van Dostojewski.

Kooiboos is een lunchvoorstelling van Bouke Oldenhof door Wimie Wilhelm, Joep Onderdelinden en Nico de Vries. Over twee vrijgezelle broers, die na de dood van hun moeder hun leven drastisch zien veranderen. Van 14 t/m 19 september in Theater Bellevue.

In Het Veem Theater vanavond, vrijdag en zaterdag om 21 uur en zondag om 16 uur Dik Boutkan en Martin van Poppel met Publiek, wie bent U, waarin het publiek 'niet mee mag doen maar wel de hoofdrol speelt'.

In het programma 'Mooi toneel weer!' presenteert Toneelgroep Amsterdam een aantal succesvolle voorstellingen uit het afgelopen seizoen. Vanavond t/m zaterdag in het Transformatorhuis Bakchanten van Euripides in regie van Jürgen Gosch; van 18 t/m 23 september in de Stadsschouwburg Een ideale vrouw van Somerset Maugham met een onvergetelijke Marieke Heebink als de onweerstaanbare Constance Middelton (Theo d'Or 1999).

In het Trusttheater een reprise van Adel Blank, een voorstelling door De Trust en Orkater. Met Sylvia Poorta, Jacob Derwig, Annet Malherbe en anderen. Porgy Franssen vervangt Peter Blok in zijn rol als hond. De reeks voorstellingen is ingekort en loopt nu t/m 23 september.

Den Haag

In Wild Grrrl, een tekst van de jonge Engelse schrijfster Rebecca Prichard, kijken twee jonge vrouwen van begin twintig terug op hun wilde jaren als zestienjarige. Als lid van een posse, een meidenbende, kwamen ze ernstig in de problemen. Door Moniek Hoogmoed en Ricky Kool, geregisseerd door Peter Pluymaekers. Vrijdag première in Theater a/h Spui.

Haarlem

Firma Rieks Swarte en Toneelproducties brengen een remake van De vertellingen van 1001 nacht, een tekst van Niek Barendsen. Met medewerking van Elsje de Wijn, Ali Çifteci, Rieks Swarte e.a. Vrijdag t/m 18 september in de Toneelschuur.

Rotterdam

Zaterdag presenteren alle Rotterdamse kunstinstellingen zich tijdens de R'Uitmarkt 1999. De informatietenten staan op de Mauritsweg. Op het Eendrachtsplein staat een meezingpodium en in de verschillende zalen en theaters zijn korte voorstellingen. Ook de musea houden open huis. De grote afsluiting is 's avonds op het Schouwburgplein.

Theater Lantaren/Venster ruimt een volle week in voor een overzicht van theater, dans, nieuwe muziek en film uit Rotterdam, Rotterdams Fabrikaat (12 t/m 19 september).

De Keuze van de Schouwburg presenteert vanavond in de Grote Zaal het RO Theater met De moed om te doden, maandag in de Grote Zaal Iets op Bach door Les Ballets C. de la B. en in de Kleine Zaal, maandag en dinsdag, Rotjoch door Toneelschuur Producties. Dinsdag in de Grote Zaal De Burgermansbruiloft door de Paardenkathedraal en woensdag De Bitterzoet door Hollandia. In de Krijn Boon Studio's vrijdag en zaterdag Nultwintig met Rap Trap, 13 en 14 september Gorilla meets Bambie door Lieber Gorilla en Bambie.

Spoken/ balletje-balletje is een dubbelvoorstelling van MAP/theater i.s.m. het festival September in Rotterdam. In het eerste deel vertellen drie oudere mannen elkaar spookverhalen, het tweede deel is een bewerking van 'In de eenzaamheid van de katoenvelden' van Koltès, waarin de toevallige ontmoeting tussen een man en een vrouw verrassend verloopt. Een regie van David Schwab. Vanavond (try-out), vrijdag (première), 11, 12, 15 t/m 19 september op locatie in de Witte de Withstraat. Informatie tel. 010-2440083.

Scheveningen

Bewegingstheater Bewth maakte een voorstelling in het museum Beelden aan Zee, dat in een duin rondom het Paviljoen De Witte aan de Boulevard is gebouwd. Tot en met 26 september om 17.30 uur en 19.15 uur. Informatie tel. 020-6826650 (10-14 uur).

Utrecht

In de Blauwe Zaal van 15 t/m 18 september Kavafis, een voorstelling over de Griekse dichter van Hein Kastelijn (tekst en regie) door Luc Boyer.

Meer over