THEATER

Tournee..

Jeroen van den Berg regisseerde Het Verjaardagsfeest van Pinter bij Theater van het Oosten. Met Sacha Bulthuis, Kees Coolen e.a. Vanavond in Haarlem (Stadsschouwburg), 19, 20 en 21 maart in Arnhem (Schouwburg), 23 maart in Lochem (Schouwburg), 24 maart in Hoorn (Het Park), 27 maart in Heerenveen (Posthuis).

Voor het RO Theater bewerkten Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar Tolstoj's Anna Karenina tot een vier uur durend toneelstuk. In de titelrol Catherine ten Bruggencate, Guy Cassiers regisseerde. Zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 26 maart in Alkmaar (de Vest), 31 maart en 1 april in Haarlem (Stadsschouwburg) - let op afwijkende aanvangstijden! 'Maar als vanzelf gaat de aandacht toch uit naar Anna, naar Catherine ten Bruggencate, die van haar meteen een klassiek toneelpersonage maakt. (...) Ze maakt van Anna geen slachtoffer, maar eerder een psychologische studie.' (Hein Janssen)

Voor De kale huurder nam Suver Nuver de film 'The Trial' van Orson Welles als uitgangspunt, die is gemaakt naar Kafka's 'Het Proces'. Een voorstelling over schuldig voelen, schuldig zijn, schuldig gemaakt worden. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), 19 en 20 maart in Groningen (Grand Theatre), 23 en 24 maart in Utrecht (Huis a/d Werf), 25 en 26 maart in Leiden (LAKtheater), 31 maart in Arnhem (Schouwburg).

Figuranten van Arnon Grunberg gaat over een groep mensen in een restaurant die het leven wil ontvluchten. Judith de Rijke regisseerde Els Ingeborg Smits, Theo Pont, Alice Reys e.a. Zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), woensdag in Zoetermeer (Stadstheater), 25 maart in Zaandam (Zaantheater), 26 maart in Breda (Chassé Theater). 'Het sterke acteren en de soms erg grappige dialogen kunnen echter niet verbloemen dat er van enig verhaal of ontwikkeling in de karakters in deze toneel-Figuranten geen sprake is.' (HJ)

Het Nationale Toneel met Hamlet van Shakespeare, vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), 23 maart in Leeuwarden (De Harmonie), 24 maart in Drachten (de Lawei), 25 en 26 maart in Groningen (Stadsschouwburg). 'Hoe fraai en vindingrijk de mise-en-scène ook is, de troef van deze voorstelling is Gijs Scholten van Aschat. Hij zet een diep wanhopige Hamlet neer. (. . .) En zonder voorbehoud voel je met hem mee.' (Marian Buijs)

Na Jeroen Krabbé en Willeke Alberti, en het duo Hugo Metsers en Pleuni Touw, maken nu Rick Engelkes en Vera Mann een tournee met Twee op de wip. Dick Hauser regisseerde deze 'relatiekomedie' over twee dertigers die elkaar en zichzelf proberen te leren kennen. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), zaterdag in Almelo (Theaterhotel), maandag in Bussum ('t Spant), dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg), woensdag in Winschoten (de Klinker). 'Het zinderende spel van Mann, de brutale tekst van Van Doesburgh de snelle montage van regisseur Dick Hauser, de hartverscheurende popmuziek bij iedere scènewisseling. Het is voldoende om ook de toeschouwers die geen fan zijn van Rick Engelkes naar huis te sturen met een brok in de keel over het menselijke onvermogen.' (Marijn van der Jagt)

Toneelgroep Amsterdam speelt Oom Wanja van Tsjechov in regie van Titus Muizelaar. Met Pierre Bokma in de titelrol, voorts Lineke Rijxman, Hans Kesting, Hugo Koolschijn en Janni Goslinga. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 17 april tot slot in Leeuwarden (de Harmonie).

Rob de Graaf schreef Mission Impossible, een tekst over 'structuur en wanorde, muziek en ander geluid, compositie en muzikaliteit'. Een voorstelling van Dood Paard, met medewerking van de Engelse dj Steve Green. Op 23 en 24 maart in de Rotterdamse Schouwburg, 27 maart in Den Haag (Korzo), 31 maart en 1 april in Utrecht (Theater a/d Werf).

In De Dresser spelen Porgy Franssen en Hans Dagelet een oude Shakespaere-acteur en zijn kleder, op tournee in de Engelse provincie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), zaterdag in Veenendaal (De Lampegiet), dinsdag in Emmen (de Muzeval), woensdag in Almere (Metropole), 25 maart in Assen (de Kolk).

Amsterdam

De eerste striptease-act in Parijs, ruim honderd jaar geleden, was getiteld Le Coucher d'Yvette. Paul Pourveur schreef een drieluik onder die titel waarin lingerie, en met name de beha, een belangrijke rol speelt. Willibrord Keesen regisseerde het stuk bij Keesen & Co. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in De Brakke Grond.

In De wedergeboorte van Uriël da Costa raken twee jongens en een meisje in de ban van de ideeën van een joodse filosoof uit de 17de eeuw openlijk uitkwam over zijn twijfel aan een leven na de dood. Een tekst en regie van Ronen Abas. Vanavond t/m 28 maart in De Balie.

Op 23 en 24 maart in Theater Bellevue Een onderwereldse glimlach van Lars Norén door het Vlaamse gezelschap Drie Vingers. Een regie van Katelijne Damen. Een danseres ontdekt dat haar man tijdens haar afwezigheid - ze was drie maanden opgenomen in een inrichting - een relatie is begonnen met haar zusje.

Zero Tolerance van Les Enfants Terribles gaat over een man, besmet met het hiv-virus, die tijdens een vakantie in Afrika de dood voor ogen krijgt. Een solo door Erwin Kokkelkoren. Vanavond t/m zondag in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg. Van 23 t/m 28 maart in de Bovenzaal One Way Ticket waarin de Engelse actrice Debby Mulholland een monoloog houdt over vluchten in de vele betekenissen van het woord.

De Trust speelt opnieuw Rouwklacht van Wallace Shawn, waarin het failliet wordt afgekondigd van de literatuur en het toneel, speelgoed van een zelfgenoegzame elite. Met Jappe Claes, Marisa van Eyle en Ton Kuyl. Vanavond t/m 20 maart om 20 uur in het nabijgelegen Perdu. Reserveren via Trusttheater.

Arnhem

Wegens succes brengen InDependance en Art & Pro een reprise van Hitchcock's Driesprong, een tekst en regie van Frans Strijards. Op een familiereünie, in een afgelegen huis op een bergtop, worden rekeningen vereffend en volgen de misverstanden elkaar snel op. Van 23 tot en met 27 maart in de Schouwburg.

Den Haag

Theatergroep De Federatie en het Nationale Toneel brengen Tweeduister, een tekst van Peer Wittenbols op basis van een Griekse mythe over de liefde tussen Admetus en Alkestis. Hij maakte een klassieke liefdesgeschiedenis tot een eigentijds familiedrama. Met o.a. Hans Hoes, Trudy de Jong en Monic Hendrickx. In De Regentes, t/m 11 april.

Toneelgroep De Appel speelt Na de repetitie van Ingmar Bergman in een regie van Aram Adriaanse. Met Eric Schneider als de oudere regisseur die na een repetitie in gesprek raakt met een jonge actrice en haar moeder, ooit een grote ster. Tot en met 11 april in het Appeltheater.

Maastricht

Maaike van Langen regisseerde bij Het Huis van Bourgondië een tekst van Rick Schoonenberg, Moordmeiden. Drie vrouwen spreken af in een lege fabriekshal. 'Wie moet er dood?' Een voorstelling op locatie: men dient zich om 20.30 uur te verzamelen op het adres Hoogfrankrijk 27. Vanavond, vrijdag (première), 20, 25 t/m 27 maart, 2, 3, 6 t/m 10 april.

Utrecht

Esther is een solo door Esther Snelder, 'een ontroerend portret van een koningin in wording', geregisseerd door Ine Rietstap. De bezoeker voelt zich op een verjaardagsfeestje, waar 'Esther' zich geen raad weet met de belangstelling. Wie een cadeautje meeneemt, krijgt korting bij de kassa. Vanavond (première) t/m 27 maart om 19.30 uur.

Meer over