THEATER

De Paardenkathedraal brengt in de regie van Dirk Tanghe een bewerking van Brechts 'Burgermansbruiloft', De Bruiloft. Op 9 december in Groningen, op 10 december in Meppel, op 11 december in Leeuwarden, op 12 december in Drachten....

Tournee

Willibrord Keesen regisseert Sam Bogaerts, Monique Kuijpers, Tine Joustra en Ruud van der Pluijm in Eco-Romance, een tekst van Paul Pourveur. De confrontatie tussen een man en een vrouw die elkaar eens liefhadden. Een productie van de Stichting Keesen & Co. Vanavond in Tilburg (De Vorst), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura).

De Bitterzoet door Hollandia en Antigone is een tekst van Dennis Potter over de familie Broex, die zwaar lijdt onder de toestand van dochter Carrie die na een zwaar ongeluk leeft als een plant. Dan is er opeens een jongeman die zich als redder aanbiedt. Gespeeld door Frieda Pittoors, Fedja van Huet en Bert Luppes. Vanavond en vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg, op 7 en 8 december in Wevelgem (Guldenberg), op 9 en 10 december in Den Haag (Theater a/h Spui). 'Het regieduo Johan Simons/ Paul Koek heeft de spelers tot een overdreven, bijna karikaturale wijze van acteren aangezet en dat werkt hier fabuleus. (...) Al met al is De Bitterzoet de beste voorstelling van dit tot nu toe matige seizoen.' (Hein Janssen)

Twee vrouwen in de lobby van een hotel, waar ze tot rust hopen te komen. Wie is de jager, wie de prooi? Karina Holla en Barbara Duijfjes spelen De Scrupuleuzen, vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (De Brakke Grond), op 11 december in Deventer (Theater Bouwkunde), op 12 december in Zoetermeer (Stadstheater).

In regie van Ignace Cornelissen speelt Het Gevolg Een Poppenhuis van Ibsen in een 'aangescherpte bewerking'. Maandag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), dinsdag in Breda (Chassé Theater) en tot slot op 23 december in Arnhem (Stadsschouwburg).

%%Agaath Witteman regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Eugene O'Neills Rouw past Elektra, in een vertaling van Ger Thijs. Een Griekse tragedie in het Amerika van vlak na de Burgeroorlog. Met Marie-Louise Stheins, Josée Ruiter, Carol van Herwijnen e.a. Vanavond in Venlo (De Maaspoort), vrijdag in Lochem (Schouwburg). 'De combinatie van Ruiter en Stheins als moeder en dochter bitch levert spetterend theater op.' (Marijn van der Jagt)

Peter Pluymaekers regisseerde Trainspotting, Irvine Welsh' hartenkreet over de jeugd zonder toekomst in de ranzige buurten van de grote stad, bewerkt door Harry Gibson. Met Daniël Boissevain, Roef Ragas, Tjitske Reidinga en Ad Knippels. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), op 8 december in Amstelveen (Cultureel Centrum), op 11 en 12 december in Rotterdam (Lantaren/Venster). 'Bezorgde ouders krijgen het de komende tijd moeilijk want na het boek en de film is er nu ook Trainspotting - de voorstelling. En dat kan wel eens de jongerenhit van het seizoen worden.' (Marijn van der Jagt).

Ivar van Urk regisseerde Oom Wanja van Tsjechov bij Fact. 'Het grote gala van de gemiste kansen', volgens Van Urk. Met Annelies van der Bie, Truus Dekker, Joop Doderer, Maarten Wansink e.a. Vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg), op donderdag 10 december in Haarlem (Toneelschuur).

Amsterdam

Dood Paard presenteert Blaat, een nieuw stuk van Oscar van Woensel (i.s.m. Manja Topper en Kuno Bakker). 'Tien delen, tien locaties, vele personages in een carrousel van verwikkelingen.' Première vrijdag in Frascati, daar t/m 12 december.

Closer van de jonge Britse auteur Patrick Marber door Toneelgroep Amsterdam in de regie van Marc Nelissen en Gijs de Lange. Over drie dolende dertigers en een stripteasedanseres. Tot en met 12 december in Theater Bellevue. 'Vaardig geschreven is het allemaal wel, en vlot geregisseerd ook, in een ingenieus decor vol schuivende panelen (...) Closer is ondanks alle stoere taal een in-burgerlijke komedie, en schrikbarend leeg.' (HJ)

Een nieuwe versie van Bérénice van Racine door het Zuidelijk Toneel. Regisseur Pierre Audi legde het accent op de mis-en-scène. 'Al die schoonheid blijft bloedeloos. In het zoeken naar de juiste vorm lijkt de passie verloren te zijn gegaan, terwijl het Racine daar toch om was begonnen.' (Marian Buijs) Van 8 t/m 12 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Tot en met 26 december speelt Toneelgroep Amsterdam in het Transformatorhuis in de regie van Jürgen Gosch Bakchanten van Euripides. 'Gosch' strakke, gestileerde vorm geeft de mythische vertelling een heel eigen, beeldend karakter.' (Marian Buijs)

Stil spel is een toneelstuk in vijf bedrijven met vijf personages van Erwin Kokkelhoren, dat Les Enfants Terribles brengt in regie van Bert Oele. Over vijf vrienden op zoek naar geluk. Vanavond t/m 6 december in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Golfbrakers van Art & Pro is een tekst en regie van Frans Strijards over een groep vrienden en 'de onverzettelijke vindingrijkheid waarmee overleven gepaard gaat'. Met Gusta Geleijnse, Titus Muizelaar, Betty Schuurman e.a. Vanavond t/m 12 december in het Rozentheater.

Arnhem

Paul Feld schreef en regisseerde Zandkoorts bij Growing up in Public. Hij baseerde zich op het leven van Alexandrine Tinne, een avontuurlijke Haagse juffrouw uit de negentiende eeuw die vele reizen maakte. Vanavond t/m 5 december in de Schouwburg.

Den Haag

Carol Linssen bewerkte een novelle van Nicolaj Ljeskov, De Lady Macbeth uit het district Mtsensk. Twee vrouwen en een man kwellen zichzelf en elkaar - hun leven is een hel. Tot en met 27 december in de kleine zaal van het Appeltheater. In diezelfde periode speelt De Appel in de grote zaal Rudi van Dantzigs Toen gij naakt en bloot waart.

Groningen

Bewegingstheater Bewth heeft een voorstelling gemaakt in het paviljoen Coop Himmelb(l)au van het Groninger Museum. Coop in beweging, t/m 6 december elke vrijdag, zaterdag en zondag om 12 en 14 uur.

Maastricht

Burgtheater Wenen speelt eenmalig 'Publikumsbeschimpfung' van Peter Handke, op 4 december in het Theater a/h Vrijthof, in het kader van de Europese Regisseurs Conferentie die daar van 2 t/m 6 december gehouden wordt. Verder zijn er vrijdag voorstellingen in de Toneelacademie van Huis aan de Amstel ('Bijna was ik goed', vrijdag om 13.30 uur), De Federatie (een bloemlezing uit verschillende voorstellingen van De Federatie met teksten van Peer Wittenbols, 15 uur); zaterdag De drie mannen van Ypsilanti (14.30 uur), Voices van Jeroen Willems (21 uur). Informatie: 043-3505555.

Rotterdam

Het RO Theater speelt Nachtasiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven, helers en zwervers zoekt in een kelder vergetelheid in de drank. Voorstellingen uitsluitend in het RO Theater, vanavond t/m 18 december.

Meer over