THEATER

Amsterdam..

Guus Pengel schreef Follow The Leader?, dat is geïnspireerd op de politieke ontwikkelingen in Suriname. Over een machtsstrijd tussen De Baas en Baalman. Vanavond t/m 6 juni in Theater Cosmic.

Op de Transformatorzolder van de Westergasfabriek presenteren Maatschappij Discordia en 't Barre Land van 8 juni t/m 18 juli een fin de saison-programma onder het motto 'The way of the world'. Met repertoirestukken van de twee genoemde groepen en gastoptredens van onder meer Dood Paard, De Roovers, TG Monk, TG Stan en De Tijd. Soms zijn er bands of dj's op het bal na.

Brak van Frouke Fokkema door De Trust is een familietragedie, verpakt als oer-Hollands gezelschapsspel. Theu Boermans regisseerde Anneke Blok, Marisa van Eyle, Myranda Jongeling en Jappe Claes. Vanavond t/m 12 juni in het Trusttheater.

Arnhem

De Reis is een project van InDependance, waarbij maximaal dertig mensen mee mogen op een reis 'naar een plek waar de geest van de aarde zich openbaart'. Vereist zijn goede schoenen. Van 9 t/m 13, 17 en 18 juni, om 19.30 uur bij de Schouwburg.

Den Bosch

Vanaf Theater Bis zijn er routes uitgezet langs een achttal huiskamers waar korte voorstellingen worden gegeven. Berichten van de straat is een huiskamerproject van het Productiehuis Brabant, vanavond t/m zondag, vertrektijd 20.00 uur.

Den Haag

In Literair Theater Branoul vanavond, zaterdag en 10 t/m 13 juni Sanatorium Clepsydra, een solo door Carol Linssen op basis van de verhalen van Bruno Schulz.

Schafttijd is een lunchvoorstelling door De Theatermakers, geregisseerd door Jacqueline van de Geer. Tijdens de voorstelling kan de bezoeker een hapje meeëten. Vanavond t/m zaterdag, en 8 t/m 12 juni om 12.45 uur in het Theater a/h Spui.

Guusje Eybers regisseerde De Nachtportier, een bewerking van de film van Liliana Cavani over een voormalige SS-officier die ruim tien jaar na de oorlog de vrouw terugziet met wie hij in het concentratiekamp een sm-relatie had. Met Thom Hoffman en Saskia Temmink, vanavond t/m 3 juli in de Julianakerk, hoek Schalk Burgerstraat en Kempstraat.

In het Theater a/h Spui vanavond t/m zaterdag Het Nationale Toneel met de laatste voorstellingen van Blasted van de Britse auteur Sarah Kane. Het samenzijn van een man en een vrouw in een hotelkamer loopt uit op een gruwelijk drama, waarin het geweld niet meer te stuiten is. Met Jack Wouterse, Ariane Schluter en Francis Broekhuysen. Een regie van Johan Doesburg.

Haarlem

Vier acteurs van De Trust en twee van De Mexicaanse Hond spelen Adel Blank, geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. Een vrouw wacht op haar dood, en met haar het personeel. Vanavond t/m zaterdag in de Toneelschuur.

Maastricht

Noël Fischer regisseerde Reis naar de Maan bij Het Huis van Bourgondië, een muziektheatervoorstelling naar het surrealistische (onbekende) filmscript 'Viaje a la Luna' van Federico Garcá Lorca. Een jongen maakt een bizarre reis en verliest zijn onschuld. Met muziek van Calliope Tsoupaki. De voorstelling wordt op locatie gespeeld - men dient zich om 21.30 uur te verzamelen bij Het Huis van Bourgondië. Vanavond t/m zaterdag laatste voorstellingen.

Rotterdam

In het Klein Bonheur Festival Het Nationale Toneel ('Het Jachtgeweer'), Theatergroep van het Oosten ('Tot nok toe') en Fact ('Een stukje Time Out'), een Engelse High Tea en Indisch diner met verhalenvertellers en klassieke muziek. Vrijdag, zaterdag en zondag in Theater Bonheur.

In een coproductie met De Gasten Komen regisseert Henri van Zanten De Broeikas (The Hothouse) van Pinter. Het stuk speelt zich af in een instituut voor onaangepaste burgers. In de van hem bekende dialogen toont Pinter hoe mensen elkaar met taal onder druk zetten. Gespeeld wordt door o.a. Elsje de Wijn, Hugo Haenen en Cas Enklaar. Vanavond t/m 9 juni in de Schouwburg.

Meer over