Theater

Wereldverbeteraars van en door Suver Nuver. Peer van den Berg, Dette Glashouwer en Henk Zwart gaan op zoek naar de wereldverbeteraar in zichzelf....

Soiree met Annie M.G. door Carol van Herwijnen, Metta Gramberg, Mies de Heer en Mark Lippe. Vorig jaar te zien als lunchvoorstelling, nu uitgebouwd tot avondvullende voorstelling, die op tournee gaat. Première zondagmiddag in de Purmaryn in Purmerend.

De overstroming van Peter Handke door het Muziek Lod. Multidisciplinaire voorstelling. Hoofdpersoon houdt haar blinde broer een andere werkelijkheid voor. Nederlandse première woensdag in Stadsschouwburg Utrecht.

Midzomerstrandkomedie van Haye van der Heyden door Mussen & Zwanenvier. Vier mensen vieren vakantie aan de Rivièra, totdat een reeks gebeurtenissen de rust verstoort. Regie: Christiaan Nortier. Vanavond (première) en vrijdag in De Meerse in Hoofddorp.

Phaedra's Love van Seneca in een radicale bewerking van Sarah Kane door De Theatercompagnie. Over het verliezen van het geloof in de liefde, over gemiste kansen en mogelijkheden. Vertaling: Oscar van Woensel. Regie: Marcus Azzini. Première vanavond in het Rozentheater in Amsterdam.

Bagger van Dick van den Heuvel door Theatergroep Toetssteen. Over een directeur van een baggergigant, die zijn greep op het concern verliest. Regie: Edo van Dijken. Van 7 t/m 16 februari in Klein Carré in Amsterdam.

De Koerskmonologen, geschreven door o.a. Sander Donker en Caroline Ligthart. Een interpretatie van de black-box van de Russische atoomonderzeeër die in augustus 2000 verging. Regie: Jaap Spijkers. Door o.a. Wim Bax, Alexander van Hetern en Cello Hoekstra. Van 7 februari t/m 4 maart in schip Cura, Van Diemenkade in Amsterdam. Reserveren tel. 0900-0191.

Abels Eiland van William Steig, in reprise bij het Onafhankelijk Toneel. Over een adellijke muis die terecht komt op een onbewoond eiland. Met Iwan Walhain. Tot en met 10 februari in het O.T. Theater, St. Jobsweg 3, Rotterdam. Tel. 010-4780281

(www.ot-rotterdam.nl).

Con amore door Toneelgroep Amsterdam. Ivo van Hove regisseert de jonge garde van het ensemble in een voorstelling die inzoomt op de wereld van de jeugd. Naar het libretto van Monteverdi's 'L'Incoronazione di Poppea'. Tot en met 15 februari in Stadsschouwburg Amsterdam. Toneelgroep Amsterdam opent met deze productie Tamtam, een meesterlijke maand met Toneelgroep Amsterdam, een nieuw jaarlijks terugkerende manifestatie waarmee het gezelschap het publiek wil laten kennismaken met de artistiek plannen. Tot en met 27 februari zijn er behalve voorstellingen (Oidipous, Macbeth en Ik ben bang) ook filmpremières, concerten (Tom Barman, Zita Swoon), exposities (Aernout Mik, Carli Hermes) en dans (Emio Greco/PC, Wim Vandekeybus), lezingen, interviews, discussies, rondleidingen en workshops (www.toneelgroepamsterdam.nl).

Club Astrid door Victoria. Acht mensen nemen plaats aan een tafel en trekken een ieders integriteit in twijfel. Zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, 12 februari in Theater a/h Spui in Den Haag.

Kind van Tom Jansen door Needcompany. Over twee mensen die een kind verwachten. Met Tom Jansen en Josse de Pauw. Tot en met 10 februari in De Balie in Amsterdam.

De Onverschilligen van Alberto Moravia door ZT Hollandia. Bewerking/regie: Hans Hoes. Over een zakenman van middelbare leeftijd die veel geld verdient en zich stort in het werk, de liefde en het genot. Met Chris Nietvelt, Oda Spelbos en Aus Greidanus. Maandag in Stadsschouwburg Utrecht, woensdag in De Harmonie in Leeuwarden.

Wie is er bang voor Virginia Woolf van Edward Albee. Will van Kralingen en Edwin de Vries wederom samen in een stuk dat geregisseerd is door Lodewijk de Boer. Vanavond in De Klinker in Winschoten, vrijdag in De IJsherberg in Dokkum, zaterdag in De Naald in Naaldwijk, dinsdag in het Singer Theater in Laren, woensdag in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

Koken met Elvis/ 4.48u. Psychose van twee Britse schrijvers, Lee Hall en Sarah Kane, door Het Vervolg. 'Koken met Elvis' gaat over een gezin waarvan de vader denkt dat hij Elvis Presley is. In '4.48u. Psychose' belandt een vrouw in een psychose en pleegt zelfmoord. Tot en met 2 maart in het Derlon Theater in Maastricht.

Lied in de schemering van Noel Coward door Joop van den Ende Theaterproducties. Een schrijver, zijn vrouw en een ex-geliefde op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Met Willem Nijholt, Anne-Wil Blankers en Pleuni Touw. Vanavond in De Kring in Roosendaal, zaterdag en zondag in De Kunstmin in Dordrecht.

Coriolanus van Shakespeare door Aluin. De Romein Coriolanus is een vechtmachine, die zich alleen maar in de strijd op zijn gemak voelt. Regie Erik Snel. Vanavond in Theater a/h Spui in Den Haag, vrijdag en zaterdag in Het Kruithuis in Groningen, woensdag in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Leonce en Lena van Georg Büchner door het RO Theater. Geregisseerd door Alize Zandwijk die de klassieker verandert in een 'grimmig sprookje'. Vanavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, dinsdag in de Purmeryn in Purmerend, woensdag in Theater a/d Schie in Schiedam.

Koning Willem I of 'Het Verlies van België' door De Kern. Hollands koningsdrama, geregisseerd Dirk Laroy. Tot en met zaterdag in Zwembad De Regentes in Den Haag, woensdag in De Purmeryn in Purmerend.

Midsummernightsdream van Shakespeare door De Paardenkathedraal in een regie van Dirk Tanghe. Met elfen en hertogen, ezels en leeuwen, vurige geliefden en teleurgestelde zielen. Zaterdag en zondag in De Flint in Amersfoort, 13 februari in de Lampegiet in Veenendaal.

Shirley Valentine van Willy Russell: Trudy Labij speelt een huisvrouw die haar vrijheid gaat zoeken in Griekenland. Tot en met 10 februari in Nieuwe de la Mar in Amsterdam, dinsdag in Stadsschouwburg Nijmegen.

Meer over