Theater

n Oogverblindend in regie van Cyrus Frisch, gespeeld door Georgina Verbaan en René van Asten. Hartstochtelijk en pijnlijk liefdesverhaal over twee mensen die op hun eigen manier een oplossing zoeken om aan de dreiging van de buitenwereld te ontkomen....

n De Passiespelen in regie van Pierre Driessen. De bijbelse overlevering en het lijdensverhaal van Jezus vertelt vanuit de beleving van Lazarus. Tot en met september elke zondag en van 23 juli t/m 20 augustus ook elke zaterdag in Tegelen (Openluchttheater De Doolhof).

n Welcome in my backyard door Wunderbaum, gespeeld in een leegstaande loods in Rotterdam waarin een woonhuis is nagebouwd. De bewoners stellen hun tuin beschikbaar aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Langzaam maar zeker nemen zij bezit van het huis. Met accordeonmuziek van Oleg Fateev. Vanavond, vrijdag en zaterdag op locatie in Rotterdam (vertrek vanaf de Schouwburg).

n Het Huis van de Toekomst in regie van Annechien Koerselman, gespeeld door Joost Claes en Meral Polat. Bewerking van de roman l'Enfant du sable van Tahar ben Jalloun over de zoektocht naar een eigen identiteit van de naar Europa gevluchte Achmed, die als achtste dochter werd geboren, maar door haar vader als jongen werd gepresenteerd. Vanavond, vrijdag en zaterdag en 1 t/m 4 juni in Literair Theater Branoul in Den Haag.

n Ruis, festival met als middelpunt de theatrale performance 0505RUIS door Powerboat met Fokka Deelen en Bas Kortmann. Media en technologie veroorzaken een ruis. Ze vertroebelen onze waarneming. Is het mogelijk beter te focussen, scherper te kijken en te luisteren? Alleen dan kun je de waarheid bloot leggen. Vanavond, zaterdag en zondag en 2 t/m 4 juni in Rotterdam (Las Palmas).

n Festival aan de Werf, twintigste editie. Met behalve eigen theaterproducties ook een selectie Brits theater, jonge talent, een jubileumprogramma en beeldende kunstperformances. Met Trucker's Diamond door Blood for Roses. Locatievoorstelling die zich afspeelt in en rond een vrachtwagen en gaat over de gesloten wereld van de vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Winkelcentrum Overvecht; The Bitch: In bed with MacBeth, door Growing up in Public en geschreven en gespeeld door Daphne de Bruin. Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Leeuwenbergh; Sporenonderzoek van Dries Verhoeven. Tijdens een tocht door het monumentale Spoorwegmuseum ontstaat een verhaal over de stilstaande tijd. Vanavond, vrijdag en zaterdag in het Spoorwegmuseum.

n Zonder Jurk door Theater te Water in regie van Just Vink. Zonder jurk, geen huwelijk, is het motto van weduwe Martha Willes, eigenares van een naaiatelier. Maar zal zij zelf nog ooit een jurk dragen? Of delft ze het onderspit tussen broderie en kantwerk? Over de duistere kant van het naai-atelier. Vrijdag, zaterdag en zondag in Vries (bij de brug), 3 t/m 5 juni in Nieuw Amsterdam (Haven Veenoord), 6, 8 en 9 juni in Oranjedorp (bij de brug).

n Het temmen van de feeks één van de vier huwelijksdrama's die regisseur Ivo van Hove maakte voor Toneelgroep Amsterdam. In Shakespeare's universum laat de meestal meedogenloze feeks zich wel temmen. Met Petruchio (Hans Kesting) bouwt Halina Reijn als de feeks Katherina een intense liefdesrelatie op, zorgvuldig geanalyseerd door Shakespeare. Vrijdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), zaterdag en zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), 31 mei en 1 juni in Eindhoven (Stadsschouwburg), 2 juni in Tilburgse Schouwburg, 4 juni in Arnhem (Schouwburg), 6 juni in Rotterdam (Schouwburg) en tot slot op 7 en 8 juni in de Haagse Schouwburg.

n rZpkt door Beeldenstorm. Met Farhane El Hamchaoui, Fouad Mourigh en Terence Scheurs. Twee jongeren dreigen het slechte pad op te gaan. Va n -avond in Het Kruithuis in Groningen en 31 mei in De Larenkamp in Rotterdam. n Echt iets om naartoe te leven door Toneelgroep Amsterdam in regie van Gerardjan Rijnders. Op haar ziekbed stemt de schrijfster van de bestsellerserie Pinkeloentje toe nog een laatste boek te schrijven. In ruil daarvoor eist ze de publicatie van haar niets verhullende memoires, met schokkende details. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg).

n De verdamping van de menselijke soort door Toneelgroep Oostpool. Regisseur Rob Ligthert, acteur Flip Filz en vormgever Catherina Scholten onderzoeken wat er gebeurt als iemand alleen overblijft. Vrijdag en zaterdag in Arnhem (Huis Oostpool).

n Eiland door Orkater. Voorstelling van Ria Marks en Titus Tiel Groenestege over de anonimiteit en de eenzaamheid van de grote stad, met muziek van Michel Banabila en decor van Jord den Hollander. Regie: Ko van den Bosch. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in de Leidse Schouwburg en tot slot van 31 mei t/m 4 juni in Haarlem (Toneelschuur).

n Brünnhilde 40+ door Mugmetdegoudentand. Joan Nederlof en Marcel Musters in amusante parodie op het theaterbedrijf. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (de Brakke Grond).

n Eerste Bloei, door Toneelgroep Oostpool met Frederik Brom. Ode aan de liefdesbrief en gebaseerd op de brieven die Brom ooit zelf kreeg. In regie van Annelore Kodde. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), 31 mei in Utrecht (Stadsschouwburg), 1 juni in Arnhem (Oostpool).

n Don Quichote door Toneelgroep De Appel. Regiedebuut van David Geysen. Een moderne poëtische vertelling over een man die gelooft dat hij een ridder is en de strijd aangaat met illusie en werkelijkheid. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Appeltheater).

n De Redenaar, solovoorstelling van Victor Löw in regie van Porgy Franssen. Een man met een obsessie voor historische toespraken gaat zelf in het openbaar spreken en geeft zijn leven een andere wending. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), vrijdag in Amsterdam (De Meervaart), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 30 mei in Venlo (De Garage), 1 juni in Heerhugowaard (De Schakel), 2, 3 en 4 juni in Haarlem (Toneelschuur).

n Dood van een Handelsreiziger door De wetten van Kepler. Regie: Wim Berings. Intrigerend universeel gezinsdrama over desillusie en dromers. Met essentiële rol voor muziek en film. Vanavond en vrijdag in Den Bosch (Ve r k a d e f a b r i e k ) .

n Tr o u w door het Nationale Toneel. Tekst van Joanna Murray-Smith uit 1995 over eens schijnbaar gelukkig huwelijk dat plotseling instort. Over de gevolgen van een radicale verandering in een mensenleven. Regie: Gijs de Lange. Vanavond in Uden (Markant), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Barendrecht (Het Kruispunt), zondag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 31 mei en 1 t/m 5 juni in Den Haag (Schouwburg).

n Raak me aan door Het Toneel Speelt. Tekst en regie van Ger Thijs met Mark Rietman en Carine Crutzen. Broer en zus hebben een prachtige, unieke relatie maar ze mogen elkaar niet aanraken. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur).

n Klam door Schudden. Fysiek, visueel, bizar en humoristisch theater door Emiel de Jong en Noël van Santen. Vanavond in Den Bosch (Koningstheater), 31 mei, 1 en 2 juni in Zoetermeer (Stadstheater), 3 juni in Apeldoorn (Orpheus).

n Een vriendendienst door het Nationale Toneel, in regie van Ivar van hurk. De personages in het stuk schieten heen en weer in de tijd, terwijl de jonge prostituee Phoebe door een doodzieke man wordt gevraagd zijn testament voor te lezen. Hierin bekent hij de moord op zijn echtgenotes. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Schouwburg).

Meer over