THEATER

De jonge acteur Jasper Boeke, bekend als de computerfreak uit de televisieserie 'Labyrinth', speelt zijn eerste hoofdrol bij Toneelgroep Amsterdam: Herakles van Euripides in een nieuwe vertaling van Gerrit Komrij, geregisseerd door Titus Muizelaar....

Tournee

Paul Haenen schreef zijn komedie Ontkoppelde Hitte speciaal voor Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs. Kerckhoffs speelt een man die zich na een turbulent leven wil terugtrekken tussen zijn boeken, tijdschriften en muziek. Een regie van Titus Tiel Groenestege. 'Een sublieme komedie met bizarre trekjes en voortdurend verrassende, absurde plotwendingen' schreef Hein Janssen. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Dronten (De Meerpaal), zaterdag in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), op 3 februari in Oss (De Lievekamp), op 4 februari in Nijmegen (Schouwburg).

Guy Cassiers regisseerde Faust bij Het Zuidelijk Toneel in een co-productie met theater DeSingel uit Antwerpen. Marc van Eeghem is Faust, Bart Slegers speelt Mephistopheles en Katelijne Verbeke is Greetje. 'Meer dan theaterman toont Cassiers zich hier beeldend kunstenaar. (...) Dankzij Verbeke wordt het op het nippertje toch nog theater.' (Marian Buijs). Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 3 t/m 5 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Soms mis ik je, een tekst van Luc van Esch, won in '96 de Top Naeffprijs op het Internationale Theaterschoolfestival en maakt een tournee in de serie 'Nieuwe Theatermakers'. Over twee mannen en hun verdriet, een pleidooi voor mannelijke kwetsbaarheid. Door Mathijs de Wit en Luc van Esch. Vrijdag in Goes ('t Beest), zaterdag in Alkmaar (Provadja).

Het hart is een eenzame jager door Bonheur is een toneelbewerking naar de gelijknamige roman van Carson McCullers. Het is een voorstelling over idealen. Tot en met 31 januari in Amsterdam (Frascati), op 4 en 5 februari in Groningen (Grand Theatre).

Een avond met Wiebe, Sietze, Wietze, Siebe, Tjibbe en Janke is een voorstelling door De Gebroeders Flint in een co-productie met Het Volk. Vijf leergierige mannen werpen zich aan de voeten van een alwetende lerares. Aike Dirkzwager regisseert. Vanavond in Barendrecht (Het Kruispunt), vrijdag in Vlissingen (Arsenaaltheater), zaterdag in Wadway (Theaterkerk Wadway).

Carina Molier maakte een voorstelling over het leven en werk van ex-Velvet Underground-zangeres Nico. De live-muziek in Chelsea Girl is van Dolf Planteijdt. Laatste voorstellingen: vanavond in Den Haag (Paard) en zaterdag in Amsterdam (Paradiso).

De Kus van de Spinvrouw van Manuel Puig door het Zuidelijk Toneel, een regie van Dora van der Groen. Met Johan van Assche en Steven van Watermeulen. In een gevangenis in Zuid-Amerika zitten twee mannen samen in de cel, een linkse verzetsstrijder en een homoseksueel. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), vrijdag in Oosterhout (De Bussel), zaterdag in Heerlen (Stadsschouwburg), op 3 en 4 februari in Rotterdam (Schouwburg).

Gijs Scholten van Aschat maakt met de voorstelling Newyorkers zijn regiedebuut bij Het Nationale Toneel. 'Newyorkers' is een drieluik gebaseerd op 'Central Park West' van Woody Allen, 'An interview' van David Mamet en 'Hotline' van Elaine May. Met Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen. Zaterdag in Roosendaal (De Kring), op 3 februari in Nijmegen (Stadsschouwburg), op 4 februari in Tilburg (Schouwburg).

De voorstellingen van De Avonden door Het Vervolg zijn in verband met ziekte van de hoofdrolspeler Erik de Visser tot nader order afgelast.

Amsterdam

Na een serie try-outs gaat in Frascati vanavond Disaster Musical van Alex d'Electrique in première. De nieuwe productie van dit huisgezelschap van de (NES)theaters belooft 'een zwartgallige comedy over de toekomst' te worden. Ook te zien op 30 en 31 januari.

De Dogtroep nodigde zeven jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaars uit voor zijn winterproject 2ROOM2, dat vanavond in première gaat in de gebouwen van DasArts (tweede fase opleiding theatermakers) op het terrein van de Westergasfabriek. De productie, over de spanning tussen mensen met zeer uiteenlopende culturele achtergronden, wordt in tien verschillende ruimtes gespeeld, op 30, 31 januari, 3 t/m 7, 10 t/m 14 februari.

Als uitgangspunt voor de voorstelling Fata Morgana nam toneelschrijver/acteur Oscar van Woensel de belangrijkste vaderfiguur uit Dirk van Weeldens boek 'Oase'. Van Woensel gaf de zoon aan wie de vader in het boek hartverscheurende brieven schrijft, handen en voeten in zes monologen van Victor Löw ('Karakter') en Gillis Biesheuvel. Een regie van Carel Alphenaar. Vrijdag, zaterdag en zondag in De Balie.

Toneelschrijver Dario Fo ontving vorig jaar de Nobelprijs voor de literatuur niet in de laatste plaats vanwege zijn serie satirische monologen, die hij schreef voor zijn vrouw Franca Rame. Het Piccolo Theater Noord brengt in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg deze monologen, die een beeld schetsen van de Italiaanse vrouw in een maatschappij die wordt geregeerd door mannen en de kerk. Van 4 t/m 7 februari.

Courage speelt Bezonken Rood van Jeroen Brouwers. Het verhaal over een vijfjarig jongetje dat in het Japanse interneringskamp ziet hoe zijn moeder mishandeld wordt. 'Ik dacht op dat moment: nu wil een andere moeder want deze is kapot'. In de balletstudio van de Stadsschouwburg, t/m 21 februari, om 18 uur.

De Egyptische Schaatser is een monoloog van Ruud van Megen, gespeeld door Sabri el Hamus, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Over een Egyptenaar in Nederland die de Elfstedentocht wil rijden. Als lunchpauzevoorstelling in Theater Bellevue, t/m 1 februari om 12.30 uur.

Jacob Derwig speelt Hamlet in de voorstelling van de Trust, geregisseerd door Theu Boermans. Met Anneke Blok als Gertrude en Haline Reijn als Ophelia. Tot en met 28 februari in het Trusttheater, Kloveniersburgwal 50. 'Hamlet van de Trust is niet zo overrompelend verclipt als de film Romeo + Juliet van Baz Luhrmann, maar is net zo fris en helder en zowel geschikt voor de klassieke Shakespeare-liefhebber als voor jongeren, die in deze Hamlet een lotgenoot zullen herkennen.' (Hein Janssen)

Den Haag

In Literair Theater Branoul vanaf vanavond het muziek-literair programma Dierbaar, een voordracht van Anne-Marie Heyligers en Marijke Merckens met proza en poëzie van Nederlandse schrijvers over de dierenwereld. Voorstellingen t/m 27 februari.

Hartzeer is een co-productie van Het Nationale Toneel en Fact, geregisseerd door Rob Ligthert. Een tragikomedie uit 1724 van Marivaux over de liefde van de prinses van Barcelona voor de avonturier Lelio, die echter valt voor Hortense, de hartsvriendin van de prinses. Met Antoinette Jelgersma, Arlette Weijgers en Kees Coolen. Tot en met 7 februari in De Regentes.

Haarlem

Tussen ons gezegd en gezwegen heet de nieuwe voorstelling van Oscar van Woensel, gespeeld door toneelgezelschap Dood Paard. De tweelingbroers Bram en Bart ontmoeten elkaar eens in de tien jaar in het leegstaande huis van hun omgekomen ouders. Première op 3 februari in De Toneelschuur.

Rotterdam

In het RO Theater vrijdag en zaterdag de laatste voorstellingen van David Mamets Cryptogram. Over een kind dat samen met zijn moeder en een vriend van de familie op de vader wacht, die echter niet komt opdagen. Met Geert de Jong, Joop Keesmaat en Bruno Vieyra. Regie: Peter de Baan.

Utrecht

Heden Stad is een voorstelling van beeldend kunstenaar Herman Helle, theatervormgeefster Carolien Adriaansche en de actrices Pauline Kalker en Arlène Hoornweg (Toneelgroep Hotel Modern). Harriët van Reek schreef de tekst en Ruud van der Pluijm de muziek. Een wereldstad wordt gepresenteerd als een 'hutspot van personages, beelden en sferen'. Vanavond en vrijdag in Theater Kikker.

Westzaan

Bewegingstheater Bewth heeft een voorstelling gemaakt in de Zuidervermaning, een houten gebouw aan het Zuideinde in Westzaan. Tot en met 15 maart elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur, op de vrijdag om 13 en 15 uur. Reserveren noodzakelijk, tel. 020-6826650.

Meer over