THEATER

Tournee..

Sigrid Koetse neemt afscheid van Toneelgroep Amsterdam met de komedie Bernhard, die Gerardjan Rijnders speciaal voor haar schreef. Sjoera Retèl is en speelt haar dochter. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), zaterdag in Leiden (Schouwburg), dinsdag en woensdag in Groningen (Stadsschouwburg).

Andy Daal regisseert andermaal Noël Coward. Dit keer de komedie Spotgeesten, waarin de schrijver Charles de geest van zijn overleden vrouw oproept en daarmee zijn huidige echtgenote jaloers maakt. Met Trudy Labij, Kees Coolen, Bea Meulman e.a. Vanavond en vrijdag (première) in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Hilversum (Gooiland), maandag in Rotterdam (Schouwburg), 1 november in Zaandam (Zaantheater).

Het Vervolg herneemt Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin, een bewerking en regie van Léon van der Sanden. Met Hans Trentelman als Franz Biberkopf, de Berlijnse arbeider die strijd levert tegen het noodlot. Op 1 november in Cuyk (Schouwburg), 2 november in Sittard (Stadsschouwburg), 3 november in Capelle a/d IJssel (Isalatheater).

Het RO Theater herneemt Nacht asiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Over een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven en vagebonden, die leven in een kelder. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Stadsschouwburg), zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

In Op = op spelen Kas & De Wolf een voormalig muzikaal duo dat elkaar na vijf jaar terugziet omdat ze in aanmerking komen voor een prijs. Vanavond in Brussel (Beursschouwburg), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 2 en 3 november in Arnhem (Stadsschouwburg).

Patience is de innig geliefde dochter van twee moeders, die haar een ideale opvoeding willen geven. Independance speelt Patience, een idee, tekst en spel van Daphne de Winkel en Romana Vrede. Vanavond t/m 28 oktober in Arnhem (Oude Foyer Schouwburg), 2 november in Utrecht (Huis a/d Werf), 7 t/m 9 november in Amsterdam (Gasthuis), 23 november tot slot in Rotterdam (Venster/Lantaren).

Play Back, The Story of their Lifes is een voorstelling van Mug met de gouden tand, gemaakt door Ricky Koole en Marcel Musters. Ze vormen een muzikaal duo, met dien verstande dat zíj wil zingen en hij liever zwijgt. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 27 en 28 oktober in Utrecht (Huis a/d Werf), 2 en 3 november in Den Bosch (Theater Bis).

De knecht van twee meesters van Goldoni door De Appel in regie van Aus Greidanus, vanavond in Roosendaal (De Kring), vrijdag in Zwolle (Odeon), zaterdag in Zeist (Figi Theater), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg) en dinsdag in Oss (De Lievekamp).

Het RO Theater met De Wespenfabriek van Iain Banks. Met Steven van Watermeulen als het mismaakte 'rotjoch' Tom dat in zijn eigen fantasiewereld wreedheden verzint en uitvoert. Een regie van Guy Cassiers. Vanavond in Groningen (Grand Theatre), 27 en 28 oktober in Utrecht (Akademietheater), dinsdag in Gouda (Schouwburg), 1 november in Arnhem (Schouwburg), 2 en 3 november in Den Haag (Theater a/h Spui).

Familie is een tekst van Maria Goos voor Het Toneel Speelt, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Vader en moeder nodigen zoon en dochter en aanhang uit voor een weekje wintersport - het wordt een weekje met pijnlijke confrontaties. Met Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Peter Blok e.a. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, 31 oktober t/m 4 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Op bezoek bij meneer Green, met John Kraaijkamp als de nukkige meneer Green en Jasper Boeke als de homoseksuele yup, die de oude man uit zijn isolement moet halen. Zaterdag in Capelle a/d IJssel, 30 en 31 oktober in Gouda (Schouwburg), 2 en 3 november in Rotterdam (Zuidpleintheater).

Vermoorde onschuld is een solo van Carola Arons (Hollandia) naar het boek van Karin Overmars. Over een meisje dat een treurige reis maakt langs familieleden, desolate hotelbars en feesten waar ze niemand kent. Vanavond in Alkmaar (Provadja), 27 en 28 oktober in Den Haag (Theater a/d Spui), 2 november in Maastricht (Toneelacademie).

Amsterdam

In de Melkweg vanavond (première) t/m zaterdag Welcome Abroad van Katrin Richter, een 'intercultureel, interdisciplinaiir en interactief' theaterstuk over migratie en identiteit.

Het Handtheater brengt de erotische gedichten van Carlos Drummond de Andrade, O Amor Natural, in gebarentaal, waarbij muziek klinkt en wordt gedansd, zaterdag in Felix Meritis.

In samenwerking met Theater van het Oosten brengt Het Oranjehotel de komedie Polaroid, een tekst en regie van Jeroen van den Berg. Over de wankele basis van succes. Vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue.

Wim T. Schippers schreef Zonder Titel, dat Titus Muizelaar regisseerde bij Toneelgroep Amsterdam. Tot en met 18 november in het Transformatorhuis.

ELS Inc bewerkte 'Bakeliet' van Gerardjan Rijnders tot Savage Grace, een 'theatrale documentaire over noodlottige decadentie'. Over de ondergang van een schatrijke familie. Een regie van Arie de Mol. Van 30 oktober t/m 3 november in Amsterdam (Frascati).

De Trust met Jeff Koons van Rainald Goetz in regie van Theu Boermans. Vanavond t/m 11 november in het Trusttheater.

Den Bosch

Het evangelie volgens Maria is een hedendaags mysteriespel van Rogier Schippers (tekst/regie), waarin Maria en Jozef na tweeduizend jaar terugblikken op de gebeurtenissen in het jaar nul. Door Productiehuis Brabant, met José Kuijpers, Michel van Dousselaere en Remco Melles. Vrijdag (première) en zaterdag in Theater Bis.

Haarlem

Op basis van de bundel 'Twee oude vrouwtjes' van Toon Tellegen maakten Lidwien Roothaan (regie), Ria Eimers en Carla Mulders (spel) de voorstelling Spes Bona ('hoop op het goede'). Over twee vitale oude vrouwtjes die de dood proberen te bezweren. Vanavond t/m 4 november in de Toneelschuur; zaterdag première.

Utrecht

Onder de noemer Het Tweede Bedrijf presenteert het RO Theater de voorstellingen Nachtasiel in de Stadsschouwburg (26 en 27 oktober) en De Wespenfabriek in het Akademietheater (27 en 28 oktober). Zaterdag om 16 uur lezen RO-acteurs en acteurs van 't Barre Land in de Blauwe Zaal een toneeltekst die zij interessant vinden; in de foyer van Nachtasielfoto's van Bertien van Manen.

Meer over