THEATER

Soms mis ik je, een tekst van Luc van Esch, won in '96 de Top Naeffprijs op het Internationale Theaterschoolfestival en maakt een tournee in de serie 'Nieuwe Theatermakers' van Muziek- en Theater Netwerk....

Tournee

Het hart is een eenzame jager door Bonheur is een toneelbewerking naar de gelijknamige roman van Carson McCullers. Het is een voorstelling over idealen. Op 26 december om 15 uur en op 27 december om 17 uur in Utrecht (Huis a/d Werf), op 7 en 8 januari in Haarlem (Toneelschuur).

Karina Holla maakte een voorstelling over Buster Keaton, 'The Man Who Wouldn't Lie Down', gespeeld door Aleksandar Acev, Natasha Lushetich, Matthias Maat en Oerm Matern. Op 6 en 7 januari in Den Haag (Korzo Theater), 8 januari in Arnhem (Schouwburg), 9 januari in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Karst Woudstra regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Oscar Wilde's beroemde komedie Het belang van Ernst. Met Pleuni Touw als Lady Bracknell. Een 'hilarische, perfect gespeelde voorstelling', volgens Marijn van der Jagt. Op 2 januari in Deventer (Leeuwenbrug), 3 januari in Den Helder (De Kampanje), 5 januari in Amsterdam (Stadsschouwburg), 6 januari in Eindhoven (Stadsschouwburg), 7 januari in Velsen (Stadsschouwburg).

Trijntje Cornelis van Constantijn Huygens door Het Toneel Speelt. Een jonge, pas getrouwde Zaanse schippersvrouw wordt in Antwerpen dronken gevoerd en raakt haar geld en kleren kwijt. Met Alice Reys, Pim Lambeau en Jules Croiset. Op 27 december in Leiden (Schouwburg), 30 december in Alkmaar (de Vest), 3 januari in Tilburg (Schouwburg), 6 januari in Hilversum (Gooiland), 9 januari in Gouda (Schouwburg) en tot slot 10 januari in Rijswijk (Schouwburg).

Anne Wil Blankers en Bram van der Vlugt spelen de hoofdrollen in Hooikoorts van Noel Coward. Een bohémien-achtig gezin ontvangt vier gasten in het familielandhuis. Een ontspannen weekend ontaardt in een typische Coward-chaos van misverstanden. Van 26 t/m 30 december in Rijswijk (Schouwburg), 6 januari in Meppel (Ogterop), 7 januari in Nijmegen (Schouwburg), 8 en 9 januari in Tiel (Agnietenhof), 10 januari in Lelystad (Agora) en tot slot 13 januari in Leiden (Schouwburg).

Amsterdam

Na Ed Wubbe (Scapino Ballet) heeft nu ook Carina Molier een voorstelling gemaakt over het leven en werk van ex-Velvet Underground-zangeres Nico. De live-muziek in Chelsea Girl is van Dolf Planteijdt. Vanavond en 27 december try-outs, 28 december première, daarna nog t/m 3 januari in Frascati.

Amoebe van Space is een 'reinigingsritueel, een spektakel van gevoelens op golven van drum & bassmuziek. Van 31 december t/m 18 januari in de Westergasfabriek.

Jacob Derwig speelt Hamlet in de voorstelling van de Trust, geregisseerd door Theu Boermans. Met Anneke Blok als Gertrude en Haline Reijn als Ophelia. Voorstellingen t/m 28 februari in het Trusttheater.

Na de regen van Art & Pro is een voorstelling over de verstrekkende gevolgen van een rookverbod op het werk. Op het dak van een wolkenkrabber slaat de paniek toe. In het Rozentheater, t/m 30 december (26 en 28 december om 14 uur).

Daphne de Bruin interpreteerde het kerstverhaal op geheel eigen wijze. In Madonna's Man, een co-productie van Bellevue en Growing Up in Public, geregisseerd door Paul Feld, gaan Jozef, Maria en God met elkaar in debat over wat er zo'n 2000 jaar geleden is gebeurd. Een lunchvoorstelling in Theater Bellevue, t/m 28 december om 12.30 uur.

In Theater Bellevue t/m 28 december Orkater met De Nietsfabriek van Judith Herzberg. Over een fabriek die heel goed draait zodra er niets wordt gemaakt.

Maastricht

Léon van der Sanden regisseert Nora van Ibsen bij Het Vervolg. Tot en met 17 januari in het eigen theater aan het Vrijthof.

Nijmegen

Twee 'geheugenbewaarders' sturen elkaar vijf jaar lang elke vijf dagen een brief over de vijf zintuigen. Dan ontmoeten ze elkaar en doen ze een verbijsterende ontdekking. Theater Adhoc (Jan van den Berg en Rien Stegman) speelt De schijnheiligen, van 2 t/m 11 januari in O'42.

Rotterdam

Vanaf woensdag 7 januari is in de Schouwburg Ten Oorlog te zien, de marathonvoorstelling die de Blauwe Maandag Compagnie van Shakespeare's koningsdrama's maakte in de briljante vertaling van Tom Lanoye. Op 7, 8 en 9 januari het eerste deel, op 14, 15 en 16 januari deel twee en op 21, 22 en 23 januari het laatste deel. De marathons op 10, 17 en 24 januari zijn uitverkocht.

Winterse verhalen en weemoedige liederen en een 'theatrale maaltijd' in het Rotterdamse Centrum voor Theater. Regie: Paul Röttger. Van 24 t/m 28 december in het eigen theater aan de Mathenesserdijk nr 293.

Meer over