Theater

MANSHOLT

Proefboerderij Oostwaardhoeve in Slootdorp. Van 5 t/m 9/6. karavaan.nl

In de locatievoorstelling Mansholt van Tjeerd Bisschof kruipt Helmert Woudenberg in de huid van Sicco Mansholt, eurocommissaris van landbouw. Vlak voor zijn pensioen wordt hij geconfronteerd met de negatieve gevolgen de door hem gevoerde politiek. Hij neemt afstand van zijn eigen beleid en maakt een rigoureuze omslag, die niet beperkt blijft tot de politiek. Regie: Jeroen van den Berg.

undefined

WEG

Nieuw Utrechts Toneel. Van 5/6 (première) t/m 15/6 in The Wall in Utrecht.

nieuwutrechtstoneel.nl

Het gigantische hotel langs de A2 staat al vijf jaar leeg. Het zwembad staat droog, de binnentuin ligt braak en de receptie is onbemand. Op deze bijzondere locatie onderzoeken theatermakers Greg Nottrot en Daniel van Klaveren het fenomeen 'de vreemdeling'. Wie is de reiziger, waar komt de vluchteling vandaan, waarom verlangen wij zo naar de exoot en zijn wij bang voor de buitenlander?

undefined

PROGRAMMA

Van 7 t/m 9/6 in het Food Center in Amsterdam. hollandfestival.nl

De dansers van NDT1 dansen een avondvullende choreografie van Sol León en Paul Lightfoot, live begeleid door het Kronos Quartet, dat bestaand en nieuw werk van Philip Glass ten gehore brengt (HR).

undefined

HEBRIANA

Toneelgroep Suburbia. Van 7/6 t/m 12/7 op Landgoed De Kemphaan in Almere.

theatergroepsuburbia.nl

Theatergroep Suburbia speelt ook dit jaar weer een zomervoorstelling op Landgoed De Kemphaan. In Hebriana, een wrange komedie van Lars Norén, viert een Zweedse familie Midzomernacht in het familiehuis buiten de stad. Ze eten, drinken, roken, praten veel en luisteren weinig. De familie is welvarend, maar toch voelt iedereen zich tekortgedaan. En dan is er nog de schizofrene Britt-Marie, die zichzelf Hebriana noemt, en met haar afstandelijke schoonheid een fatale uitwerking heeft op iedereen, maar vooral op de mannen. Met o.a. Roos van Erkel, Lieneke Le Roux en Wouter van Lierde.

undefined

I SEE YOU

Frascati Producties. Première 7/6 in Frascati, Amsterdam. Aldaar t/m 19/6.

frascatitheater.nl

Naomi Velissariou, Bram Coopmans en Sadettin Kirmiziyuz spelen I See You. Zus, Broer en Man houden elkaar gevangen in een driehoek waar geen ontsnappen aan lijkt. Ze creëren voor elkaar een mentale ruimte, een arena met als inzet van hun strijd: liefde. Want liefde baant de weg naar vrijheid, toch?

undefined

CLAUDINE & CLAUDETTE

De Appel. Première 7/6 in Pulchri Studio Den Haag. Aldaar t/m 22/6.

toneelgroepdeappel.nl

Claudine & Claudette is een voorstelling van Isabella Chapel en Saskia Mees over kijken en bekeken worden. Twee zussen op leeftijd bezoeken elkaar tussen thee- en borreltijd. Het publiek, dat vanaf de straat naar binnen kijkt, is getuige van wat er zich binnenskamers bij de dames afspeelt. Ze krijgen een koptelefoon, een verrekijker en een stoeltje. Een voorstelling die je laat horen wat je denkt te zien en die laat zien wat je dacht te horen.

undefined

AMSTERDAMMERS

Orkater. Van 7 (première) t/m 21/6 in de Marktkantine Amsterdam. orkater.nl

In Amsterdammers passeert drieëndertig jaar Amsterdamse geschiedenis de revue. Peter, Hans en Ellen leren elkaar kennen in een kraakpand, op 30 april 1980. We volgen hun levenswandel van Kroning tot Kroning, van de krakersrellen tot het Koningslied. Met Geert Lageveen, Leopold Witte, Margôt Ros en een grote groep Amsterdamse spelers en muzikanten. Regie: Gijs de Lange.

undefined

DIE SCHUTZBEFOHLENEN

Van 10 t/m 12/6 in de Westergasfabriek in Amsterdam.

hollandfestival.nl

In Die Schutzbefohlenen, in titel en thema verwijzend naar De Smekelingen van Aeschylus, geeft Elfriede Jelinek de asielzoekers een stem en legt zij het cynisme en latente racisme in de Europese politiek bloot. De gerenommeerde Duitse regisseur Nicolas Stemann verwerkte de aanklacht van Jelinek tot een oratorium met een stortvloed aan tekst en beeld (HR).

undefined

Meer over