THEATER

In de regie van Dominique Hoste speelt De Wetten van Kepler een theaterbewerking van Ivo Michiels' Het boek Alfa. Over een jonge soldaat in de Tweede Wereldoorlog die, gegrepen door angst, zich verliest in herinneringen....

Tournee

Het Engelse gezelschap Northern Stage uit Newcastle maakt een lange tournee met Animal Farm van George Orwell. Een satire op de totalitaire staat: onder aanvoering van het varken Napoleon komen de boerderijdieren in opstand. Maandag in Den Haag (Theater a/h Spui), dinsdag in Breda (Chassé Theater), woensdag in Almere (de Metropole).

Ivar van Urk regisseert in een coproductie van het RO Theater en Het Oranjehotel Shakespeare's liefdestragedie Antonius & Cleopatra. Het liefdeskoppel wordt gespeeld door de Vlaamse acteur Michel van Dousselaere en Catherine ten Bruggencate. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Rotterdam (RO Theater), maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), woensdag in Middelburg (Schouwburg).

Met Geluk? Wieso Glück? brengt Sylvia de Leur haar moeder tot leven, de danseres Herta Sommer die haar dochter flink dwars heeft gezeten. Vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Arnhem (Schouwburg).

Het Vlaamse Theater De Korre met Het Luizengevecht: vier personages wachten tot ze hun solo-act kunnen doen en vertellen elkaar verhalen. Vrijdag in Roosendaal (de Kring), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura). 'In deze voorstelling krijgt alles glans: de mensen, hun verhalen en alles wat zij aan verdriet of vazen met zich meetorsen.' (Marijn van der Jagt)

In De bezoeker van Eric-Emmanuel Schmitt speelt Eric Schneider Freud en is Henk van Ulsen een 'toevallige bezoeker', die het de grote Weense psycholoog erg lastig maakt. Regie: Peter Oosthoek. Vanavond in Laren (Singer), vrijdag in Almere (de Metropole), 4, 5 en 6 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Het Nationale Toneel met De nacht van de pauw van Willem Jan Otten. Geert de Jong en Rik van Uffelen spelen de hoofdrollen in dit eigentijdse gezinsdrama. De regie is van Ger Thijs. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag in Tiel (Agnietenhof), zaterdag in Delft (de Veste), dinsdag in Alkmaar (de Vest), woensdag in Oss (de Lievekamp). 'Ik was er erg door gefascineerd en naar het einde toe zelfs door gegrepen. Niet ontroerd, want hoeveel ellende Otten ook over ons uitstort, hij blijft op afstand, keurig op afstand.' (Hein Janssen)

Kingcorn of zogezegd en alles is een monoloog door Bert Luppes van Hollandia over de laatste arbeider van een meelfabriek. Hij houdt de boel schoon en vertelt over de 48 jaar dat hij er heeft gewerkt. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 4 t/m 8 november in Leiden, op de zolder van de voormalige Universiteitsbibliotheek (Rapenburg 70-74).

Vrijdag van Hugo Claus door Theater Malpertuis, in de regie van Sam Bogaerts, 'een overrompelende voorstelling', schreef Marian Buijs. Vanavond in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), vrijdag in Alkmaar (de Vest), zaterdag Arnhem (Stadsschouwburg), maandag in Eindhoven, woensdag in Nijmegen (Stadsschouwburg).

Angel, muziektheaterproductie van InDependance is een voorstelling over manipulatie, verering van fans en vervlogen dromen. Met hiphop, jungle en r & b, t/m 8 november in Amsterdam (Frascati).

De Maastrichtse groep Het Vervolg herneemt De Avonden, naar het boek van Gerard Reve. Een overtuigende voorstelling. Vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Spijkenisse (de Stoep), op 5 en 6 november in Leeuwarden (de Harmonie).

Amsterdam

Haar leven, haar doden is een gastregie van Falk Richter bij Toneelgroep Amsterdam op basis van 'Attempts On Her Life' van de Engelse schrijver Martin Crimp. Tot en met 15 november in het Tranformatorhuis.

In Bellevue zondag om 12.30 uur de première van Lunch, een eenakter van Steven Berkoff uit 1983. Met Elisa van Riessen en Xander Straat als de vrouw en man die een heftige lunchpauze-ontmoeting hebben in een strandcafé. Voorstellingen t/m 23 november.

Theatergroep Zeenzucht speelt de monoloog Keefman van Jan Arends. Keefman is 'een gek die weet dat hij gek is en toch de waarheid vertelt en zich daarom superieur acht aan zijn psychiater'. Na de voorstelling wordt de biografische tv-film Arends vertoond. Van 5 t/m 8 november in Bellevue.

La Lengua is een solo door Henriëtte Brouwers over Malinche, de Mexicaanse minnares van de vijftiende-eeuwse Spaanse veroveraar Hernando Cortés die door haar volk als een verraadster wordt gezien. Van 4 t/m 9 november.

Voor Theatergroep Toetssteen schreef Dick van den Heuvel De Zaak L.A. Ries, over mr Leopold Abraham Ries, een briljante, hoge ambtenaar op het ministerie van Financiën die eind jaren dertig werd beschuldigd van ontucht met minderjarigen. In De Engelenbak, t/m 8 november.

De New-Yorkse toneelgroep Victory Banner speelt Great Indian Meals, gebaseerd op verhalen van de Indiase schrijver Sri Chinmoy, van 5 t/m 8 november in Het Gasthuis (v/h Amphitheater).

Jonathan Harvey, auteur van de film 'Beautiful Thing', schreef Boom-Bang-A-Bang, een komedie over een Songfestivalfeestje in de Londense gayscene. De Haagse Anglo-American Theatre Group speelt de Engelstalige voorstelling vanavond, vrijdag en zaterdag in de Melkweg.

Den Haag

Drang is een Haagse toneelgroep die op bijzondere locaties speelt, vanaf 30 oktober is dat de voormalige Haagse Raadzaal op de Groenmarkt. Gespeeld wordt Zwervers van Ton Theo Smit in de regie van Jaap Postma en Wim Meuwissen. Over 'de dolende mens in een bizar en absurd bestaan'. Voorstellingen t/m 15 november.

Bob Schwarze speelt 'Gregor Samsa' in de monoloog De gedaanteverwisseling van Kafka in de regie van Manon Barthels, t/m 15 november elke donderdag, vrijdag en zaterdag in Branoul (Maliestraat 12).

Theater de Regentes van Guusje Eijbers speelt Shakespeare's Hamlet in de Vuilverbranding aan de Haagse Asmansweg. Voorstellingen t/m 30 november. Reserveren tel. 070-3457457.

Maastricht

Sabeltijger/Botvlees is een tweeluik door Het Kruis van Bourgondië. 'Sabeltijger' is een tekst van Wim Kuipers over een eenzame boer die zich een dichter voelt, een coproductie met Muziektheater-ensemble Contraint (regie: Els Boonen). 'Botvlees' is een montagevoorstelling over een gewelddadige liefde, in de regie van Désirée van der Heijden. Vanavond try-out, vrijdag première, daarna op 1, 4 t/m 8, 11 t/m 15 november in het eigen theater.

Rotterdam

In de Schouwburg maandag een scenische lezing met film en muziek van Deutsche Karrieren door het LOT-Theater Braunschweig. Over de familie Gebensleben voor en ná de oorlog.

Henri van Zanten treedt op als rapper onder de naam M.C. Wisecrack. Geïnspireerd door Shakespeare (of 'M.C. Willy-Nilly', zoals hij hem noemt) maakte hij de voorstelling M.C. Wisecrack/ Support act Hamlet. Op 4, 5 en 6 (première) november in Nighttown.

Zaandam

Theatergroep Hollandia herneemt het succesvolle Menuet, naar Louis Paul Boon, een regie van Johan Simons. Met Frieda Pittoors als het 13-jarig hulpje in de huishouding dat verwarring sticht bij een jong echtpaar, gespeeld door Elsie de Braauw en Peter Paul Muller. In de Bruynzeelfabriek aan de Pieter Ghijsenlaan, met een Vlaams driegangendiner vooraf. Van 31 oktober t/m 15 november. Reserveren tel. 075-6310231.

Meer over